Nişasta Helvası (Ak Helva)

Nişasta Helvası (Ak Helva)

En pratik helvalardan En İyi Helva Tariflerinden Nişasta Helvası (Ak Helva) Tarifi.Hiç olmadık bir saatte tatlı kriziniz tuttu mu hiç? Yöresel Helva Tariflerinden Nişasta Helvası...

En iyi helva tarifleri,Nişasta Helvası ,Ak Helva,Yöresel helva tarifleri,bayram tatlıları , bayram helvaları,En pratik helvalar,şef Selma AtabeyNişasta Helvası (Ak Helva) 
Şef Selma Atabey
 
Hiç olmadık bir saatte tatlı kriziniz tuttu mu hiç? Mesela gecenin bir yarısı. Ya da ansızın bir misafiriniz geldi mi? İşte o anlarda kurtarıcı olabilecek bir tatlı var gündemimizde. Muğla'nın nişasta helvası.
 
Her ürününü kendilerinin ürettiği dönemde, az malzemeyle yapılan özel lezzetlerden nişasta helvası. Ak kalması, renginin kararmaması gerektiği için ise ak helvada denilebiliyor. Az malzemeyle hazırlanan derken, 3 malzemeyle hazırlanan bir tatlı olduğunu ve yaklaşık 15 dakikada yapıldığını söylemek herhalde ne kadar özel olduğunu da ispatlar.
 
Nefise teyzemden, Selahattin amcadan, Feride teyzeden, Gülcan teyzeden ve daha bir çok gocamandan tarif istediğimde bana önce nişastanın nasıl yapıldığını tarif ettiler. Çünkü şimdiki gibi hazır nişastanın olmadığı veya varsa da herkesin ulaşamadığı dönemde kendileri yaparlarmış ve ortak olarak ifade ettikleri ise o nişastanın daha lezzetli olduğu. 
 
Nişastayı yapmak için bir iki gün evvelinden bulguru veya kırılmış buğdayı suya koyar bekletirlermiş. Bulgurun veya buğdayın nişastası suya çözünür ve dibe çökermiş. Her gün suyu değiştirilirmiş. 
 
Ama suyu değiştirilirken dibi dökülmeden süzdürülerek suyu yenilenirmiş. Bulgur iyice sıkılıp yoğrularak da nişastasını bırakması hızlandırılırmış. Dingin durması ve hareketlenmemesi gerekiyor tabi dibe çökmesi için. Suyu iyice beyazladığında süzülür ve torbaya konup süzdürülürmüş. 
 
Sonrada bezler üzerine serilerek veya tepsilere serilerek, ara ara karıştırılıp havalandırılarak iyice kuruması sağlanırmış. Bu nişasta yapıldıktan sonra da bu tatlı mutlaka yapılırmış. Kısa sürede yapılıyor ama dikkat edilmesi gereken çok püfü var. Bir kere rengini sarartmamak gerekiyor. Bunun içinse sürekli karıştırmak ve dibini tutturmamak gerekiyor. 
 
Tereyağ kullanılabilir ama bölgede alışılan, zeytinyağı ile yapılması. Zeytinyağı hem kıvamını hem parlaklığını sağlıyor.
 
En pratik helvalardan En İyi Helva Tariflerinden Nişasta Helvası (Ak Helva) Tarifi;
 
Nişasta Helvası (Ak Helva)
Yöresel Helva Tariflerinden Nişasta Helvasında Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bardak Buğday Nişastası
*     1 Bardağa Yakın Toz Şeker (Tercihe Göre Artırılıp, Azaltılabilir)
*     1 Çay Bardağı Su
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
 
Bayram Tatlıları Ve Bayram Helvalarından Nişasta Helvası (Ak Helva) Yapılış Tarifi;
Nişasta, su ve şeker iyice çırpılır. Hem şeker erimeli hem de nişasta iyice çözünmelidir. Nişastalı karışımın kıvamı önemli. Koyu bir ayran kıvamında olmalıdır. Geniş ve yayvan bir tencereye yağın birazı alınır. 
 
Üzerine karışım dökülür ve sürekli karıştırarak koyulaştırılır. Karıştırma tahta kaşıkla yapılırsa daha güzel oluyor. Koyulaşıp yağı çektikçe yeniden, azar azar yağı verilir. Karıştırarak istenirse pelte kıvamında tabaklara alınıp soğutulabilir. Bu şekilde tüketilebildiği gibi taneli haliyle de tüketilebilir. Pişirmeye biraz daha devam ettirilip suyu çektirildiğinde tanelenmeye başlayacaktır. 
 
Nişasta Helvası (Ak Helva)
Üzerine ceviz, fındık, susam, yer fıstığı hangisi varsa konularak, onunla tatlandırılması mümkün. Sade olarak tüketmekte. Genellikle dayanamayıp tam soğumadan ılıkken yenir. Ama soğukken de ayrı güzeldir.
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler