Balık Nasıl pişirilir?

Balık Nasıl pişirilir?

Geleneksel Türk mutfağında en çok sorulan sorulardan birisi Hangi balık nasıl pişirilmeli? Peki evinizde yada yemek yemeye gittiğiniz restoranlarda istediğiniz balığın nasıl pişiril..

Balık Nasıl pişirilir?
 
Geleneksel Türk mutfağında en çok sorulan sorulardan birisi balık takviminde Hangi balık nasıl pişirilmeli? Peki evinizde yada yemek yemeye gittiğiniz restoranlarda istediğiniz balığın nasıl pişirilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Tadında bir balık yemek için mevsimine göre balıkların nasıl pişirilmesi gerekir?
 
Mesela en iyi balık yemeklerinden Barbunya balığı nasıl pişirilir?
 
Hangi balık nasıl pişirilmeli?
 
Barbunya Balığı Nasıl Pişirilir?
Tavada pişirmeye çok uygun ama ızgarada ve kâğıtta da olabilir.
 
Levrek Balığı Nasıl Pişirilir?
Izgarada ya da fırında.
 
Lüfer Balığı Nasıl Pişirilir?
Mevsiminde ızgarası lezzetli.
 
İstavrit Balığı Nasıl Pişirilir? 
Tavada ve fırında.
 
Palamut Balığı Nasıl Pişirilir?
Izgarada ve fırında.
 
Sardalya Balığı Nasıl Pişirilir? 
Asma yaprağına sarılarak ızgarada ve fırında pişirilebilir. Buğulaması da nefistir.
 
Tekir Balığı Nasıl Pişirilir? 
Tavada ve kâğıtta.
 
Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir? 
Izgarada ve kâğıtta.
 
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir? 
Dolma ve tuzlama.
 
Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir? 
Buğulama veya kâğıtta. Tavada da olabilir.
 
Çipura Balığı Nasıl Pişirilir? 
 
Izgarada ve fırında. Buğulamasını ve çorbasını da olur.
 
Dil Balığı Nasıl Pişirilir? 
Tavada. Şiş ve filetosu da güzel.
 
Balık Kızartırken Nelere Dikkat Etmeli
 
Her balığın yağ oranına ve büyüklüğüne uygun bir pişirilme şekli vardır. Tavada, fırında, ızgarada, buharda veya farklı yöntemlerle pişirebileceğiniz balık, omega-3 yağ asitleri (DHA-EPA) yönünden doğadaki yegane besin kaynağıdır. Bu sebeple pişirme sırasında ihtiyacımız olan omega-3 yağ asitlerinin korunması da büyük önem taşımaktadır.
 
Kızartılarak pişirilen balıklar lezzetli olsa da sağlığımızı da tehdit edebilmektedir. Yüksek ısıda omega-3 yağ asitleri omega-6 ya dönüşeceğinden kızartılarak pişirilmeleri tavsiye edilmez. Omega-6 yağ asitlerinin metabolik ürünleri, iltihap, kan pıhtılaşması ve tümör büyümesini teşvik ederken, omega-3 yağ asitleri tamamen zıt hareket eder.
 
Balık kızartırken nelere dikkat etmeli ?
 
Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi her balığın bir pişirilme şekli vardır. Örneğin hamsi, sardalya, mezgit gibi balıkları kızartarak pişiririz. Elbette hamsi ve sardalyayı fırında da pişirebilirsiniz ancak olay biraz da damak tadı ile ilgili.
 
Kızartmaların sağlık açısından olumsuz ve zararlı yönlerini azaltmak mümkün. Aşağıdaki püf noktalara dikkat etmeniz halinde kızartmaların zararlı yönlerini azaltabilirsiniz:
 
Yağ Kullanarak Balık Kızartırken:
 
* Balıkları yıkayıp suyunu tamamen süzdükten sonra, biraz yağlayıp ardından unlayabilirsiniz. Bu sayede daha az yağ çekerler.
 
* Balıkları tavaya koymadan önce yağı iyice kızdırın. Kızgın olmayan yağa erkenden bırakılan balıklar daha çok yağ çeker.
 
* Bol ve kızgın yağda kızartın. Ancak yağı içinde balık olmadan çok kızdırırsanız yağ yanar. İçinde balık yokken yağı uzun süreli kızdırmayın.
 
* Balıkları tavaya dizerken yağın ısısı düşecek ve balıklar yağ çekecektir. Bu sebeple tek seferde pişirmek yerine birkaç defada pişirebilirsiniz.
 
* Una buladığınız balıkların üzerindeki fazla unları silkeleyerek atın. Yağa düşen unlar yanarak yağın kalitesini bozar.
 
* Balıklar altın sarısı rengini aldığında piştiğini anlarsınız. Fazla pişirmekten kaçının.
 
* Kızartma sonrası kağıt havlu serdiğiniz tabakta fazla yağlarından arındırıp öyle servis yapın.
 
* Kızartma yağını tekrar tekrar kullanmayın. Mümkünse her kızartma sonrası yağı değiştirin.
 
Yağsız Balık Kızartma Yapabilmek İçin:
 
* Yapışmaz kaliteli bir balık tavası kullanabilirsiniz. Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz.
 
* Yağlı kağıda sarıp yukarıdaki yöntemle tüm balıkları pişirebilirsiniz. Bu sayede yanmaz ve çok da lezzetli olur.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler