Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Türk mutfağı şefleri hakkında "
şef kimdir" haberlerimizde "
gastronomi turkey" kaynağındaki Şef Serhat Akçam röportajını
kaynak göstererek aşçılık camiası ile bizlerde paylaşmak istedik...
Serhat Akçam Hikâyesi olan sunumlara imza atıyor...
Aşçılık Mesleğinde 13’üncü yılını geride bırakan Şef
Serhat Akçam, deneyimleri ışığında günümüzde işletmelere danışmanlık hizmeti veriyor. Hikâyesi olan tabaklar hazırlamayı sevdiğini söyleyen Akçam, “Sunum benim için değişmez bir tabak kanunudur.
Daha çok nizami, kibar, şık tabaklar oluşturmayı seviyorum” diyor.
Profesyonel Aşçılık eğitimlerine çıraklıktan başlayan başarılı mutfak Şeflerinden Serhat Akçam, bugüne kadar farklı eğitimler ile kendini daha da geliştirerek ilerlemiş.
13 yıldır mutfak sektöründe çalışan Akçam, bu süreç içerisinde otel, restoran ve kafe gibi farklı işletmelerde çalışmalar gerçekleştirmiş. Şu an danışmanlık hizmeti veren Akçam doğduğu Çanakkale’de yaşamaya devam ediyor.
Moleküler gastronomi ve füzyon mutfağını sunumlarında kullanmayı sevdiğini söyleyen Akçam, mesleğini şu sözlerle anlatıyor: “Aşçılık, yemeklerin görsel bir şovla adeta kişinin ruhunu yansıttığı bir aynadır.
Mutfak tüm duyguların aynı anda var olduğu bir atmosfer sunuyor. Hazırlarken zamanla yarıştığın bir tabak birçok duyguyu da o süreçte şeflere yaşatıyor. Yine o tabağı hazırlarken kullanılan malzeme ve ekipman çok önemli. Bu sarı ve kırmızı renkten turuncu rengi elde etmek kadar net...
Tüm bunların içerisinde şefin o anki stresi, heyecanı, sevgisi, coşkusu, tutkusu her şey o tabağa yansır. Adeta tabak şefin aynası olur. Ama tadacak kişinin o aynada kendisini bulması da önemli. Tabağın görsel duruşu, tadı, kokusu kısaca tüm duyular tadan kişiye hitap ediyorsa o zaman ortaya çıkan şey bir sanattır.
Hazırladığı özel yemek sunumlarında üç maddeyi ilke edinerek ilerlediğini söyleyen Akçam için sunum çok önemli.
Kibar, nizami ve şık tabaklar hazırlamayı sevdiğini söyleyen şef, bir hikâye çerçevesinde tabaklar hazırlıyor. Akçam, “Sunumlar ilk olarak misafirlere görsel bir doygunluk sunmalı. Yine damaktaki umami dengesi de sağlanmalı.
Son olarak ise mide doygunluğu... Üç maddeden biri hatalı olduğunda tamamlanmamış bir tabak servis edilmiş demektir” diyor.
“Farklı mutfak geleneklerinin ögelerini birleştirmeyi seviyorum”
Bölgesel ve yerel ürünleri restoran menülerinde kullanmaya özen gösteren Şef Serhat Akçam, bu malzemeleri sunumlarının hikâyeleşmesinde de bir argüman olarak kullanıyor. Tabii ki bazı reçetelerde eğer gerekliyse ithal ürünlere de yer veriyor.
"Yemeğin bilimle buluşmuş hali olan moleküler gastronomiyi ve farklı mutfak geleneklerinin ögelerini birleştiren füzyon mutfağı kullanmayı seviyorum” diyen Akçam ekliyor:
“Günümüzde geçmiş ve günümüz pişirme tekniklerinin bir sentez halinde kullanıldığını görüyoruz.
Ayrıca deniz ürünlerinin yelpazesinin iyice genişlediğini ve balık restoranlarının geleneksel kimliklerini yenilikçi kimlikle değiştirdiklerini gözlemliyorum.
Sosyal medya ve dijital platformlar ise yeni
gastronomi trendleri arasında. Ve vegan yemekler ve vejetaryen mutfaklarının ön planda olduğunu söyleyebiliriz.
Tüm bu yenilikler ışığında bir reçete oluştururken tabağın lezzet kombinasyonunu, kontrast dengesini önemseyerek ayrıca maliyet hesaplamaları ve finansal analizini yapmak bir şefin göz önünde bulundurması gerektiğine inanıyorum.
Instagram: @serhat.akcamm