Havuç Turşusu Tarifi "5 kişilik"
Havuç Turşusu Tarifinin Malzemeleri:
* 1 kg. havuç
* tuz
* 1 çorba kş. acı toz kırmızı biber
* 1 bağ maydanoz
* 500 mi. sirke (2 su bardağı).
Havuç Turşusu; nun Yapılışı Tarifi :
Havuçları, dışlarını kazıyıp yıkayın ve süzdürün. lsteğe bağlı olarak, gövdeden kopmayacak biçimde uzunlamasına dörde ya da büyüklüğüne göre 2'ye, 3'e hölün.
Tencerede tuzlu su kaynatın, içine atıp bir taşım kaynatarak süzgece çıkarın.
Maydanozları da bir taşım kaynatıp, süzdürün.
Havuçları kollarını açarak hazırladıysanız, kırmızıbiber serpin ve içlerini maydanozlarla doldurun.
Parçalara böldüyseniz, biber ve maydanoz dalları ile doğrudan kavanoza koyun.
Kavanozlara yerleştirilen turşuların üzerini sirke ile tamamlayın.
Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Turşuyu 15 gün bekletip, istendiğinde kepçe ile çıkararak servis yapın.
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağında Turşu Hakkında Bazı Dipnotlar;
Yiyecek üretimi konusunda Kemah'da selva kuşundan kuş turşusu yapılması, Marik adlı Ermeni köyünde bulunan mağaralarda katık peynirinin saklanması gibi örnekler sayılabilir [II 195-6]. Katmerli olan katık peyniri, vilayetin her tarafından bu mağaralara getirilmektedir.
Manya'da yerli halk bıldırcınlarını kepçe ağlarla avlayarak başlarını kopardıktan sonra tüyleri ve içleriyle beraber kayalara oyulan sarnıçlara tuzlayarak yerleştiriyor, üzerine iri taşlarla bastırıyorlardı. Bu kuş turşusu altı ay sonra hazır oluyordu [VIII 268].
İzmir' deki "meyve gümrükhanesi" herhalde daha çok bu kuru meyveler içindi [IX 53]. Üzüm turşusu da İstanköy'den Mısır'a gönderiliyordu[IX ll5]. Su ve şerbeti soğutmak için kullanılan kar ve buz, devletin tekelinde bulunan önemli ticaret mallarındandı. Hem İstanbul civarında karın kuyularda toplanması hem de Uludağ'dan toplanan ve Mudanya iskelesinden gemilerle istanbul'a taşınan bu ürünler konusunda Evliya değerli bilgiler veriyor [I 251,1121-2].
Kapari Osmanlıya ait bir üründü, ve 14. Yy. Başlarında kebele olarak anılıyordu. Hem meyvesinden hem de dalından turşu yapılıyordu. 17. Yy. Avrupa’sında kapari bilinmezdi. Ama su anda Almanya’da kapariden 450 çeşit turşu yapılmaktadır..!
Osmanlıda saray mutfağın da helvacılar ve turşucular çok zeki insanlardan seçiliyordu. Çok zeki olanları ise “çıkma” sisteminde “terfi” yine sarayda bulunan en derun mektebine okumak için gönderiliyordu..!