Katmer Tarifi

Katmer Tarifi

Özel günlerde Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Geleneksel olarak günümüzde basta Çorum ve çevresinde olmak üzere bir çok bölgemizde...

Katmer Tarifi - Çorum; 
Yöresel Mutfaklarımızdan Çorum ve çevresine ait Geleneksel Türk mutfağındaki hamur isi tariflerimizden biridir. Bazı bölgelerimizde karsımıza özel bir tatlı çeşidi olarak ta çıkar.  Özel günlerde Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Geleneksel olarak günümüzde basta Çorum ve çevresinde olmak üzere bir çok bölgemizde de ilgili özel restoranlarda özel aşçılar tarafından ve ahalide ise halen geleneksel adetleri ve tarihi lezzet miraslarımızı yasatan aileler tarafından  halen yapılmaktadır.
 
Katmer Tarifi - Çorum
*    10-12 Adet 
 
Katmer Tarifi Kullanılan Malzemeler : 
*    8 Su Bardağı Esmer Un 
*    Yarım Su Bardağı Kepek 
*    Ekşi Maya(Ya Da 10 G Yaş Maya) 
*    200 G Tereyağı 
*    4 Su Bardağı Ilık Su(Yarısı Süt De Olabilir)
*    1 Yemek Kaşığı Dolusu Tuz 
 
Katmer Tarifi Harç İçin: 
*    1,5 Su Bardağı Çekilmiş Haşhaş 
*    2/3 Su Bardağı Zeytinyağı 
 
Katmer Tarifi Yapılış
1,5 yemek kaşığı dolusu toz şeker Su,süt ve maya karıştırılır.
Unu,kepeği ve tuzu eklenip yoğurulur,10-15 dk dinlendirilir.
Mayalanınca iki yumurta büyüklüğündeki hamur unlu tezgahta tabak büyüklüğünde açılır. 
 
Yumuşamış tereyağı ile yağlanır.
Harç malzemeleri karılır ve hamurun üzerine bir kaşık dökülür,yayılır.
Hamur,elle kenarlarından çekilerek inceltilip rulo yapılır.
kendi etrafında burulur. 
 
Tüm hamur bitene dek aynı şekilde hazırlanır.
İlk yağlanan bezeden başlanarak her biri servis tabağı büyüklüğünde açılır, kızgın sac üzerinde arkalı önlü yağlanır.
Pekmez ile servis edilir.
 
Evliya celebinin kayıtlarında ise katmerce olarak geçmektedir.
Sofya'ya yakın Vitoş Dağı'nı geçerken yörük obalarında yemek yiyen Evliya Çelebi, onların yiyeceklerini sayıyor: "Süd ve kaymak ve yoğurd ve kölemez ve hoşmerim ve tereyağıyla pişmiş bazlama ve damzırma ve sızırma ve katık ve teleme peyniri ve ağız ve ekir ve uyku ve ayran ve yayık ve pişi Katmer ve katmerce ve poğaça ve ezme ve yazma misilli taamlar." [III 228].
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Katmer Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler