Midye Pilaki Tarifi

Midye Pilaki Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağında evliya çelebinin kayıtları dikkate alındığında bilindiği sadece gayrimüslimler değil Müslüman halkın da ciddi şekilde tükettiğini, hatta deniz olmayan yerlerde...

Midye Pilaki Tarifi
Midye Pilaki Kullanılan Malzemeler
 
*    30-35 adet iri midye,
*    1 orta boy soğan, 
*    1 körpe havuç, 
*    100 gr karides,
*    1 küçük boy kereviz, 
*    1 orta boy patates. 
*    1 orta boy domates. 
*    1 dolmalık biber, 
*    1 tatlı kaşığı un, 
*    1 çay kaşığı toz şeker, 
*    yarım demet maydanoz, 
*    3 yemek kaşığı zeytinyağı, 
*    tuz, 
*    karabiber. 
 
Midye Pilaki Yapılış Tarifi
Midyeleri yıkayın, süzün. Soğanın kabuğunu soyun, diş şeklinde çentin. Havucu kazıyın, uzunlamasına ikiye bölün, bir santim kalınlığında yarım ay şeklinde doğrayın. Kereviz ve patatesin kabuğunu soyun, bir santimlik küpler şeklinde doğrayın, kararmamaları için soğuk suya atın. 
 
Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini atın, küçük küpler şeklinde doğrayın. Dolmalık biberin sapını çıkarın, çekirdeklerini boşaltın, yarım ay şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayın, kalın dallarını atın, yapraklarını ince kıyın.
 
Üç kaşık zeytinyağı ile soğanı pembeleşinceye kadar (5-6 dakika) kavurun, havuç, kereviz ve patatesi ekleyin, 3-4 dakika daha kavurun, gerektiği takdirde sıcak su ekleyin, şeker, karabiber ve tuzunu koyun, sebzeler yumuşayana kadar pişirin. 
 
Sonunda domatesi, biberi ve unu katın, arada bir dibinin tutmaması için karıştırarak sebzeleri tam olarak pişirin. Sebzeler suyunu çekince midyeleri atın, ve karidesleri iki-üç dakika daha kısık ateşte birlikte pişirmeye devam edin. Ateşi söndürünce maydanozu serpin, kendi tenceresi içinde soğumaya bırakın. 
 
Ilık veya soğuk olarak ikram edin. Arzu ederseniz taze domates yerine ılık suda eritilmiş 1 yemek kaşığı domates salçası katabilirsiniz. 
 
Midyenin faydaları nelerdir?
Midye tatlı ve tuzlu su habitatlarında bulunan yumuşakçalardandır. Diğer yumuşakçalar arasında istiridye gibi uzun ve yenilebilir bir türdür. Sıklıkla dalga ile yıkanmış kayaların üzerine bağlı olarak bulunmaktadır. Pazar satışlarında satılacak standart boyutlara gelinceye kadar bir yıl boyunca büyütülmektedir. Hasattan sonra, yabancı maddelerin çıkarılması için tuzlu su depolarında durulanmaktadır. Midye satın aldığınızda, onları pişirmeden önce canlı olduğundan emin olmalısınız. Kabuklarına dokunulduğunda hafifçe kendini kapatmaktadır.
 
Midye kabuklu deniz ürünleri arasındaki etkileyici besin profiline sahip olanlardan biridir. Son derece arzu edilen EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) zincirli yağ asitlerini yüksek seviyede ihtiva etmektedir. Bu yağlar, beyin fonksiyonunu geliştirmek ve arterit gibi iltihaplı koşulları hafifletmek gibi bir dizi faydaya sahiptir. Midye ayrıca vitamin açısından da zengindir. Ayrıca bağışıklık sistemi için gerekli olan çinko gibi önemli mineralleri temin edebilmektedir. Midyede bulunan demir ve folik asit seviyeleri fazlasıyla değerlidir.
 
Midyenin sağlığa faydaları
Kemik sağlığını korur: 
İltihap ortadan kalktığı zaman kemikler herhangi bir zarar görmemekte ve kemik bozulması çok düşük bir risk oluşturmaktadır. Midye bu konuda önleyici bir aktiviteye sahiptir. Sahip olduğu önemli organik bileşeneler, mineraller ve vitaminler sayesinde midye, kemikleri ve dişleri güçlü tutmaktadır.
 
Kan dolaşımına destek olur: 
Sağlıklı ve sürekli kan akımının tutulması her sistemin sağlığı açısından çok önemlidir. Kan damarlarının zayıflamasını önlemek, enerji düzeylerini geliştirmek ve iyileşme hızını artırmak için midye oldukça faydalıdır. Kalp krizi ve aterosklerozun ilerlemesini engellemek için de verimli olan aktif maddeler ve mineraller açısından zengin olan midye, kardiyovasküler sistemin gücünü artırmaya yardımcı olmaktadır.
 
Sinir sistemine iyi gelir: 
Midyenin kas, doku ve kemik hassasiyetini artırarak, sinir hücresinin işlevini geliştirmekte olduğu görülmüştür. Bu durumda, sinirlerin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Enerji düzeyleri, ruh, beceri ve metabolizma açısından sağlanan gelişmeler aynı zamanda sinir fonksiyonlarına da olumlu yansımaktadır.
 
Eklem ağrılarını hafifletir: 
Midyede bulunan doğal omega 3 iltihaplı eklemler, kaslar ve dokularda yatıştırıcı bir özellik göstermektedir. Bu durum romatoid artrit, osteoartrit, fibromiyalji, lupus ve şiddetli eklem ağrısı olan kişiler için faydalı olabilmektedir. Ayrıca, normal solunum yeteneğinin geri kazanılması için akciğer dokusuna yardımcı olmaktadır. Böylece astım, kronik bronşit veya solunum sorunları olanlar için de etkili olabilmektedir. 
 
Kalp sağlığını destekler: 
Doymuş yağı oranı düşük ve omega 3 oranı yüksek olan midye sağlıklı kalp sağlığını korumak için faydalıdır. Amerikan Kalp Derneği, midyenin omega 3 yağ asitleri içermesi nedeniyle kalp sağlığı için iyi olduğunu belirtmiştir. Doymamış yağ asitleri kalp krizi ve ani ölüm riskini azaltmaktadır. Kan dolaşımını teşvik ederek, anormal kalp atışlarının yanı sıra trigliserid ve yağ düzeylerinin gelişme riskini düşürmektedir.
 
Kansızlığa iyi gelir: 
Midye, demir açısından mükemmel bir kaynak olduğu için özellikle tavsiye edilmektedir. Demir içeriği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu durumda, oksijeni taşıyan hemoglobin ve miyoglobin oluşumunda yer almaktadır. Anemi düşük enerji ve nefes darlığına neden olabilmektedir. Midye tüketimi ise demir takviyesi yaparak bu durumları engellemektedir.
 
Cilt sağlığını destekler: 
Birçok deniz ürünü gibi midye de cilt hücrelerini yenilemekte ve canlandırmaktadır. Enflamasyon cilt yaşlanmasının nedenlerinden biridir. Midye ise anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri de içeren midye, cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Sedef hastalığı ve egzamanın nedenlerinden biri olan çinko eksikliğini de ortadan kaldırmaktadır. Cilt yaşlanma sürecini yavaşlatmakta ve cilt esnekliğini artırmaktadır. 
 
Diş sağlığını destekler: 
Midye düzenli tüketildiği takdirde, diş ve dişeti sağlığının iyileştirilmesi için son derece faydalı olabilmektedir. Birçok diş doktoru tarafından tüketilmesi tavsiye edilen midye, diş etlerindeki kanama gibi diş eti problemlerinin onarılmasına yardımcı olabilmektedir. Midye, diş dokuları ve ağız kemikleri çevrelemek için gerekli olan desteği vermektedir.
 
Bağışıklık sistemini güçlendirir: 
Midye düzenli tüketildiğinde kişinin bağışıklık sistemini büyük ölçüde güçlendirebilmektedir. Hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlara karşı vücuda destek vermektedir. Midye, antikor oluşumunu hızlandırmakta ve bağışıklığı geliştirmektedir. Böylece de, yaralanmaların hızla iyileşmesini sağlamaktadır.
 
Hamileliğe iyi gelir: 
Midye, sağlık uzmanları tarafından hamile kadınlara tavsiye edilmektedir. Hamilelikten önce de, doğurganlığı artırdığı düşünülmektedir. Kadınlarda servikal mukus tıkaç viskozitesini artırarak yardımcı olduğu söylenmektedir. Bunun dışında da, erkeklerde seminal sıvı viskozitesini arttırmaktadır. 
 
Kolesterolü düşürür: 
Midye gibi deniz ürünleri vücudumuzdaki kötü kolesterolü ortadan kaldırabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu sağlıklı kalbin korunması için özellikle yararlıdır. Midye, bir kalp krizine neden olabilecek atardamar duvarlarında biriken yağı önlemede destekçi olmaktadır.
 
Tiroid sağlığını destekler: 
Midye, selenyum bolluğu ile tiroid hormonun salgılanmasını kontrol etmek için faydalıdır. Selenyum, tiroid bezlerinde kontrolör bir enzim olarak adlandırılan seleno-proteinleri üretmek için gereklidir. Böylece vücudumuzda tiroid problemlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
 
Göz sağlığını destekler: 
Deniz ürünleri göz sağlığı için yararlıdır. Midye içerdiği A vitamini ile gözleri beslemekte ve gençleştirmektedir. Böylece, vizyonumuz net ve keskin olabilir. Gözlük takan insanların görme yetisini iyileştirmek için daha fazla midye tüketmesi gerekir. Gece körlüğünü de engelleyebilen midye, sağlıklı gözler için birebirdir.
 
Kilo vermeye yardımcı olur: 
Düzenli midye tüketimi kilo vermeye çalışan için yararlıdır. Vücutta istenmeyen kalorinin yakılması için etkili olabilen iyot açısından yüksektir. Bu iyot aynı zamanda, fazla yağ ve kalorinin ortadan kaldırılmasının yardımcıları olan tiroid hormonlarını düzenleyerek metabolizmayı artırmak için yardımcı olmaktadır. 
 
Midyenin zararları
Midye etkileyici faydalara sahip olmasına rağmen, tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Midyeye duyarlı olan kişilerde genellikle ishal, aşırı gaz, ya da mide rahatsızlığı yaşanabilmektedir. İçerdiği yüksek vitaminler ve mineraller nedeniyle hamilelik sırasında diyet programına eklenen midye bazen komplikasyonlara da neden olmaktadır. 
 
Bu nedenle, hamilelik sırasında midye tüketiminden uzak durmakta fayda vardır. Her zaman olduğu gibi, diyet programlarında çok büyük değişiklikler yapmadan önce eğitimli sağlık profesyoneli ile konuşulmalıdır. 
 
Yılın bazı zamanları taze midye yemekten kaçınılmalıdır. Sıcak aylarda deniz kıyılarında kırmızı gelgitler olabilmektedir. Bunlar toksit planktonik organizmaların tehlikeli ve zehirli olmasına yol açmaktadır. Dinoflagellatlar neden kırmızı gelgitler midyelere zarar vermez ama insanlara zarar verebilmektedir. Bu midyeleri tüketmek paralitik zehirlenmesi gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
 
Tavsiyeler
Midye kuşkusuz sağlıklı deniz ürünlerinden biridir. Ancak, midyelerin hazırlanması ve tüketilmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken koşullar vardır. Midye gibi deniz ürünleri bakteriyel kontaminasyona yatkındır. Bu nedenle, sadece canlı olan midyeler tercih edilmelidir. Ölü midyeler hızlı bir şekilde bozulduğu için tüketiminden kaçınılmalıdır. 
 
Midyeyi füme, kavrulmuş, haşlanmış, buğulanmış olarak ya da mangalda tereyağı veya bitkisel yağlarla beraber hazırlayabilirsiniz. Protein kaynağı bir yiyecek olarak hazırlamak istiyorsanız köriler ekleyerek deneyebilirsiniz. Makarna yemekleri ile sunabilirsiniz.
 
Midye beyaz soslar, kırmızı soslar ve taze sebzelerle birlikte makarnaya çok yakışmaktadır. Protein dolu bir atıştırmalık istiyorsanız küçük ekmeklerin üstüne koyarak kanepeler hazırlayabilirsiniz. Baharatlı bir lezzet için sarımsak, biber ve Hindistan cevizi sütü ile pişirebilirsiniz.

Osmanlı Saray Mutfağında: evliya çelebinin kayıtları dikkate alındığında bilindiği sadece gayrimüslimler değil Müslüman halkın da ciddi şekilde tükettiğini, hatta deniz olmayan yerlerde de dere balıklarının ciddi anlamda tüketildiğini yazar. Sadece deniz haşaratından kabuklu olanlar halk tarafından meznun görüldüğünü belirtmiştir..!

 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler