Ciğer Sarma

Ciğer Sarma "Ciğer Bahar"

Ciğer Sarma nasıl yapılır? Muğla Yemek Kültüründe Ciğer Sarma İçin hangi malzemeler kullanılır? Ciğer Sarma ne zaman yapılır? Ciğer Sarma hangi ciğerden yapılır? şef Timur Kocabıçak...

Ciğer Sarma nasıl yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe Ciğer Sarma İçin hangi malzemeler kullanılır? Ciğer Sarma ne zaman yapılır? Ciğer Sarma hangi ciğerden yapılır? Sorularının cevabi şef Timur Kocabıçak’in kaleminden kendi yorumu ile işte bu haberimizde….
 
Yöresel Muğla Yemekleri ve Muğla mutfak Kültürüne ciddi katkıları ile bilinen Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı ve Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’a mevcut bilgileri ile Türk mutfağına katkılarından dolayı teşekkür ederiz....
 
Ciğer Sarma "Ciğer Bahar"Ciğer Sarma "Ciğer Bahar"
Osmanlı mutfağının prestiji yüksek yemeklerinden bir tanesi. O bir Rumeli mutfağı klasiği. Osmanlının 1400 lü yıllarda yaptığı balkan fetihleriyle Türk mutfağına girdiği anlaşılmaktadır. 
 
Rumeli mutfağının ünlü yemeklerinden olan Ciğer sarma halen Trakya bölgesinin, en meşhur ciğer yemeklerinden olma özelliği taşıyor. Edirne ve Keşan’da Rumeli usulü ciğer sarma diye anılan yemek Muğla mutfağında “ciğer bahar” diye adlandırılıyor. 
 
Ciğer sarma yapımı, takım adı verilen iç organların yastıgeç ismi verilen meşe kütükleri üzerinde kıyma haline getirilip kavrularak pilavlı bir iç hazırlanmasıyla başlar. Hazırlanan iç, Oğlak veya kuzu gömlek yağına sarılarak fırında pişirilir. 19 yüzyılda bolca yapılan bu yemek şimdilerde unutulan lezzetlerimiz arasında yer almaktadır. 
 
En İyi Ciğer Yemeklerinden Muğla Mutfak Kültüründe Ciğer Sarma;
 
Ciğer Sarma "Ciğer Bahar"
Muğla Yemek Kültüründe Ciğer Sarma İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*     2 Oğlak Veya Kuzu Gömleği.
*     1 Bardak Pirinç
*     1,5 Su Bardağı Sıcak Su  
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı  
*     150 Gr. Oğlak Veya Kuzu Ciğeri.
*     1 Kuru Soğan
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Kuru Nane
*     Tuz
 
Yöresel Yemeklerimizden Ciğer Sarma Yapılış Tarifi:
Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun.
Kütüğün üzerinde satır ile kıydığınız ciğerleri ilave ederek kavurmaya devam edin.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de katın. Az tuz ve baharatlarını ilave ettikten sonra pirinçleri kavurun.
 
Ciğer Sarma "Ciğer Bahar"
Üzerine 1,5 su bardağı kaynar suyunu döküp pişmeye bırakın.
Pilav piştiğinde altını kapatıp demlenmeye bırakın.
Pilavı piştikten sonra parça gömlek yağını çorba kâsesinin içine örterek, iç pilavı yerleştirin.
Gömlek yağını bohça şeklinde kapatarak çorba kâsesini ters çevirin.  Tepsiye dizerek fırına sürün. 200 derece sıcaklıkta üzeri kızarana kadar fırında pişirin. Afiyet olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Ciğer Sarma" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile Sosyal ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler