Yumurta Turşusu Tarifi

Yumurta Turşusu Tarifi

Turşu Nedir? Turşunun Tarihini Biliyor Musunuz? Turşu Tarifi Nereden Geldi? Tarihte İlk Defa Turşu Nerede Yapıldı… Osmanlı Saray mutfağında da önemli bir yeri olan nefis lezzetin kısacık bir öyküsünü ve çeşitleri..

Yumurta Turşusu Tarifi
Yumurta Turşusu Kullanılan Malzemeler
 
*     10 Adet Haslanmış (7 Dk.) Ve Kabukları Soyulmuş Yumurta
*     Üzerini Örtecek Kadar Sirke 
*     Biberiye,
*     Dereotu, 
*     2-3 Diş Doğranmış Sarımsak 
*     Bolca Tuz,
*     Havayla Temasını Kesecek Kadar Zeytinyağı
*     Kaynatılıp Kurutulmuş Bir Kavanoz (Steril Bir Kavanoz)
 
Yumurta Turşusu Hazırlanış Tarifi
Yumurtalar kavanoza iyice bastırılarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharatı eklenir.
üzerini geçecek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyağı gezdirilir. 
Kapağı kapatılarak kuru ve serin bir yerde saklanırsa 2 hafta sonunda yenmeye hazırdır.
 
Turşu Nedir? Turşunun Tarihini Biliyor Musunuz? Turşu Tarifi Nereden Geldi? Tarihte İlk Defa Turşu Nerede Yapıldı…
Osmanlı Saray mutfağında da önemli bir yeri olan bu nefis lezzetin kısacık bir öyküsünü ve çeşitlerinden ikisinin tarifini okurken bile iştahınız açılacak.
 
Tarihi MÖ 2400 yılına kadar uzanan turşu yapımı geçmişten günümüze en çok tercih edilen yiyecek saklama yöntemlerinden biridir. Turşu, eskiden olduğu gibi bugün de Türk mutfağının en sevilen yiyecekleri arasındadır. Artık evlerde sıkça ya da bol çeşitli yapılmasa da özellikle kış aylarında turşuculardan ya da marketlerden hazır alınan turşular sofralarımızdan eksik olmaz.
 
XIV. yüzyılda yazılmış Tabiat-name isimli eserde hıyar, şalgam, patlıcan, kebere (kapari), soğan, sarımsak ve limon turşularının sirke ile yapıldığı görülmektedir.
 
Osmanlı kaynaklarına göre Osmanlı Saray Mutfağında ve Geleneksel Türk Mutfağında XV. yüzyılda soğan, kebere, sarımsak, elma, armut, sumak, patlıcan ve hardallı pancar turşuları yapılırdı. Fatih Sultan Mehmet için enginar, hıyar, kebere, şalgam, üzüm, limon, kiraz, lahana turşularının hazırlandığı da bilinmekte.
 
XVI. ve XVII. yüzyıl kayıtları incelendiğinde yukarıda andıklarımıza gül, havuç, pırasa, kabak ve nane turşularının da eklendiği görülür.
 
XVIII. ve XIX. yüzyıllarda ise biber, mahlut, çağla, semizotu, baklafilizi, pancar, ıspanak kökü turşuları da yapılmaya başlanır.
 
Günümüzde en çok satılan turşu salatalık turşusu iken Osmanlı döneminde en çok sevilen ve yapılan turşu (maalesef  artık yapılmayan ve unutulan) üzüm turşusu olmuştur. Üzüm turşusu diğer turşulardan farklı olarak sirke yerine şıra ve hardal tohumu ile yapılırdı. 
 
Anadolu Mutfağında bugün de hardallı üzüm turşusu yapanlara bazı yörelerde nadir de olsa rastlanmaktadır. Osmanlı'yı gezen birçok yabancı seyyah anılarında bu turşudan özellikle bahseder. Osmanlı döneminde çarşıda bulunan turşu dükkânlarının haricinde sokakta satış yapılmaktadır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler