Muğla Mutfağında

Muğla Mutfağında "Yahni"

En iyi Yöresel mutfaklarımızdan Muğla Mutfak Kültüründe yahnide hangi et kullanılır? Muğla yemek Kültüründe yahni nasıl yapılır? En iyi Muğla yemeklerinden olan...

Muğla Mutfağında "Yahni"Muğla Mutfağında "Yahni"
Şef Selma Atabey
 
En iyi Yöresel mutfaklarımızdan Muğla Mutfak Kültüründe yahnide hangi et kullanılır? Muğla yemek Kültüründe yahni nasıl yapılır? En iyi Muğla yemeklerinden olan Muğla’ya özel yahnide hangi malzemeler kullanılır? Muğla mutfağında yahninin özellikleri nelerdir? 
 
Muğla Mutfağında yahni hakkında tüm bu Sorularınızın cevabı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef Selma Atabey’in kaleminden kendi yorumu ile işte bu haberimizde….
 
Muğla Mutfak Kültüründe Yahni Nasıl Yapılır?
 
Özel davetlere, düğün yemeklerine yakışır kendileri. Oldukça iddialı ve lezzetli. Yöreselde oğlak yahni, et yahni isimleriyle biliniyor. Osmanlı mutfağından bu yana bir çok yerde yapılmakta. Kimi yerde soğan yahni, çentik yahni gibi isimlerle de anılıyor. Ama her yerin kendi karakter kodu farklılaştırıyor yemekleri, kimlik kazandırıyor. 
 
Muğla'ya özel kılan ise oğlak eti kullanılması, toz biberle renklendirilmesi, nohut kullanılması ve tabiki tamamen kendi ürünleri ile yapılıyor oluşudur. Defne yaprağını da unutmamak gerekir tabi.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Yahni Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Yahni İçin Malzemeler;
 
*     1 Kg Oğlak Veya Kuzu Eti 
(Kemikli Olması Tercih Edilir)
*     1/2 Kg Arpacık Soğan
*     5-6 Diş Sarımsak
*     1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
*     3-4 Adet Defne Yaprağı
*     1 Kaşık Biber Salçası
*     1 Kaşık Toz Biber Renk
*     Tuz
 
Muğla Mutfak Kültüründe Yahni Yapılış Tarifi;
Oğlak eti tencereye alınır ağzı sıkıca kapatılıp düşük ısıda piş eye alınır. 
Ağır ve uzun sürede pişmesi etin yumuşacık, lokum gibi olmasını sağlamaktadır. 
Et kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar bu şekilde pişirilir. 
 
Suyunu çekip kendi yağını bırakmaya başladığında defne yaprağı ve zeytinyağı ilave edilip biraz kavrulur. 
İçerisine salça ve toz biber ilave edilip karıştırılır. 
2 bardak kadar sıcak su ilave edilir. 
 
Kaynamaya başlayınca önce nohutlar ilave edilir. 
Daha sonra soğan ve sarımsaklar. 
Artık çok karıştırılmamalıdır. 
Çünkü soğanlar bütün kalmalı, dağılmamalıdır. 
 
En son tuz ilave edilip lezzetlendirir ve kıvam kazanana, özleşene kadar kısık ateşte kapalı bir şekilde pişirilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki hamur işi tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi yahni tariflerinden "Muğla Mutfak Kültürüne özel Yahni" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler