Çekişte Nasıl Yapılır?

Çekişte Nasıl Yapılır?

Çekişte: Bence kahvaltının sultan’ı... Meze (iştah açıcılar) olarak da çok beğenilen bir lezzet...Her ikisi de natürel, ister sade isterseniz kekik, pulbiber ve ekşi ilavesiyle afiyetle...

Çekişte Nasıl Yapılır? 
Aynur Şahin
 
Çekişte: Bence kahvaltının sultan’ı... Meze (iştah açıcılar) olarak da çok beğenilen bir lezzet...Her ikisi de natürel, ister sade isterseniz kekik, pulbiber ve ekşi ilavesiyle afiyetle tüketilir. Sizlerden gelen talep üzerine bildiğim ve büyüklerimden öğrendiğim kadarını paylaşmaya çalışacağım. 
 
Çekişte Nasıl Yapılır
Bir kere şunu baştan belirteyim ki ben pazardan hiç zeytin satın almış biri değilim. Gözlem ve tecrübeme göre küçük çekirdekli topan zeytin tercih edilmeli. Geleneksel Türk mutfağında Çekişte çabuk Tüketilmek ve nefsi köreltmek adına yapılıyorsa günde 2 defa bile suyu değiştirilebilir. 
 
Gelelim resimde gördüğünüz uzun vadeli çekişteye: Zeytinlerimizi yıkayıp, kırdık. Çeşme suyuna ıslattık. Her gün suyunu değiştirdik. 
 
Ben sadece 4 su değiştirdim. Burada şunu özellikle belirtmeliyim ki her zeytin aynı sürede tatlanmaz ve damak tadınıza göre de acılığına siz karar vereceksiniz. Biraz acı olması tercihen daha diri ve lezzetli olur.Tadı istediğimiz kıvama gelince süzgüye alıp, biraz bekletilir. 
 
Suyu süzülen zeytinimizi leğene aldık, üzerine Kaya tuzumuzu, dikey dilimlenmiş yeşil limonlarımızı ,bir miktar limon tuzu( 1 litre suya 1 çay kaşığı gibi), yarım su bardağı zeytinyağı koyup harmanladık. Sonrası cam kavonozlara, üzerine de içilebilir su.
 
Ben göz kararı yapıyorum. (Tuz ayarını turşu mantığındaki gibi 1 litreye 1 yemek kaşığı kaya tuzu kullanabilirsiniz ) Serin ve kuru yerde saklamayı unutmayalım lütfen !


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler