Arnavut Ciğeri Tarifi

Arnavut Ciğeri Tarifi

Arnavut Ciğeri Türk mutfağına air bir yemek türüdür. ‘Arnavut Ciğeri’ adını ise Osmanlı’da yaşayan ve daha çok ‘ucuz’ olduğu için ciğer tüketen Arnavutlardan alır...

Arnavut Çiğerinin Tarihçesi
Arnavut ciğeri denildiğinde ilk aklınıza gelen Arnavutlar ’a özel bir yemek olduğu ise yanılıyorsunuz. Arnavut ciğeri Geleneksel Türk mutfağına ait bir yemek türüdür. Adını ise Osmanlı’da yaşayan ve daha çok ‘ucuz’ olduğu için ciğer tüketen Arnavutlardan alır.
 
Anadolu coğrafyasında çalışmak için savaş zamanında da Osmanlı’ya gelen ve savaştan sonra da balkanlara geri dönememiş ya da dönmeyen Arnavutların diğer yemeklere göre daha ucuz olduğu ve tane hesabı ile satıldığı için ciğeri tercih ederlerdi. Aldıkları ciğeri unla harmanlayarak kızgın yağda pişirip soğan ve maydanoz eşliğinde yerlerdi.
 
O günlerden günümüze kadar gelmiş ve şimdilerde soğuk meze olarak hazırlansa da hala yaygın olarak tüketilmektedir. Bu güzel lezzetli yemeğin adının Arnavut Ciğeri olmasının asıl sebebi ciğerin Arnavut’lar tarafından hazırlanması değil, Arnavutlar tarafından çok tercih ediliyor ve seviliyor olmasıdır.
 
Arnavut Ciğeri Tarifi
Arnavut Ciğeri Kullanılan Malzemeler
 
*    1 adet koyun veya 350 gram dana ciğeri, 
*    1 su bardağı süt, 
*    1 iri soğan, 
*    1 demet maydanoz, 
*    1 tatlı kaşığı sumak, 
*    1 çay kaşığı pul biber, 
*    tuz, 
*    un, 
*    kızartma için sıvı yağ. 
 
Arnavut Ciğeri Yapılış Tarifi
Karaciğerin zarını ve sinirlerini ayıklatın. 2 cm büyüklüğünde küp şeklinde doğratın. Yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Yayvan bir kaba alın. Üzerlerine süt dökerek daha gevrek olmaları için 1-2 saat bekletin. 
 
Soğanın kabuğunu soyun ve uzunlamasına ortadan bölün. Ince olarak yarım ay şeklinde doğrayın. Bir kapta tuz ile ovun, sudan geçirin ve süzün. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın, sumak ile birlikte soğana ilave edin. 
 
Karıştırın, servis için kullanacağınız kapaklı bir kabın kenarına koyun. Ciğerleri çıkartın, süzün ve una bulayın. Derince bir tava veya kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın. Iki avucunuzla alacağınız unlanmış ciğerleri sallayarak fazla unlarının gitmesini sağlayın. 
 
Tavaya atın ve bir kevgir ile durmadan karıştırarak iki dakika süre ile kavurun. Yağını süzerek çıkartın, içine maydanoz- soğan piyazını koymuş olduğunuz kaba alın. Tuzunu serpin ve kapağını örtün. Kalan ciğerleri de aynı şekilde kızarttıktan sonra hepsinin üzerine kırmızı pul biberi serpin. 
 
Sıcak servis yapın. Bu yemeği kuş başı yerine yaprak kesilmiş ciğer ile de yapabilir, yanına soğan piyazı yerine üzerine dereotu koyabilirsiniz. Pişen ciğerleri kapaklı sahana, piyazın yanına hemen konmasının amacı soğan, maydanoz ve ciğer kokularının birbirlerine sinmesini sağlamaktır. 
 
Ciğerleri yağda ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar sert olur. Arzu ederseniz ciğerlerin üzerine pul biber serpmek yerine masaya küçük kaplar için de kimyon, kekik, toz kırmızı biber koyabilirsiniz. 
 
Arnavut Ciğeri Geleneksel Türk mutfağına air bir yemek türüdür. ‘Arnavut Ciğeri’ adını ise Osmanlı’da yaşayan ve daha çok ‘ucuz’ olduğu için ciğer tüketen Arnavutlardan alır. Savaş zamanında Osmanlı’ya gelen ve savaştan sonra da balkanlara geri dön(e)memiş Arnavut ‘lar, ‘ucuz’ olduğu için ciğeri yaygın olarak tüketmişlerdir.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Arnavut Ciğeri Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler