İshâkîye Tarifi

İshâkîye Tarifi

Osmanlı’da helva kültürü Helvanın etrafında gok zengin, güçlü ve etkileyici bir kültür oluştu. İshâkîye Tarifi ; Tereyağını tencerede eritin. Yağ eriyince, içinde pirinç ununu ve çekilmiş bademi kısık...

İshâkîye Tarifi "5 kişilik"
İshâkîye Tarifi Malzemesi:
 
*    100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)
*    65 gr. pirinç unu (su bardağı)
*    100 gr. badem (ince çekilmiş)
*    800 ml. süt
*    375 gr. Toz şeker
 
İshâkîye Yapılış  Tarifi 
Tereyağını tencerede eritin.
Yağ eriyince, içinde pirinç ununu ve çekilmiş bademi kısık ateşte 15 dakika kavurarak meyane hazırlayın.
Azar azar sütü ekleyin.
Sürekli karıştırarak sütü tenceredeki meyaneye yedirin.
Hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırarak şekeri katın.
Bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
Hazırladığınız tatlıyı kaselere doldurup, kaseleri tabağa ters çevirerek dizin.
Kaseleri kaldırarak servis yapın.
 
Osmanlı’da helva kültürü
Helvanın etrafında gok zengin, güçlü ve etkileyici bir kültür oluştu. İnsanın doğumundan başlayıp, öldükten sonra bile onun adına yenmeye devam edilen tek şey helvadır. Çeşitli sebeplerle helva yenilmektedir. Yaygın olarak, doğumda, ölümde, okula başlama, işe başlama, gurbete gitme, gurbetten dönme, hacca gitme, hacdan dönme, askere gitme, askerden dönme, sünnette, düğünde, kuzular sütten kestiğinde helva pişirip yenilmektedir.
 
Kısaca kederini paylaşmada, sevincine ortak etmede hangi sebep olursa olsun eş, dost ve akrabayla bir tabak helva yemek adettendi. Halk arasında yaygın olarak helva, ölü evinde cenazeden sonra yenilir. Osmanlı sarayında ise bu düşünce tam tersidir. Sultan III. Mustafa’nın çocuğu doğduğunda onun adına helva pişirilip, dağıtıldığını ve eğlencelerin düzenlendiğini gösteren arşiv belgesi olmasına rağmen (D13060 (H.1180), padişahların ölümünden sonra helvahanede helva pişirilip dağıtıldığına dair bir belge yoktur.
 
Osmanlı evraklarında rastlanan bazı helvaların adları şunlardır:
Helva-yi Hakani, Helva-yi Kafi, Helva-yi Muşkife, Helva-yi Bişemni, Helvayi Levzine, Bal Helvası, şeker Helvası, Pekmez Helvası, Helvayi Sabuni, Ak Helva, Ak Sabuni, Kızıl Sabuni, Sarı Sabuni, Gök Sabuni, Parmak Sabuni, Temur Hindi Sabuni, Fıstık Helvası, Badem Helvası, Levzine, Helva-yı Memuniye, Helva-yı Güllabiye, Helva-yı İshâkiye, Helva-yı Asude, Gaziler Helvası, Pirinç Helvası, Özbek Helvası, Taze Peynir Helvası, Yengen Duymasın Helvası, Reşadiye Helvası, Pirinç Unu Helvası, Tel Helvası (Keten Helvası), Lamunya Helvası, İrmik Helvası, Tahin Helvası, Yağ,un, şeker ve susam dan yapılan helvalar, içine katılan malzemelerle yeni tatlar elde edilmektedir. Tatlandırıcı olarak ise bal veya pekmez kullanılırdı.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler