Balık Buğulama Nedir?

Balık Buğulama Nedir?

Pişirme yöntemlerinde "buğu" nedir? En Eski Balık Yemekleri 'nden ve En İyi Balık Pişirme Yöntemlerinden Kefal Buğulama Nasıl Yapılır? Geleneksel Turk Mutfağı Şeflerimizden

Balık Buğulama Nedir?
“Ula Aşığı” şef Timur Kocabıçak
 
Kefal Buğulama Nasıl Yapılır?
Çok şanslıyız. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, denize en uzun kıyılarına ve deniz karasularına sahip bir ilinde yaşıyoruz. Dünyanın en güzel ve meşhur ilçeleri Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça’nın yanında Sakin ilçe Ula’yı da katarsak deniz mahsulleriyle ilgili yemek kültürümüzün ne kadar gelişmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 
 
Bu gün sizlere sadece restoranlarda değil, aynı zamanda hemen her evde pişirilen buğulama ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Buğulama çok fazla emek gerektirmeyen basit ve çok sağlıklı pişirme tekniklerinden birisi olması sebebiyle tercih edilmektedir. Yemek kendi buharında (buğu) ve kısık ateşte piştiğinden besin değerlerini korur. Çok yüksek ısılara maruz kalmadığı için içinde kullanılan yağın yanma olasılığı yoktur. Kızartma tekniğinin aksine son derece sağlıklıdır.
 
Peki, pişirme yöntemlerinde "buğu" nedir? 
Isınmanın etkisiyle sıvının gaz galine geçmesine buğu diyebiliriz. Teknik olarak bir yemeğin buğulama olabilmesi için, hiç su ilave edilmeden kapağı kapalı vaziyette kendi suyunun buharlaşarak gaz haline dönüşmesi ve bu gazın tencerenin kapağına çarparak tekrar sıvı hale dönüşmesi gerekir. Sıvıların gaz haline geçtiği ortamlarda ısı oluşur. 
 
Buğulama Yemekleri bu teknikle pişirilir. Kendi suyuyla pişirildiği için yemek çok lezzetli olur. 
 
Buğulama her türlü balıktan yapılabilse de Muğla mutfağında genellikle kefal, levrek, lagos tan yapılır. Buğulama yapılacak olan balığın orta kılçık ve görünen yüzgeç kılçıkları temizlenir. Mevsiminde “ince balık” tabir ettiğimiz hamsi, sardalye ve lapa ile de yapılabilir.
 
Balık Buğulama Nedir?
En İyi Balık Pişirme Yöntemlerinden Kefal Buğulama Nasıl Yapılır?
En Eski Balık Yemeklerinden Kefal Buğulamada Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Tane Kefal Balığı (Flato Veya Takoz Kesilmiş)
*     1 Domates
*     1 Limon
*     1 Soğan
*     1-2 Tane Biber
*     Karabiber, Tuz
*     Maydanoz Ve Sarımsak (İsteğe Göre)
 
Geleneksel Türk Mutfağı Şeflerimizden “Ula Aşığı” Timur Kocabıçak ‘in Kaleminden Kefal Buğulama Nasıl Pişirilir?
 
Kefal balıklarına az tuz serpilerek buğulama yapılacak tavanın içine dizilir.
Soğan takoz şeklinde ince kesilerek balıkların üzerine serilir.
Önce domates, sonra biberler ilave edilir.
En üste traş limon,  yarım limonun suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağı ilave edilerek kapağı kapatılır.
1 dakika yüksek ateş, kalanı kısık ateşte olmak üzere kapağı hiç açılmadan en az 30 dakika pişirilir. 
 
Balık Buğulama Nedir?
En iyi balık yemeği tariflerinden kefal buğulama Püf noktası nelerdir?
 
1) İçine hiç su ilave edilmez. Amaç buğuda pişirmektir. Bu nedenle kapağı hiç açılmadan malzemelerin kendi suyuyla pişmesi sağlanmalıdır.
2) İsteğe göre diş sarımsak ve pişmeye yakın maydanoz ilave edilebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler