Muğla Mutfak Kültüründe Mısır İnciri Nedir?
"Selma ATABEY"
Bugün Muğla mutfak kültüründe yeri olan bir yemek değil bir meyveden konuşalım istedim. Muğla'nın ve ilçelerinin bizlere sağladığı en büyük avantaj, doğası diye düşünüyorum. Doğasının, ikliminin güzelliğiyle birlikte işte böyle güzel otlar, sebzeler, meyveler, balıklar, sütler, peynirler, yabani veya çiftlik hayvanları ve daha bir çok şey bizim kullanımımıza sunuluyor. Doğa bize çok cömert davranıyor. Bundandır ki mutfağı güzel, insanı güzel...
İşte bu cennette yürüyüşe çıktım dün akşam. Dolaşırken gözüme çiçeklerini açmış, meyvelerini vermiş mısır inciri ilişti. Böyle dikenli bir bitkiden böyle güzel çiçek ve meyveler. Ey büyük allahım sen nelere kadirsin. Halk arasında kaynana dili bile denilen bir bitkiden, bir kaktüsten bahsediyorum.
Yanına giderken bile desturla gitme ihtiyacı duyuracak kadar dikenli ve kocaman. Hani yanlışlıkla değseniz minicik bir diken değil batacak olan. Neredeyse bir bebek boyutunda koca bir kaktüs yaprağı. Üzeri silme diken. Düşünürken bile içim tuhaf oluyor. Amma işte gelgelelim bu tehlikeli bitkiden böyle güzel bir meyve yememişsinizdir. Benzer örneği yoktur veya çok azdır diye düşünüyorum.
Muğla yemek kültüründe Mısır inciri olarak bildiğimiz bu bitkinin anavatanı Amerika, Meksika diye biliniyor...
Muğlada mısır inciri deniyor ama ülkemizde bir çok isimle anılıyor: frenk inciri, hint inciri, doğu armut, yaban armutu gibi. Birde benzetme çok ilginç geliyor bana. Neden incir veya armut aslında her ikisine de benzemiyor. Ege ve Akdeniz sahil şeridinde kendiliğinden yetişen bir bitki. Yabani ve insan eliyle işlenmemiş olması belkide onu doğal ve sağlıklı kılıyor.
Şimdi gelelim bu meyve nasıl yenir? Onu yiyebilmek için önce toplamak lazım. Çıplak elle sakın dokunmayın, canınızın yanacağına garanti veririm. Tecrübeyle sabit. Bir maşa yardımıyla tutup çevirerek kopartabilir, yine maşayla tutarak yıkayabilirsiniz. Soyarkende maşayla soymanızı öneririm veya yıkandıktan sonra bir eldivenle.
Bu kalın kabuklu, dikenli meyvenin içerisinde bal gibi tatlı bir meyve çıkmakta...
Ben bunu meyve olarak tüketmenizin yanında, soyup ayıkladıktan sonra dondurucuda 10-12 saat bekletip, yarı donduğunda içerisine biraz limon suyu, biraz bal ve biraz kaymak ilave ederek rondodan çekilmiş sorbe olarak da tüketmenizi tavsiye ederim.
Mükemmel oluyor. Soğutulmuş kup yada bardaklara, rondodan çektiğiniz ve daha çözünmemiş olan sorbeyi dondurma kaşığıyla şekillendirerek koyun ve üzerine isteğinize göre dövülmüş fındık, fıstık, ceviz yada ne isterseniz. Yaz sıcaklarının başladığı bu günlerde şimdiden afiyet olsun.
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze Nefis Muğla Yemekleri ve yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.