En İyi Bayram Tatlıları...

En İyi Bayram Tatlıları...

Geleneksel Türk mutfağında en ünlü bayram tatlıları nelerdir? Anadolu mutfağında en iyi bayram tatlıları nasıl yapılır? Eski ramazan bayramlarında hangi meşhur bayram tatlıları...

En İyi Bayram Tatlıları...
Geleneksel Türk mutfağında en ünlü bayram tatlıları nelerdir? Anadolu mutfağında en iyi bayram tatlıları nasıl yapılır? Eski ramazan bayramlarında evlerimizde hangi meşhur bayram tatlıları tercih edilirdi?
 
Daha Fazla OSMANLI VE TÜRK TATLILARI Tarifi İçin Linki Tıklayarak Tatlı Kategorimizi Ziyaret Ediniz…
 
Peki Türk aşçı haberleri olarak şimdiden mübarek ramazan bayramınızı kutluyor ve soruyoruz;
Ev ahalisinden mutlaka birileri de soruyordur mutlaka -anne bu bayram hangi tatlıyı yapacaksın? diye. Bu bayramda hangi tatlıyı yapsam dediğiniz oldu mu? Evinizde en iyi bayram tatlılarından hangisini yapmak istersiniz? 
 
Osmanlı'da bayramlaşma
İlk bayramlaşma sonrası padişah hazretleri has oda önünde kurulan tahtına geçer ve oturup eğlenceleri izlerdi. Bu esnada bayramlaşma için gelenleri kabul ederken tüm saray ahalisi de kendi arasında bayramlaşır, küçükler büyüklerin ellerinden öperdi. Bayram helvası, şekerlemeler, lokumlar, baklavalar ve şerbetler bu bayramlaşmaların en tatlı yanı olurdu. Bayramın 3. günü ikindi ezanında top atılır ve bu atışla bayram sona erer, gelecek yıla hep beraber erişmek için dua edilerek bayram uğurlanırdı.
 
Baklava, Osmanlı saray mutfağında özellikle ramazan ayının ve bayramının en makbul tatlısıydı. Ramazan ayının 15.gecesi Hırka-i Şerif ziyareti sırasında da yeniçerilere baklava ikram edilirdi. II. Beyazıt döneminde cevizli, 17. yy.'da bademli, 18. yy.'da fındıklı, börülceli, taze peynirli, kaymaklı, çeşit çeşit muhallebili, 19. yy.'da kavunlu gibi pek çok çeşidi bulunurdu.
 
Baklavanın yanı sıra bayram helvası bayram helvalarının neredeyse her ilde ayrı ayrı tarifleri olan kimi irmikli, kimi bademli, kimi pekmezli kimi ballı onlarca çeşidi vardı. Tatlı çörek, güllaç, cevizli sarma, badem ezmesi, şekerli börek, sütlü baklava, çeşit çeşit lokumlar, nişasta pelteleri, onlarca türlü şekerlemeler de bayram tatlılarının başını çekerdi.
 
İşte sizlere nefis bayram tatlılarından bazıları. Hem de şeflerin özel tatlı tariflerinden ve orijinal ölçüleri harika bayram tatlıları…
 
Nefis Bayram Tatlılarından Şeften Özel Tavuk Göğsü;
En İyi Bayram Tatlıları...
Nefis Bayram Tatlılarından Şeften Özel Tavuk Göğsünde Kullanılan Malzemeler;
 
*     250 gram tel kadayıf
*     1 su bardağı ufalanmış kadayıf
*     5 çorba kaşığı tozşeker
*     1 kg soğuk süt
*     1/2 nar tanesi
*     4 çorba kaşığı tepeleme un
*     1 adet yumurta
*     1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*     1 tatlı kaşığı tereyağı
 
Nefis Bayram Tatlılarından Şeften Özel Tavuk Göğsü Yapılış Tarifi;
250 gram kadayıfı fırın tepsisine incecik yayın. Kızarana dek pişirip soğuması için kenara alın. Daha sonra kadayıfı ufalayıp, 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın.
 
Ayrı bir yerde soğuk süt, un, kalan tozşeker, yumurta, rendelenmiş limon kabuğu ve 1 su bardağı ufalanmış kadayıfı koyu bir muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Tereyağını ekleyip, karışım sıcakken 10 dakika mikserle çırpın. Fırın kabını ıslatıp, karışımı kaba boşaltın. 1 gece buzdolabında dinlendirin. Tabağa ters çevirip, çıkarın. Üzerine, nar tanelerini, kadayıflı tozşeker karışımını serpip servis yapın.
 
Baymayan Bayram Tatlılarından Hayrabolu Tatlısı Tarifi;
En İyi Bayram Tatlıları...
Baymayan Bayram Tatlılarından Hayrabolu Tatlısı Kullanılan Malzemeler:
 
*   1 Kg Tuzsuz Peynir, 
*   8 Yumurta, 
*   250 G İrmik, 
*   250 Gr Un, 
*   2 Çay Kaşığı Karbonat. 
 
Baymayan Bayram Tatlılarından Hayrabolu Tatlısı Yapılış Tarifi:
Peynir kıyma makinesinde makine yoksa elle yumuşatılır.
İçine 8 yumurtanın 2 sinin akı ayrılarak hepsi kırılır.
Unla irmik beraberce, karbonatla birlikte yoğrulur. 
 
Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.
Piştikten sonra 1250 gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar kepçe ile içerisine atılır. 
20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Hafif Ramazan Tatlılarından Kazandibi Tarifi;
En İyi Bayram Tatlıları...
Hafif Ramazan Tatlılarından Kazandibi Kullanılan Malzemeler;
 
*     6 bardak süt
*     3 kaşık pirinç unu
*     3 kaşık mısır nişastası
*     1 bardak toz şeker
*     1 kaşık tereyağı
*     4 kaşık pudra şekeri
*     1 çay kaşığı tarçın
 
Hafif Ramazan Tatlılarından Kazandibi Yapılış Tarifi;
Öncelikle sütü, şekeri, pirinç ununu ve mısır nişastasını derin bir tencereye alın ve çırpma teli ile karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Daha sonra tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Önceden yağladığınız fırın tesisinin üzerine 4 kaşık pudra şekerini ve 1 kaşık tarçını serpin. Üzerine muhallebiden 2 kepçe dökün ve her yerinde eşit dağılmasını sağlayın.
 
Ardından tepsiyi ocakta çevire çevire karışımın yanmasını sağlayın. Sürekli çeviriyor olmanız önemli, eşit şekilde yanmalı. Yakma işlemi bitince üzerine kalan muhallebiyi dökün ve spatula ile rulo yapın. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
 
Yöresel Bayram Tatlılarından Ev Yapımı Şekerpare Tarifi;
En İyi Bayram Tatlıları...
Yöresel Bayram Tatlılarından Şekerpare Kullanılan Malzemeler;
 
*     Yarım paket margarin
*     1 su bardağı pudra şekeri
*     2 adet yumurta
*     1 paket şekerli vanilin
*     1 paket kabartma tozu
*     4 yemek kaşığı irmik
*     3 su bardağı un
 
Yöresel Bayram Tatlılarından Ev Yapımı Şekerpare Şerbeti İçin:
 
*     2 su bardağı toz şeker
*     3 su bardağı su
*     3 damla limonun suyu
 
Yöresel Bayram Tatlılarından Ev Yapımı Şekerpare Tatlısı Üzeri İçin:
*     20 adet fındık
 
Yöresel Bayram Tatlılarından Şekerpare Yapılış Tarifi;
İlk olarak şekerpare tarifi için şerbeti hazırlamalısınız. Derin ve orta genişlikte bir tencere içerisine şeker ve su ekleyerek kaynatmaya başlayın. Karışımınız kaynadıktan sonra tencerenize limon suyu ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatmaya devam edin ve ocağın altını kapatın. Tencereyi soğumaya bırakın.
 
Şekerpare tatlısı hamurunu hazırlamak için taşmayacak ve sıçratmayacak derinlikte bir karıştırma kabına ilk olarak oda sıcaklığında beklettiğiniz margarini koyun.
 
Karıştırma kabına pudra şekeri, şekerli vanilin, yumurta, irmik, kabartma tozu ve yavaşça unu ekleyerek istediğiniz kıvama gelinceye dek yoğurun. Şekerpare hamurunu yoğurduktan sonra 15 dakika buzdolabı içerisinde dinlendiriniz.
 
Dinlenmiş şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinzle yuvarlayınız. Bir fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı seriniz. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine hamurları yerleştiriniz.
 
Kırılmış fındık içlerini şekerparelerinizin tam ortalarına bastırarak yerleştiriniz. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25 dakika boyunca şekerpare hamurunuzu pişiriniz.
 
Şekerpareleriniz sıcakken, soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökünüz. Şerbeti çeken şekerparelerinizi süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
En Ünlü Osmanlı ve Türk tatlılarından Ekmek Kadayıfı;
En İyi Bayram Tatlıları...
En Ünlü Bayram Tatlılarından Ekmek Kadayıfında Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 adet orta boy ekmek kadayıfı
*     Yarım kg lor peyniri
*     2 çorba kaşığı toz şeker
*     1 çay bardağı süt
*     Vanilya, tarçın
 
En İyi Ramazan Tatlılarından Ekmek Kadayıfı Şerbeti İçin:
*     Dört buçuk su bardağı toz şeker
*     Beş buçuk su bardağı su
 
En İyi Ramazan Tatlılarından Ekmek Kadayıfı Üzeri İçin:
*     1 su bardağı dövülmüş badem
 
En İyi Bayram Tatlılarından Ekmek Kadayıfı Yapılış Tarifi;
Şerbeti hazırlamak için, toz şeker ve suyu kaynatıp, ılınmaya bırakın. Ekmek kadayıfının tek katını tepsiye yerleştirip, ılık haldeki şerbetin bir kısmıyla ıslatın. Ayrı bir yerde lor peyniri, toz şeker, süt ve tarçını mikserle karıştırın.
 
Hazırladığınız karışımı, tepsideki ekmek kadayıfının üzerine yayın. Üzerini diğer ekmek kadayıfı katı ile kapatıp, kalan şerbeti üzerine gezdirin. Kısık ateşte, şerbetini çekene dek pişirin. Badem serpip, dilimleyerek servis yapın.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Zengin Türk Mutfağı Yemek Arşivimizden Yöresel bayram tatlılarından zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "baymayan bayram tatlıları, Osmanlı ve Türk tatlıları ve hafif ramazan tatlıları" tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler