Taratorlu Taze Börülce Tarifi

Taratorlu Taze Börülce Tarifi

Börülce sebzesi Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağında tencere yemekleri, yoğurtlu ve söğüş olarak en sevilen..

Börülce sebzesi Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağında  tencere yemekleri, yoğurtlu ve söğüş olarak en sevilen yemekler arasında yer almıştır. Yöresel Mutfaklarda “Ülübü” olarak ta bilinen sebze Yöresel Yemeklerde Karnı kara diye de adlandırılmıştır. 
 
Kuru Fasulye Amerika’dan Gelmiştir Ve Tarihimizde Geçmişi En Fazla 200 Yıla Dayanır. Daha Önce Anadolu’da Bilinen Sadece Kuru Bakla Ve BörülceÜlübü” Var. Taze Fasulye İse Yaklaşık Olarak 1730'Lar Da Görülmektedir..!
 
Taratorlu Taze Börülce Tarifi
Taratorlu Taze Börülce Kullanılan Malzemeler
 
*   250 Gram Taze Börülce, 
*   Küçük Bir Kuru Soğan, 
*   1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu (Karbonat), 
*   2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   4 Diş Sarımsak, 
*   1 Yemek Kaşığı Limon Suyu, 
*   Tuz. 
 
ETLİ YEMEKLERTaratorlu Taze Börülce Yapılış Tarifi
Börülceleri ikiye bölün, kılçıklarını ayıklayın, yıkayın.
Bir tencereye su, dış kabuğu soyulmuş bütün soğan, tuz ve kabartma tozunu koyarak kaynatın.
Kaynayan suya börülceleri atın, diriliklerini kaybetmeyecek şekilde yumuşayıncaya kadar pişirin. 
 
Börülceleri delikli kepçe ile sıcak iken çıkartın, bir salata kabına alın, üzerine hemen zeytinyağını dökün ve karıştırın.
Sofraya getirmeden önce bir havanda Sarımsakları az tuz ile dövün, limon suyunu ilave edin, karıştırıp önceden yağlanmış börülcelerin üzerine dökün. 
 
Bu tarifi kuru börülce ile de uygulayabilirsiniz.
Haşlanmış taze börülcelere limonlu Sarımsak yerine Sarımsaklı yoğurt da koyabilirsiniz.
Koyulan kabartma tozu (karbonat) yeşil renkli sebzelerin pişerken kararmamalarını sağlar.
 
Börülce nedir? Börülce'nin Faydaları nelerdir?
Börülcenin Diğer İsimleri : Karnı kara, Siyah Göz, Böğrülce,ülübü, Vignasinensiş, Cowpea
Börülce: Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir.
 
Börülce ( Vigna unguiculata ), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarakta tüketilebilir.


 
ANTEP MUTFAĞIBörülcenin Faydaları : 
Göğüs ve akciğere faydalıdır. 
İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir. 
Cinsel arzuyu arttırır. 
Yanıklara sürülürse faydası görülür. 
Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 
Kansızlığa iyi gelir.

Börülce nasıl kullanılır : 
Börülce, yemeği, salatası ve turşusu yapılarak tüketilmesinin yanı sıra haricen yanıklarda kullanılır.
 
Börülce Nedir?
Ekonomik önemi, Ana vatanı ve Yayılma Alanları Börülce insan beslenmesi yanında hayvan yemi olarak da değerlendirilen bir baklagil sebzesidir.
Börülcenin taze baklaları ve kuru daneleri yemeklik olarak kullanılır. Taze börülcede % 80-85 su, % 15-20 kuru madde bulunur. Yağ miktarı düşüktür. Kuru maddenin, % 20-30nu proteinler meydana getirir. Ege bölgesinde börülcenin taze baklası yemeklik olarak çok kullanılır. Özellikle taze baklası ve kuru daneleri haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu olarak yapılan salatası beğenilen tüketim şeklidir. Ülkemizde insan beslenmesi bakımındanbörülcenin önemi tam olarak bilinmemektedir.
 
Börülce, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tanınmakta olup tarımı da bu bölge¬lerde yapılmaktadır. Yıllık börülce üretimi yıllara göre değişmekte olup 9-10 bin ton civarındadır (Anonymous, 1998). Börülce ile ilgili fazla çalışma olmamakla beraber kültür formuna yakın yabani bir börülce türü Afrika kıtasında yetiştirilmektedir. Yabani börülcenin tohumu ufak, olgunlaşmamış meyveleri orak şeklindedir. Yabani formlar kültür çeşitleri ile melezlenebilmektedir. Bu bilgiler ışığında börül¬cenin kültür formunun Afrikadan çıktığı ileri sürülmektedir.
 
PİLAVLARBörülce sıcak iklim sebzesi olduğu için Afrika, Güney Amerika, Güney Asya ve Akdeniz bölgelerinde yayılmıştır. Amerikaya İspanyollar tarafından götürülmüştür (Akçın, 1973). Sınıflandırılması Börülce; Phaseolus L. Cinsine çok benzediği için uzun yıllar Phaseolus cinsine bağlı olduğu düşünülmüştür. Ancak Vigna cinsi çiçek kayıkçığının kıvrımsız olmasıyla Phaseolus cinsinden ayrıcalık gösterir. Vigna cinsi ilk kez 1824 yılında Savi tarafından açıklanmıştır.
 
(Pos, 1932). Dünya üzerinde yaygın olan Vigna türleri 4 grup altında toplanmaktadır. Her bir grup, birbirine çok yakın olan formları kapsamaktadır. Bu formlar bazı sistematikçiler tarafından tür olarak kabul edilmektedir. Fakat bazı sistematikçiler bunların benzer olduklarını belirtmektedir. (Paris, 1965). Bu gruplar; a) Vigna sinensis (L.) Savi b) Vigna luteola (Laca.) Benth c) Vigna vexillata (L.) Benth d) Vigna lutea A. Gray (Vigna marin (Burn.)merr.)dir. Vigna sinensis 3 alt bölüme ayrılmaktadır. a) Var. sinensis: Yarı böbrekten yarı yuvarlağa kadar değişen şekillerdeki taneleri 6-9mm uzunluğunda olan bu alt bölümün yabani ve kültür formları bulunur. b) Var.
 
sesquipedalis (L.) Fruw: Uzun böbrek şeklindeki taneleri 8-12mm uzunluğundadır. Asparagus fasulyesi olarak ta bilinen bu alt bölümün baklaları 30-l00cm uzunluğundadır. c) Var. cylindrica (Vigna cylindrica Skeels) yada catjang (Burm.) Walp: Daneleri 5-6cm uzunluğunda uzun yada silindirik şekillidir. Baklaları 8-13 cm uzunluğundadır. Dik büyüyen yan çalmışı bir bitkidir. (Şehirali, S.; Akdağ, C.) Börülcenin Morfolojisi Kök Börülcenin kuvvetli kazık kökü vardır, yan kökler de gelişmiştir ve toprağın üst tabakalarında lateral olarak yayılmıştır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler