Yöresel Lezzetlerden Evde Meneviş Yoğurtlaması...

Yöresel Lezzetlerden Evde Meneviş Yoğurtlaması...

Menevişi bilir misiniz? Hani çitlembik ağacının taze sürgünleri olur, mis kokar, kendine özel, yoğun bir aroması vardır. Biz otlara ve bitki..

Yöresel Lezzetlerden Evde Meneviş YoğurtlamasıYöresel Lezzetlerden Evde Meneviş Yoğurtlaması...
Menevişi bilir misiniz? Hani çitlembik ağacının taze sürgünleri olur, mis kokar, kendine özel, yoğun bir aroması vardır. Biz otlara ve bitkilere ayrı bir önem veririz. Bu mutfağımıza ve mutfağımızda kullandığımız tekniklerle de yansır. 
 
Biz Muğlalılar olarak ya yoğurtlama, ya ekşileme ya da yumurtalı veya yumurtasız kavurma yaparız. Yoğurtlama bazen kızartarak bazen bulgurlu pişirerek olur. Neredeyse hiç baharat kullanmayız ama öyle güzel lezzetlendiririz ki yemekleri. Bir kere mutlaka ev yoğurdu yani yağlı yoğurtla, sarımsak mutlaka buluşur burada. 
 
Sıcak iklime meydan okur serin serin. Yada zeytinyağı veya tereyağı içerisinde çıtlama (kıtlama) biber şöyle bir parlatılır yoğurtlama nın üzerini hem renklendirir hem lezzetlendirir. İşte yine böyle bir tarifle devam edeceğim. 
 
Meneviş dediğimiz gibi ağaç sürgünü. Sakız ağacı familyasından çitlembik ağacının sürgünü. 
 
Özellikle Ege ve akdeniz de yetişir ama başka yerlerde de görmek mümkün. Örneğin Malatya da davin deniyor bu muhtereme. Muğla da nasıl pişiriliyor? Tabiki yoğurtlanıyor veya ekşileniyor.
 
Mugla Mutfağından Meneviş yoğurtlaması tarifi; "Şef Selma Atabey"
Meneviş yoğurtlaması KUllanılan malzemeler;
 
*     1 adet soğan
*     1 avuç bulgur
*     2-3 diş sarımsak
*     1 büyük kase yoğurt
*     Tereyağı
*     Zeytinyağı
*     2-3 adet kuru biber (kıtlama biber)
*     Tuz
 
Meneviş yoğurtlaması yapılış tarifi;
 
Meneviş ler ayıklanır ve yıkanır. 
Kaynayan su içerisine atılıp biraz yumuşatılır. 
Çok ezilmemeli ve tadını ve aromasını yitirmemeli.
 
Soğan yemeklik doğranır. 
Tereyağı ve zeytinyağı karışımında kavrulur. 
Doğranmış menevişler, bulgur, tuz ilave edilir. 
Üzerini geçecek kadar su ilave edilip suyunu çekene kadar pişirilir. 
 
Sarımsakları ezilerek yoğurt ile karıştırılır. 
Meneviş biraz soğuyunca yoğurt ile bir araya getirilir. 
Üzerine zeytinyağı içerisinde kuru biber parlatılarak ilave edilir.
 
Yöresel Lezzetlerden Evde Meneviş Yoğurtlaması
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden iftar menülerinde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemeklerinden Evde Meneviş yoğurtlaması tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler