Karışık Turşu Nasıl yapılır?

Karışık Turşu Nasıl yapılır?

Turşu nedir? Turşu Nasıl yapılır? Turşu Faydalı mıdır? Osmanlı ve Türk Mutfağında Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri olan turşu, kış hazırlığının da önemli bir parçasıdır. Turşu hangi yiyeceklerden yapılır...

Geleneksel Türk Mutfağında Karışık Turşu Nasıl yapılır?
Karışık Turşu Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kg Havuç 
*     1 Kg Salatalık 
*     1 Kg Körpe Yeşil Biber 
*     1 Kg Yeşil Domates 
*     5-6 Çorba Kaşığı Turşu Tuzu 
*     1 Su Bardağı Sirke 
*     10-12 Diş Sarımsak 
 
Geleneksel Türk Mutfağında Karışık Turşu Yapılış Tarifi
Havuçların dışını kazıyın. 
Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. 
Salatalıkların baslarını alın. 
Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın. 
Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin. 
Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar boşaltın. 
Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın. 
Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis Turşu tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Karışık Turşu Nasıl yapılır?” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodakilere teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Turşu nedir? Turşu Nasıl yapılır? Turşu Faydalı mıdır?
Osmanlı ve Türk Mutfağında Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri olan turşu, kış hazırlığının da önemli bir parçasıdır. Turşu hangi yiyeceklerden yapılır? Turşu Nasıl kurulur?
 
Osmanlı ve Türk Mutfağında Turşu, sebze ve meyvelerin tuz ve sirke karışımı olan salamurada fermente edilmesi, yani bir tür mayalanması işlemidir.
 
Turşuluk sebze ve meyveler yılın belli aylarında yetişen (genellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde yetişen) ürünlerdir. Körpe sebze ve meyveler sıkı dokularından dolayı turşulanmaya daha elverişlidir. Turşusu yapılabilen sebze ve meyveler arasında salatalık, lahana, biber, yeşil domates, yaban eriği, acur, havuç, kabak, fasulye, pancar, ayva ve elma bulunur. Turşu kurulumunun yapıldığı kaba karpuz kabuğu, nohut, nar, sarımsak, dere otu, maydanoz, zencefil gibi malzemeler aroma vermek amacıyla eklenir.
 
Sebze ve meyveleri yetişmediği dönemlerde de tüketebilmek için onların bu dönemlere kadar korunabilmesi gerekmektedir. İşte bu koruma yöntemlerinden birisi de fermente yöntemidir. Konserve yapmak (ısıl işlem uygulamak), dondurmak uygulanan diğer yöntemlerdendir. Bu yöntemlerde genellikle sebze ve meyveler, ya yemek yapma amaçlı saklanır ya da kendi tat ve aromalarında ve fiziksel özelliklerinde korunur. Fermente yönteminde yani turşu yapımında ise sebzelerin tat ve aromalarında değişiklik olur. Özellikle tuzlu ve ekşimsi aroması turşuya bir çeşni ve iştah açıcı garnitür olarak tüketme özelliği katmıştır.
 
Sebze ve meyvelerin korunmasında bilinen en eski koruma yöntemi fermantasyon yöntemidir, yani turşu yapımıdır. Fermente ürünlerin saklanması ve dayanma sürelerinin uzatılması ile ilgili genel kurallar turşu için de geçerlidir. Bunlardan en önemlileri; ortam sıcaklığı, hava ile teması kesmek, ışık ile teması kesmektir. Bu yüzden turşunun market, bakkal ve evlerde saklandığı veya teşhir edildiği ortamlar çok sıcak olmamalıdır. Ortalama oda sıcaklığı uygun sıcaklıktır.
 
Turşunun saklanma süresi hava ile temasıyla doğru orantılıdır. Uzun süre tazeliğini ve diriliğini koruyabilmesi hava ile temasının minimuma indirilmesi ile gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde ışık da turşunun tazeliğini ve rengini kaybettiren faktörlerdendir.
 
İlk olarak büyük boy toprak küpler içerisinde kurulumu yapılmakta olan turşunun, ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır.
 
Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu kesin. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi. Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostu olduğunu söylüyorlar.
 
Sebze ve meyvelerden 100′ün üzerinde çeşidi yapılan turşunun tam bir doğal şifa kaynağı olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar soğan, sarımsak, kozalak, armut, enginar, elma, yumurta, kiraz, vişne, ayva gibi hem ülkemizde üretilen hem de yurt dışında ithal edilen sebze ve meyvelerden imal edilen turşunun her çeşidinin sağlık açısından çok önemli işlevlere sahip olduğunu söylüyorlar.
 
Sağlık açısından birçok yararı olan sebzelerden yapılan ve sirke suyu, havuç, turşuluk salatalık, yeşil domates, biber, soğan, sarımsak, lahana yaprağı, kereviz yaprakları gibi başka besinlerle iyice zenginleştirilen turşu hem yağ içermediği için hem de neredeyse kalorisiz yiyecekerden yapıldığı için zayıflama amacıyla kullanılabilir.
 
Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için çeşitli sebzelerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler