Bolu ve Mutfak Kültürü

Bolu ve Mutfak Kültürü

A.İ.B.Ü, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER), değerli yöneticileri...

Bolu ve Mutfak Kültürü
A.İ.B.Ü,  Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER),   değerli yöneticileri     Yrd. Doç. Dr. Azize   Yasa’nın üstün  gayretleriyle,  Bolu’nun çorak sayılabilecek kültür hayatına katkı sağlayacak önemli  etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler  ,kimi zaman bir konferans , kimi zaman bir eğitim çalışması, kimi zaman da bir kitap tanıtımı olabiliyor.   Fırsat buldukça katılmaya çalıştığım  bu etkinliklerden en sonuncusu, bir kitap tanıtım toplantısıydı. 
 
Bolu ve Mutfak  Kültürü adını taşıyan kitabın tanıtımına,  aralarında   Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram,Türk mutfağının duayen ismi  Yurdaer Kalaycı’ nın da olduğu geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.         
                                                                                   
“Bolu ve Mutfak Kültürü “ gibi iddialı bir ad taşıyan bu kitap, Abant  Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yüksek lisans öğrencileri; Emre Öztürk, Emrah Gökçeel, Merih Tatlı, Taner Tuncer ve Vedat Kayış’ın , Bolu ve ilçelerindeki köylerde, yörelere  özgü yemekler ve mutfak kültürü konusunda yaptıkları çalışmaların sonucunda, Mengen Gastronomi Bölümü Öğretim Müdürü  Doç. Dr. Nihal Doğan’ın editörlüğünde  hazırlanmış. 
 
Tanıtımda , hepsi  akademisyen şef olan yazarlar,  ayrı ayrı  söz  alarak   sorumlu oldukları bölgelerdeki yaptıkları yöresel yemek çeşitleri ve yemek kültürü taraması sonuçlarını hakkında  ayrıntılı bilgiler verdiler.  Sunumlarından anlaşıldığına göre   yazarlar  kitabın özünü oluşturan  olan “yemek ve yemek kültürü” üzerine  daha fazla  yoğunlaşmaları gerekirken, inceledikleri yörenin coğrafyası ,tarihi   ve yerel adetleri üzerinde gerek olmadığı halde fazlaca vakit harcamışlar. Bu hali  doğal olarak  bazı eksikleri de beraberinde getirmiş. Bu eksiklikleri, doğup büyüdüğümüz Seben yöresinde bazı geleneksel yemeklerin ve   ekmek çeşitlerinin  kayda girmemesiyle anlayabiliyoruz.  
 
Kitabın özünü oluşturan saha çalışmalarının  kış aylarında ,güç koşullarda  yapıldığı  sunumlarda özellikle  vurgulandı . Bu durum,  yaz aylarında mevsimsel olarak yapılan bazı  yemeklerin dikkatlerden neden kaçtığını da açıklıyor. 572 sayfa  olan ve   Bolu Bağışçılar Vakfı’nın maddi desteğiyle  hazırlanan ,Bolu Mutfağı hakkında temel bir başvuru kaynağı olabilecek   kitabın ,  mevsimsel ,birden fazla saha çalışmasıyla derleme yapılıp   ,bu derlemelerin , yöresel yemekler hakkında başka  bilgi sahiplerinin görüş ve deneyimlerini ifade edebilecekleri birkaç toplantı  sonunda da  son yazımının yapılması gerekirdi . 
 
Ayrıca ,yemek kültürü  dışında kitapta yer verilen bilgilerin  , üniversitenin  tarih, halkbilim, sosyolji , coğrafya bölümlerinden uzman  desteği alarak hazırlanması  daha yararlı olabilirdi. Özellikle ıza bulguru ve keş  hakkında üniversitede akademik   çalışmalar   yapıldığını biliyoruz. Kızılcık ve tarhanası hakkında da başka  üniversitelerde yapılmış çalışmalar da  mevcuttur. Bu çalışmalardan alıntıların kitap yer bulması sağlanabilirdi. 
 
Bolu ve Mutfak Kültürü adını taşıyan kitabın, emek verilerek hazırlanmış, önemli bir çalışma olduğu ortadadır  ve  bu haliyle elbet değerlidir ,  gösterilen  gayreti de  takdir etmek gerekir.  Ancak, kitap  bu haliyle,  Bolu Mutfağı hakkında  temel bir başvuru kitabı olmaktan ziyade,  kanaatimce,  önemli bir  ön  çalışma olarak kabul edilebilir.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler