Baklava-Kayısı Tamam Sırada Pastırma Var

Baklava-Kayısı Tamam Sırada Pastırma Var

Coğrafi işaret sayısı 303’e ulaştı. Daha önce Antep Baklavası ve Malatya Kayısısı gibi ürünler AB Komisyonu’nca tescil...

Baklava-Kayısı Tamam Sırada Pastırma Var
Miray ÇİMEN
 
Coğrafi işaret sayısı 303’e ulaştı. Daha önce Antep Baklavası ve Malatya Kayısısı gibi ürünler AB Komisyonu’nca tescil edilirken, Kayseri mantısı, pastırması gibi ürünlerin işlemleri devam ediyor.
 
Türkiye, yöresel ürünler için aldığı coğrafi işaret sayısında hedefi tutturdu. 2017 sonu itibariyle coğrafi işaret sayısı hedeflenen 300’ü aşarak, 303’e ulaştı.  Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, WIPO nezdinde Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanmasının ardından 2017 yılında 7259 patent araştırma incelemesi gerçekleştirildi.
 
2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na toplam 19 bin 16 patent başvurusu yapıldı. Patent başvuruları önceki yıla göre yüzde 13 artarken, yerli patent başvurularının ise 2016 yılına göre yüzde 30 oranında bir artış gösterdiği kaydedildi.
 
120 Binden Fazla Başvuru  
Marka başvurularının 106 bin 97’si yerli, 14 bin 557’si yabancı olmak üzere toplam 120 bin 654 rakamına ulaşarak, son yıllardaki artış eğilimini 2017 yılında da sürdürdüğü belirtildi. Başvuruların yüzde 88‘ini yerli başvurular oluştururken, marka başvuruları geçen yıla göre yüzde 13 arttı.
 
Faydalı model başvuruları bin 964 yerli, 10 bin 460 yabancı toplam olmak üzere toplam 12 bin 424 olarak gerçekleşti. Tasarım başvuruları ise 39 bin 264 yerli, 7 bin 539 yapancı, toplam 46 bin 803’e ulaştı. 
 
Kayseri Mantısı Beklemede
AB Komisyonunda başvuru işlemleri devam eden coğrafi işaretler ise şu şekilde: “Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, İnegöl Köfte, Aydın Kestanesi, Kayseri Mantısı, Taşköprü Sarımsağı, Bayramiç Beyazı, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Antep Fıstığı, Milas Zeytinyağı.”  242 başvuru geldi
 
2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na 242 coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Tescilli coğrafi işaret sayısında ise 2017 sonu için hedeflenen 300 rakamı aşılarak, 303’e ulaştı. Başvuru aşamasında bulunan coğrafi işaret sayısı ise 388 olarak gerçekleşti. AB Komisyonu’nca tescil edilen coğrafi işaretler ise Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı olmuştu. 
 
İhracatı Da Geliştirecek 
Bu arada Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretilen balın tescillenmesi ve insan sağlığına etkilerinin üzerine yazılması için bilimsel ekip kurduklarını belirterek, “çalışma tamamlandığında bu ballar coğrafi işaretli olarak artık ihracatta yerini alacak” dedi. Her balın tescillenmesi gerektiğini dile getiren Şahin, “Raflara çıkardığımız ballarımızın üzerine insan sağlığına etkilerini de yazacağız” dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler