Muğla Mutfağından Evde Ekşili Tavuk Dolması Tarifi...
Muğla Yemekleri Kültüründe Evde Ekşili Tavuk Dolması nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağından Evde Ekşili Tavuk Dolması için gereken malzemeler nelerdir? Bugün iftara ne yapsam diyenlere “şef Selma Atabey” den Evde Ekşili Tavuk Dolması tarifi…
Muğla yemekleri içerisinde biri var ki gerçekten zaman alan, zahmetli bir o kadar da lezzetli bir yemek. Restoranlarda bulmak pek mümkün değil çünkü tencere yemeği gibi sulu olmasına rağmen porsiyonlanamayan, bütün olarak sofraya getirilmesi ve soğutulmaması gereken bir yemek.
Ancak önden siparişle tam kişi sayısına göre ve tam saatinde hazır edilebilir ki ekşili tavuk yapan işletmelerde bu şekilde yapıldığını biliyoruz.
Ekşili tavuğun Osmanlı saray mutfağında yapıldığı yazılı kayıtlarla sabit. Yıllardır var olan ve saraylara layık bir yemek yani. İlk Türk boyları döneminde bile olma ihtimali var bana göre.
Neden mi?
Türk boylarında hamur işi ve et bir arada (mantı gibi) çok kullanıldığı gibi pilav ve et de bir arada çok kullanılıyor. Dolma çeşitleri de çok. Bu nedenle bilinen bir kayıt olmamakla birlikte benzer yemekler olması nedeniyle o dönemlerden kalmış ve Osmanlı'ya kadar gelmiş olabilir diye düşünüyorum.
Ekşili tavuk yemeği mutlaka köy tavuğu ile yapılır. Tarif ve görsellerdeki yemekler için Gülnihal Aybars hanımefendiye çok teşekkür ediyorum.
Ekşili Tavuk Dolması Tarifi “Şef Selma Atabey”
Ekşili Tavuk Dolması Kullanılan Malzemeler;
* 1 Adet Köy Tavuğu (Arkası Kesilmemiş Olmalı)
* 1 Bardak Baldo Pirinç
* 1 Bardak Nohut
* 6 Yemek Kaşığı Tereyağı
* Maydanoz
* Karabiber
* Tuz
* 1 Kaşık Biber Salçası
* 1 Kaşık Domates
* 2 Limon
* 2 Kaşık Un
* 7-8 Diş Sarımsak
Ekşili Tavuk Dolması Yapılış Tarifi;
Tavuk iyice temizlenip yıkandıktan sonra bir gece evvelinden suda bekletilmiş nohut ile birlikte üzerini geçecek kadar su ile haşlamaya alınır. Ayrı bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile pirinç kavrulur ve yarımşardan bir kaşık domates ve biber salçası ile kavurmaya devam edilir. İçerisine az su, tuz, karabiber ilave edilerek çektirilir. Pirinç bu aşamada tam pişmemiş olmalı diri kalmalıdır.
Çünkü tavuk doldurulduktan sonrada pişme devam edecektir. İç pilav suyunu çektiğinde doğranmış maydanoz ilave edilerek karıştırılır ve dinlendirir. Tavuk ve nohutla haşlandıktan sonra suyu süzülür ve elde edilen tavuk suyu ile sos yapılır. Sos için 2 kaşık tereyağı eritilip ilave edilen un kokusu çıkana kadar kavrulur.
İçine kalan salça ilave edilir. Un ve salça kavrulduktan sonra tavuk suyu verilir. Sos kaynayana kadar karıştırılır. Limon suyu, tuz ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek sos kıvamında çektirilir.
Haşlanan tavuğun içi hazırlanan iç pilavla doldurulur ve dikilir. Doldurulan tavuk 2 kaşık tereyağı ile kızartılır. Tavuk, nohut ve hazırlanan sos bir araya getirilip bir taşım kaynatılarak pilavın tam pişmesi, sos ve etin lezzetlerinin bütünleşmesi sağlanır.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden iftar menülerinde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Tavuk yemekleri tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.