Asırlık Mübadil Lezzetler Kayıt Altına Alındı

Asırlık Mübadil Lezzetler Kayıt Altına Alındı

İlk mübadil yemek kitabını 2019 yılında çıkaran Samsun Balkan Türkleri Derneği, 2023 yılında yürütülen "Asırlık Mübadil Lezzetler" projesi ile kitabın kapsamını genişletti...

 
Türk Aşçı Haberleri'nden: Mübadil Lezzetler Gelecek Nesillere Aktarılıyor...
 
Dört İlde 160 Ata Mirası Yemek Kayıt Altına Alındı
Türk Aşçı Haberleri olarak, Samsun Balkan Türkleri Derneği'nin "Asırlık Mübadil Lezzetler" projesini sizlere tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Bu projeyle dört ilde unutulmaya yüz tutmuş 160 mübadil yemeği kayıt altına alınarak bir yemek kitabında toplandı ve gelecek nesillere aktarıldı.
 
Mübadil Yemekleri Kültürel Miras Olarak Saklanıyor
İlk mübadil yemek kitabını 2019 yılında çıkaran Samsun Balkan Türkleri Derneği, 2023 yılında yürütülen "Asırlık Mübadil Lezzetler" projesi ile kitabın kapsamını genişletti. Samsun’un yanı sıra Tokat, Amasya ve Çorum illerinden de mübadil yemekleri kitapta yer aldı.
 
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nün yürüttüğü “Lezzeti Mübadil” projesi ve Samsun Balkan Türkleri Derneği’nin “Asırlık Mübadil Lezzetler” projesi için düzenlenen proje kapanış toplantısında, Proje Koordinatörü Sevda Tanyıldız, “2019 yılında 8 köyde çalışarak 50 mübadil lezzet çıkarmıştık. 2023’te ise 3 ili daha ekleyerek 110 yemek daha ekledik. Toplamda 160 ata mirası yemeğimiz kayda geçmiş oldu. Böylelikle bir kültürel arşiv oluşturmuş olduk” dedi.
 
Geleneksel Lezzetler Kitapta Toplandı
Türkiye gastronomi haberlerinde de yer alan Toplantıda konuşan Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Adem Tuğral, “Balkanlardan Yunanistan ve çevresinden getirdiğimiz geleneksel yemeklerimizi bu kitapta topladık. Kültürel faaliyetlere büyük önem veriyoruz ve bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Mübadillerin Fedakarlığı Unutulmadı
Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal ise, “Mübadiller, Türkiye Cumhuriyeti için fedakarlık yapmış öz Türklerdir. Proje ortağı olarak bu çalışmada yer almaktan gurur duyuyorum” diyerek katılımcıları selamladı.
 
Toplantıda, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım ve “Lezzeti Mübadil” Proje Koordinatörü Emrah Zeyyad Karbancıoğlu da proje detaylarını anlattı. Konuşmaların ardından mübadil yemek tariflerinin toplanmasında ve hazırlanmasında emeği geçen kadınlar duygu ve düşüncelerini paylaştı. Toplantı, asırlık mübadil lezzetlerin tadımıyla son buldu. 
 
Toplantıya İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Güven, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Ersin Kasap, Türkiye Futbol Federasyonu Samsun Bölge Müdürü Haluk Tan, MHP İl Başkan Yardımcısı Ayfer Cömert ve dernek gönüllüleri de katıldı.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, bu değerli projeyi hayata geçiren ve gelecek nesillere aktaran herkese teşekkürlerimizi sunarız.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler