Hafta içi bir akşam yemeğinden sonra ailenize ya da misafir sofralarında tatlı yiyip tatlı konuşmak için tercih edebileceğiniz, ayrıca canınız çikolata istediği zamanlarda mutfağa girip hızlıca hazırlayabileceğiniz
Modern Türk Mutfağından çikolatalı sufle, özellikle soğuk bir kış gününde içinizi muhteşem çikolata lezzeti ile ısıtmak için idealdir.
Çikolatalı Sufle kullanılan Malzemeler
* 150 gram Çikolata
* 2 adet Yumurta
* 3 yk Şeker
* 1,5 yk Tereyağı
* 1/2 yk Kakao
* Tuz
* Krema
* Pudra Şekeri
Çikolatalı Sufle Püf Noktaları
Tariften kakao çıkartılabilir.
Bitter yerine sütlü çikolata da kullanılabilir.
Çikolata eritme;
çikolata sosu yapma işlemini aslında mikrodalga fırında da yapabilirsiniz ama ben benmari usulü yapmayı tercih ediyorum.
Çünkü mikrodalgada çikolatanızı yakma riskiniz vardır her zaman için.
Eğer mikrodalgada yapacaksanız, kısa aralıklar ile takip ederek yapın, çikolatanızı yakmayın.
Bu tarifte, sufleyi biraz krema ve pudra şekeri ile birlikte servis ederseniz, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Çikolatalı Sufle Yapılış tarifi
Çikolatanızı ve 1 yemek kaşığı tereyağını benmari usulü eritin.
Ocağın altı çok açık olmamalıdır, orta ateş yeterlidir; aksi taktirde çikolatalarınızı yakarsınız.
Sufle kaplarınıza tereyağı ile yağlayın ve şeker ile kaplayın.
Yumurta sarılarını, şekeri ve kakaoyu 3 dakika çırpın.
Eriyen çikolataya ekleyin ve spatula ile karıştırarak birbirine güzelce yedirin.
Yumurta beyazlarını 1/4 çay kaşığı tuz ile birlikte, katı bir kıvama gelene kadar çırpın.
Yumurta beyazlarını, çikolatalı karışıma, yavaş yavaş ekleyerek bir spatula yardımıyla karıştırın.
Sufle karışımını, sufle kaplarına dökün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 13 dakika pişirin.
Hiç bekletmeden, krema ve pudra şekeri ile servis edin. Afiyet olsun!
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Seviniriz.
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Çikolatalı Sufle Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Çikolatanın Tarihi
Çikolata… Genç, yaşlı, kadın veya erkek, herkesin ortak tutkusu, tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti. Yüzyıllardır devam eden bu aşk, ilk olarak ne zaman başladı biliyor musunuz?
Bundan 4000 yıl önce, Honduraslı yerliler tüm dünyayı etkileyecek bir keşif yaptılar. Kakao çekirdeklerinden bir içecek üretmişlerdi ve bunun onlar için anlamı yeni bir tat bulmanın çok da ötesinde değildi. Oysa hayatımızda önemli bir yeri olan çikolataydı keşfettikleri.
Etimoloji uzmanları çikolata kelimesinin, Aztek dilindeki “xocolatl” kelimesinden geldiğini belirtiyorlar. Kelimenin sonundaki “atl” kısmı “su” veya “içecek” anlamına geliyor. “Xocol” kısmı için ise üç farkılı açıklama bulunuyor; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı “gürültü” anlamına geldiğini düşünenen etimologların yanı sıra, “acı” ya da “sıcak” anlamında kullanıldığını söyleyenler de bulunuyor.
Çikolata soğuk ve acı bir içecek olarak başladı macerasına ve özel günlerde ve dini rituellerde “acı içecek” olarak tüketildi.
Aztek ve Mayalar, yüzyıllar boyu bu lezzetin keyfini çıkarmakla kalmayıp, kakaoyu ticaretin de baş aktörü yaptılar. Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, alışverişlerinde para yerine kakao kullandılar. İnanç dünyalarını, kültürlerini de etkiledi kakao.
Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen “İyilik ve kötülük ağacı”nın yeryüzündeki temsilcisiydi.
Çikolatanın Kristof Kolomb’un keşif gezisinde fark edilip, İspanyollar tarafından önce Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayılması ise çok sonraları, 16. yüzyılda gerçekleşti. Kakaonun Avrupa’ya ulaşması çikolata için yeni bir çağın başlangıcıydı.
İçilen Çikolatadan Yenilen Çikolataya
Çikolata, Avrupa’ya adım attıktan sonra uzun süre seçkin kesime yönelik bir lezzet olarak kaldı. İtalyan kahve dükkanlarında ve Londra’nın ünlü kulüplerinde çikolata yudumlamanın zevki hızla yayılsa da, geniş kitlelerle buluşması için Sanayi Devrimi’ni beklemek gerekti.
1700’lerde kakao yağının bulunmasıyla beraber, katı çikolata yapımının yolu açılmış oldu ve ilk kalıp çikolatalar İngiltere’de üretildi. Öte yanda Henri Nestlé, sütteki suyun buharlaştırılarak süt tozu elde edilmesini sağlayan bir metodu bularak, çikolatanın tadında bir devrim yaşanmasını sağladı.