Muğla Mutfak Kültüründe Katmer Nedir?

Muğla Mutfak Kültüründe Katmer Nedir?

Muğla Mutfak Kültüründe katmer nedir? Katmerin tarihini biliyor musunuz? Muğla’da katmer nasıl yapılır? Katmer çeşitleri nelerdir?

Muğla Mutfak Kültüründe katmer nedir? Katmerin tarihini biliyor musunuz?
Muğla’da katmer nasıl yapılır? Katmer kelimesi nereden geldi? Geleneksel Türk mutfağında Katmer çeşitleri nelerdir? Evinizde Osmanlı ve Türk tatlılarından katmer yapmak istermisiniz? 
 
İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in kaleminden özel ve nefis Muğla mutfağından yöresel katmer tarifi…
 
Muğla yemek Kültüründe Katmer Nedir?Muğla yemek Kültüründe Katmer Nedir?
Katmerin etimolojik kökeni incelendiğinde ilk yazılı kaynağın "kitab-ül idrak haşiyesi" olduğu 1500 lerden daha eskide varolduğu bilinmektedir. Bu kaynağa göre katmer tabakalar halinde kat kat yufka dan yapılan ekmek olarak tanımlanmıştır. Yine "kat" kelimesinden türetildiği düşünülmektedir. Katmerle ilgili dilimize yansıyan bir çok benzetme vardır. Katmerlenmek, katlanmak çoğalmak anlamında kullanılmaktadır. Katmer gülü çok yapraklı çok katlı bir güldür. Katmer katmer kokmak bir başka kullanımı.
 
Katmer Orta Asyaya dayanan bir hamur işidir.
Farklı yerlerde farklı şekillerde yapılır. Mesela Antep mutfağında fıstıklı ve şerbetli yapılır. Kayseri mutfağında tahinli, Denizli mutfağında susamlı veya peynirli yapılır. Muğla' da ise yağlı yapılır. Bal ve şeker konulan katmerlerde vardır. Bazı dağ köylerinde ise tahinli katmere 'de denk geldim.
 
Susam üretimi ve kullanımından dolayı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani sözün kısası hem tatlı hem tuzlu halini yapar Muğla'mızın maharetli elleri. Hatta her pazar da, çarşıda gözleme ve katmerciler vardır.
 
Muğla Ortaca'da hayır amaçlı yapılıp kesilerek çocuklara dağıtılan bir üründür aynı zamanda. Biz yağlı katmerle başlayalım önce.
 
Muğla Yemek Kültüründe Katmer Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Katmer İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg Un
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
*     Alabildiği Kadar Su
*     Tereyağı
*     Zeytinyağı (İsteğe Bağlı)
 
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Katmer Yapılış Tarifi;
Un, tuz karıştırılıp azar azar su ilavesiyle yoğrulur. Üzeri kapatılarak dinlendirilir. Bezelere ayrılan hamur çok ince olmayacak şekilde açılır. Yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı sürülür (tereyağı ve zeytinyağını karıştırarak yapanlarda var). 
 
Önce bir tarafının üçte biri ortaya doğru katlanır. Hamurun üzerine tekrar tereyağı sürülüp diğer kanat ilkinin üstüne kapatılır. Yağlanarak alt taraftan üçte biri ortaya kapatılıp son olarak üstteki bölüm ortadakinin üzerine yağlanarak kapatılır. 
 
Böylece kare bir hamur elde edilir ve her katı yağlanmış olur. Şimdi artık inceltme ve büyütmek kalmıştır. Ancak bunu yaparken oklava çok bastırılmamalı ve yağın dışarıya çıkması engellenmelidir. Aksi takdirde kat kat olmaz. 
 
Açılan katmer saç üzerinde önce bir yüzü sonra diğer yüzü pişirilir. Sıcakken isteğe bağlı üzerine de tereyağı sürülerek afiyetle yenir.
 
Eğer ballı, şekerli veya tahinli yapılacaksa yağladıktan sonra katlama sırasında malzemeler yufka üzerine gezdirilir. Aynı şekilde yağlanarak katlanır, açılır ve pişirilir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz hamur işi tariflerinden 'de diyebileceğimiz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Muğla Mutfak Kültüründe Katmer" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler