En Meşhur Turşu Çeşitleri

En Meşhur Turşu Çeşitleri

Geleneksel Türk mutfağında en meşhur turşu çeşitleri nelerdir? Evde turşu yaparken nelere dikkat edilir? En iyi turşu tariflerini Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde araştırdık...

 
Geleneksel Türk mutfağında en meşhur turşu çeşitleri nelerdir? Evde turşu yaparken nelere dikkat edilir? En iyi turşu tariflerini Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde araştırdık...
 
Kapari Turşusu Nasıl Yapılır?
 
Kapari meyvesini toplamak gibi, kapari turşusu yapmak da zahmetli ve zaman isteyen bir iştir. Birbirini takip eden işlem basamaklarını takip etmek gerekir. Turşunun yapımı geniş bir zaman yayılır.
 
En Meşhur Turşu Çeşitleri
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Kapari Turşusu Nasıl Yapılır Ve Nasıl Tüketilir?
Kapari Turşusu için Malzemeler Nelerdir?
 
*   1 kg yarı olgunlaşmış kapari meyvesi (tomurcuk kapari ya da karpuz kapari tercih edilebilir.)
*   4-5 adet defne yaprağı (turşunun küflenmesini ve bozulmasını engeller.)
*   4-5 diş sarımsak
*   bir tutam kişniş
*   1 litre içme suyu ( kesinlikle klorlu çeşme suyu kullanılmamalıdır.)
*   1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi (turşu için market sirkesi kullanmayınız.)
*   4 yemek kaşığı iri kaya tuzu
 
Kapari Turşusunun Hazırlanışı
 
Kapariler genişçe bir kap içine alınır, üzerlerine geçecek kadar su ilave edilir. 
 
Bu su günde iki kez değiştirilir. Su değiştirme işlemi, meyvenin acı tadı ve kokusu gidene kadar devam eder. Bu süre 1 hafta-10 gün kadar sürebilir. Meyvenin acı kokusunun gittiğini zamanla göreceksiniz, ayrıca renginde de bir miktar değişim olacaktır.
 
Meyvenin acı tadı ve kokusu tamamen çıktığında, kapariler iyice durulanır ve kavanozlara alınır. Kavanoza isteğe göre kişniş ve sarımsak ilave edilebilir.
 
1 litre içme suyu, 1 çay bardağı ev yapımı elma sirkesi, 4 yemek kaşığı iri kaya tuzu güzelce karıştırılır ve turşunun salamura suyu hazırlanır. Hazırlanan salamura suyu kaparilerin üzerine geçecek şekilde kavanoza ilave edilir.
 
En son turşunun küflenmesini engellemesi için defne yaprakları kavanozun en üstüne konur ve kavanoz kapağı 3 ileri 1 geri tekniği ile kapatılır. Kavanozlar direkt güzel almayan, serin bir yerde dinlenmeye alınır.
 
Zamanla kapariler yumuşar, renk değiştirir ve yemeye hazır hale gelir.
 
***
 
Pancar Sapı Turşusu Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Turşu Çeşitleri
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden  Pancar Sapı Turşusu
Pancar Turşusu (Sivas Dal Turşusu) Tarifi İçin Malzemeler
 
*   3 kilo yeşil yapraklarından temizlenip yıkanmış pancar sapı
*   4 litre su
*   1 yemek kaşığı limon tuzu
*   5 yemek kaşığı tuz
*   2 yemek kaşığı pul biber
*   1 baş sarımsak
*   1 bardak sirke
*   2 kalın halka limon
 
En İyi Turşu Tariflerinden Pancar Turşusu (Sivas Dal Turşusu) Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Derin bir tencerede 4 lt su kaynatılır. Kaynayan suyun içine limon tuzu eklenir. Ardından yeşil yapraklarından temizlenip yıkanmış pancar sapları eklenir ve yaklaşık 10 dk kadar haşlanır. (Haşlama süresi pancar saplarının kalınlığı yada inceliğine  göre değişir.
İnce dallar 7-8 dk haşlansa yeterli)
 
Haşlanıp yumuşayan pancarlar buzlu soğuk suya alınır. Orda soğuduktan sonra kevgire alınır ve üzerine 5 yemek kaşığı kaya tuzu eklenip harmanlanır. Kevgirde 1 gece kara suyu akıncaya kadar bekler.
 
Bu işlem yapılmadan turşu kavanoza konulursa kararma olur ve hoş bir görüntü olmaz. Pul biber ve 1 bas soyulmuş sarımsak havanda ezilir.
Bu turşumuzun sosu oluyor. Bir gece kevgirde suyunu çeken pancar dallarına  sos elenip bir güzel harmanlanır.
 
Cam kavonozun dibine bir halka limon bırakılır. Ardından turşu kavanoza basılır ve üzerine 1 bardak sirke ve turşunun üzerini aşıncaya kadar su eklenir.
 
İkinci limon halkasında turşunun üzerine konulup kapak sıkıca kapatılır. (Biz turşu suyu olarak hazır su yada kaynatılıp soğutulmuş su kullanırız. Aksi taktirde hangi turşu olursa olsun erime ve erken bozulma durumu yaşanabilir. )
Turşumuz 3 hafta sonra yemeye hazır hale gelecektir.
 
***
 
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Turşu Çeşitleri
En Kolay Turşu Tariflerinden Şifa Kaynağı Sarımsak Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
 
*     4-5 Baş Sarımsak
*     1 Çay Bardağı Sirke
*     2 Çay Bardağı Su
*     Yarım Kahve Fincanı Tuz
 
En Eski Turşu Tariflerinden Sarımsak Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Sarımsaklar boş kavanozun içerisine kabuklarıyla birlikte konulup kapağı kapatıldıktan sonra 10-15 kez sallanır. Bu işlem sonunda sarımsakların kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz.
 
Yıkanan sarımsaklar kavanoza konulur.
 
Diğer malzemeler de eklendikten sonra kavanozun ağzına strec film kapatılıp kavanoz kapatılır. Yaklaşık 1 ay içinde sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
 
Turşunun acı olmasını isteyenler dilerse kavanozun üzerine 5-6 adet süs biberi ekleyebilirler.
 
Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık. Afiyet olsun.
 
Sarımsak Turşusunun Püf Noktaları...
 
Tarifte üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kullandığınız tuz kesinlikle sofra tuzu değil kalın kaya tuzu veya turşuluk tuz olmalı.
Bazı sarımsakların cinsinden kaynaklı turşunun rengi maviye dönebilir. Böyle bir sorun yaşamamak için en güzeli yerli ürün olan Taşköprü sarımsağı kullanmanız tavsiye edilir.
 
***
 
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Pancar Turşusu...
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Behiye Özdemir"
 
En Meşhur Turşu Çeşitleri
En faklı turşu tariflerinden Pancar Turşusu nasıl yapılır? Evde Pancar Turşusu yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
 
Sağlığımız açısından bağışıklık sistemine de faydalı olan Pancar Turşusu tarifi için yöresel lezzet taşıyıcılarımızın bilgilerinden faydalanmak istermisiniz?
 
İşte sizlere Muğla mutfağında yöresel lezzetler üzerine deneyimlere sahip Behiye Özdemir ‘in yorumu ile en iyi turşu çeşitlerinden Pancar Turşusu tarifini mutfaklarınıza getirdik…
 
En İyi Turşu Tariflerinden Pancar Turşusu Nasıl Yapılır?
 
Geleneksel Türk Mutfağında En Farklı Turşu Çeşitlerinden Pancar Turşusu İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     2 Kg Pancar,
*     10 Diş Sarımsak,
*     1.5 Su Bardağı Üzüm Sirkesi,
*     1 Yemek Kaşığı Tuz,
*     1 Tatlı Kaşığı Şeker,
*     Yarım Limon Suyu.
 
Yöresel Mutfaklarımızda Yapılan En Kolay Turşulardan Pancar Turşusu Yapılış Tarifi:
 
Pancarları yıkayıp kabuklarını soyuyoruz, büyükse ortadan ikiye bölüp yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz, suyunu dökmüyoruz. 
 
Sarımsakları dövüyoruz, içine sirke, tuz, şeker ve limon suyunu katıp karıştırıyoruz. Pancarları dilimleyip kavanoza dolduruyoruz.
 
Üzerine çıkıncaya kadar pancar suyu ekleyip kapağını kapatarak, sosun dağılması için kavanozu sallıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz. 
 
İster sade, ister salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.
 
Pancar tam bir şifa deposu, bu coronalı günlerde bol bol tüketelim arkadaşlar.
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Behiye Özdemir ‘e mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
 
***
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Nasıl Kurulur?
Fazile Günel Paksoy
 
 
Kış hazırlıklarına turşu ile devam edelim. Biliyorsunuz turşu da kimyasal kullanmadan doğal malzemelerle yapıldığında hele ki kendi yaptığınız sirkeyle kurmuşsanız çok değerli bir probiyotik. Turşu için istediğiniz bütün malzemeleri kullanabilirsiniz.
 
Bizim acurlarımız biberlerimiz oldu, koruk var, manavdan da havuç aldım. Kıştan yaptığım elma sirkesi de oldu. Bu yılın ilk turşularını bu malzemelerle kurcam.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Nasıl Kurulur?
Malzemelerimizi yıkayarak başlıyoruz turşu yapımına. Sebzelerimizin suyu süzülürken sarımsaklarımızı soyuyoruz. Turşuyu kuracağımız kavanozların dibine 5,6 adet nohut koyuyoruz. Sebzeleri kavanoza dolduruyoruz aralarına da dişlere ayırdığımız sarımsakları koyuyoruz. 
 
En iyi Muğla yemeklerinin yanında tüketilecek olan Turşu Suyunu Döküyoruz Ve En Üste Sebzelerin Üzeri Kapansın Diye Asma Dalı Yerleştiriyoruz.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Suyu İçin Ölçü:
 
*     1 Bardak Sirke, 
*     2 Bardak Su 
*     3 Tatlı Kaşığı Silme Kaya Tuzu.
 
Muğla Yemek Kültüründe En İyi Tursu Tariflerinden ve En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Karışık Tursu Yapılış Tarifi:
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Nasıl Kurulur?
Turşunuzun 3,4 gün gibi kısa bir sürede olmasını istiyorsanız malzemeleri dilimlere ayırın kavanozun en üstüne olgun bir domates koyun ve turşu kavanozunu iki gün güneşte tutun 3.günün sonunda turşunuzu yemeye başlayabilirsiniz. 
 
Kış için yaptığınız turşularda sebzeleri bütün kullanın delmeyin, hatta başını bile kesmeyin ki suyunu içine geç alsın ve yumuşamasın. Işık almayan serince bir yerde saklayın. Mutfaklarınızdan yemek kokusu, kilerlerinizden turşu eksik olmasın.
Sevgiler...
 
***
 
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Çuşka Biber Turşusu...
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Nasıl Kurulur?
Muğla mutfak kültüründe en iyi tursu tariflerinden Çuşka Biber Turşusunun lezzeti tüm Türkiye’de dillere destandır. Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında birbirinden güzel tursu çeşitlerinden Çuşka Biber Turşusu lezzeti ve yapılma tekniği ile farklıdır.
 
Yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Fazile Paksoy’un bilgi ve tecrübesi ile yöresel lezzetlerimizden Çuşka Biber Turşusu tarifini siz Türk aşçı haberleri takipçilerinin mutfağına getirdik. En lezzetli turşularımız ‘dan Çuşka Biber Turşusu yapmayı evinizde mutlaka denemelisiniz.
 
Çuşka bizim çok kullandığımız bir biber cinsi. Büyüklerim memleket dedikleri Bulgaristan ‘dan gelirken getirmişler tohumunu. Rahmetli anneannem gözü gibi korurdu tohumları. 
 
Okuma yazması yoktu ama hepsine ayrı ayrı işaretler koyar, damın en güzel köşesine asardı. Bahar geldi mi tohum çıkıcıkla ‘rı özenle açılır hepsi toprakla buluşturulurdu. 
 
En çokta biber dikilirdi. Sabah kahvaltısı dahil her sofrada olurdu  biberin hem acısı hem tatlısı .Dişleri olmadığından közlenmiş isterdi hep. Fırın her yandığında ekmek piştikten sonra bir fırın biber közlerdik. 
 
Kışında kurusu veya turşusu bütün yemeklere eşlik ederdi. Uzun yıllardır da annem gözü gibi bakıyor tohumlara.
 
Turşular kuruluklar annemden. Bu sene kurduğu çuşka biber turşusunun tarifini vericem şimdi size…
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Tursu Tariflerinden Çuşka Biber Turşusu Nasıl Yapılır?
En Lezzetli Tursu Çeşitlerinden Çuşka Biber Turşu Su İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Yarım Lt. Lik Kavanoz İçin
*     Közlenmiş Çuşka Biberler
*     1,5 Yemek Kaşığı Kalın Tuz
*     1,5 Yemek Kaşığı Toz Şeker
*     Yarım Çay Bardağı Sirke
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
*     3 Diş Sarımsak
*     Üstüne Koymak İçin Maydanoz Veya Kereviz Sapları.
 
En İyi Muğla Turşularından Çuşka Biber Turşusu Yapılış Tarifi:
 
Çuşka Biber Turşusu...Közlediğimiz çuşka biberleri sıcakken bastırarak bastıra kavanoza dolduruyoruz. Aralarına sarımsakları ‘da yerleştiriyoruz. Üzerine diğer malzemeleri ‘de ilave edip kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz ve vakumlanması için kavanozu ters döndürüyoruz. 
 
Bir hafta on gün sonra turşumuz yemeklerimize eşlik etmeye başlayabilir. Açtıktan sonra buzdolabında saklarsanız uzun süre bozulmaz. Afiyet olsun. Sevgilerimizle...
 
***
 
En Meşhur Turşu Çeşitlerinden Yumurta Turşusu Tarifi
 
Muğla Mutfak Kültüründe Turşu Nasıl Kurulur?
Yumurta Turşusu Kullanılan Malzemeler
 
*     10 Adet Haslanmış (7 Dk.) Ve Kabukları Soyulmuş Yumurta
*     Üzerini Örtecek Kadar Sirke 
*     Biberiye,
*     Dereotu, 
*     2-3 Diş Doğranmış Sarımsak 
*     Bolca Tuz,
*     Havayla Temasını Kesecek Kadar Zeytinyağı
*     Kaynatılıp Kurutulmuş Bir Kavanoz (Steril Bir Kavanoz)
 
Yumurta Turşusu Hazırlanış Tarifi
 
Yumurtalar kavanoza iyice bastırılarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharatı eklenir.
üzerini geçecek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyağı gezdirilir. 
 
Kapağı kapatılarak kuru ve serin bir yerde saklanırsa 2 hafta sonunda yenmeye hazırdır.
 
Turşu Nedir? Turşunun Tarihini Biliyor Musunuz? Turşu Tarifi Nereden Geldi? Tarihte İlk Defa Turşu Nerede Yapıldı…
 
Osmanlı Saray mutfağında da önemli bir yeri olan bu nefis lezzetin kısacık bir öyküsünü ve çeşitlerinden ikisinin tarifini okurken bile iştahınız açılacak.
 
Tarihi MÖ 2400 yılına kadar uzanan turşu yapımı geçmişten günümüze en çok tercih edilen yiyecek saklama yöntemlerinden biridir. 
 
Turşu, eskiden olduğu gibi bugün de Türk mutfağının en sevilen yiyecekleri arasındadır. Artık evlerde sıkça ya da bol çeşitli yapılmasa da özellikle kış aylarında turşuculardan ya da marketlerden hazır alınan turşular sofralarımızdan eksik olmaz.
 
XIV. yüzyılda yazılmış Tabiat-name isimli eserde hıyar, şalgam, patlıcan, kebere (kapari), soğan, sarımsak ve limon turşularının sirke ile yapıldığı görülmektedir.
 
Osmanlı kaynaklarına göre Osmanlı Saray Mutfağında ve Geleneksel Türk Mutfağında XV. yüzyılda soğan, kebere, sarımsak, elma, armut, sumak, patlıcan ve hardallı pancar turşuları yapılırdı. Fatih Sultan Mehmet için enginar, hıyar, kebere, şalgam, üzüm, limon, kiraz, lahana turşularının hazırlandığı da bilinmekte.
 
XVI. ve XVII. yüzyıl kayıtları incelendiğinde yukarıda andıklarımıza gül, havuç, pırasa, kabak ve nane turşularının da eklendiği görülür.
 
XVIII. ve XIX. yüzyıllarda ise biber, mahlut, çağla, semizotu, bakla filizi, pancar, ıspanak kökü turşuları da yapılmaya başlanır.
 
Günümüzde en çok satılan turşu salatalık turşusu iken Osmanlı döneminde en çok sevilen ve yapılan turşu (maalesef  artık yapılmayan ve unutulan) üzüm turşusu olmuştur. Üzüm turşusu diğer turşulardan farklı olarak sirke yerine şıra ve hardal tohumu ile yapılırdı. 
 
Anadolu Mutfağında bugün de hardallı üzüm turşusu yapanlara bazı yörelerde nadir de olsa rastlanmaktadır. Osmanlı'yı gezen birçok yabancı seyyah anılarında bu turşudan özellikle bahseder. Osmanlı döneminde çarşıda bulunan turşu dükkânlarının haricinde sokakta satış yapılmaktadır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler