Evde En İyi Sarmalar nasıl yapılır? En Meşhur Sarma Tariflerini yaparken Türk mutfağı şeflerinin özel sarma tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
Türk
aşçı haberleri olarak Özel misafir sofralarında En Meşhur Sarma Tariflerini mutfaklarınıza getirdik.
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır? "Selma Atabey"
Ispanakgiller ailesinden pazı Muğla 'da çok kullanılanlardan biridir. Bahçelerde, seraların yan taraflarında mutlaka olur. Bu nedenle de yaz kış bulunur ve sıkça tüketilir. Sarması, kavurması, bulgurlusu, yumurtalısı bir çok çeşidiyle sofralarımızda yerini alır.
Başka başka yerlerde pazıya pezik ya da pancar yaprağı dendiğini de duydum. Aslında pancar derken yabani pancar demek daha doğru. Çünkü pancar denince farklı bitkilerde geliyor akla. Bugün pazı sarması ile başlayalım ne dersiniz?
Pazı sarması diğer sarmalardan biraz farklı yapılır. Mutlaka bulgurlu olur. Bulgur ve pirinç karışımının verdiği lezzet, yöresel otlar ve toz biberin lezzetiyle birleşir. Zeytinyağının doğal kokusu ve tadıyla coşar.
En Meşhur Sarma Tariflerinden Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Dikkat edilmesi gereken, püf noktaları olan bir sarmadır kendileri. Çünkü çok hassas bir yapısı vardır. Kesinlikle haşlanmaz, sadece sıcak su içerisinde 1-2 dakika bekletilir. İç harcı çiğden olmaz, mutlaka pişirilmesi gerekir. Az su ile pişirilmeli ve piştikten sonra ilk sıcağı geçer geçmez daha büyük bir kaba ters çevrilmelidir ki hamurlaşıp dağılmasın.
En Meşhur Sarma Tariflerinden Evde Pazı Sarması Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Evde Pazı Sarmasında Kullanılan Malzemeler;
* 3 Bağ Pazı
* 1 Bardak Zeytinyağı
* 2 Adet Kuru Soğan
* 1 Bardak Bulgur
* 1/2 Bardak Pirinç
* 1 Kaşık Toz Biber (Renk)
* 1/2 Demet Maydanoz
* 1/2 Demet Dereotu
* 3-4 Sap Isıra
* 1 Sap Taze Sarımsak (Sadece Beyaz Yeri)
* Tuz Ve Karabiber
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve Muğla Mutfak Kültüründe Evde Pazı Sarması Yapılış Tarifi;
Yemeklik doğranmış kuru soğan ve taze sarımsak 1/2 bardak zeytinyağı ile kavrulur. Rengi ve tadını olgunlaştırması için toz biber ilave edilir. Bulgur ve pirinçte tencereye alınıp iyice karıştırılarak kavrulur. Tuz ve 2 bardak su ilave edilir.
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Bu tarz karbonhidrat içerikli ürünler pişirilirken tuz ilk anda kullanılmalıdır ki içine işleyebilsin. Makarnaya, pilava yaptığımız gibi. Sonradan ilave tuz, istenen ölçüde lezzet vermez, hatta tam olarak içine işlemez. Kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra düşük ısıda iç pilav gibi pişirme yapılır.
Suyu çektikten sonra ince doğranmış yeşillikler ve karabiber ilave edilir ve iyice karıştırılır. Böylece iç harç hazırlanmış olur. Biraz soğumaya bırakılır. Bu arada yıkanmış ve sapları kesilmiş pazı yaprakları bir kabın içine alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir.
Bir maşa yardımıyla alt üst edilerek her iki taraftaki yaprakların aynı ölçüde yumuşaması sağlanmalıdır.
Toplamda 2 dakika kadar suda bekleyen pazı yaprakları soğuk suya alınarak daha fazla pişmesi ve renginin kararması önlenmiş olur.
Yapraklar içerisine birer kaşık iç harçtan konularak sarılır. Dibine pazı sapları dizilmiş tencereye, sarılan pazılar dizilir. Tamamı sarıldıktan sonra 1 bardak sıcak az tuzlu su ve kalan zeytinyağı ilave edilip harlı ateşte 10 dakika pişirilir.
En İyi Sarmalardan Evde Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Ocaktan alınıp 5 dakika bekledikten sonra daha büyük bir tencereye veya derin tepsiye ters çevrilerek çabucak soğuması sağlanır. Servisi sırasında sarımsaklı yoğurt kullanılırsa lezzeti katlanır, bu nedenle tavsiye edilir.
*****
En Meşhur Sarma Tariflerinden Dut Yaprağı Sarması
Şef Selma Atabey
Kızımız Tispe ve oğlumuz Piremus’un efsanevi hikayesiyle başlayacağım bu gün sözüme.
Kim mi bunlar? Efsanelerin yaşandığı dönemde birbirlerini çok seven iki genç. İsmi çok önemli mi bu gençlerin derseniz tabiki değil ama rivayet böyle. Aileleri istemezmiş birbirlerine sevdalı oluşlarını. İstemezlermiş görüşmelerini, gözlerini birbirlerinde ayıramadan bakışmalarını.
Bundan gizli saklı bakarlarmış birbirlerine. Evleri bitişikmiş ve duvardaki küçük bir yarıktan konuşurlarmış herkes uyuduktan sonra. Yine bir gün konuşurken o çatlaktan, karar vermişler buluşmaya. Sözleşmişler ertesi gün büyük ağacın altında kavuşmaya.
Önce Tispe gitmiş buluşma yerine. Gider gitmez de avını henüz yemiş ağzından kanlar damlayan aslanla burun buruna gelmiş. Korkmuş tabi ve koşarak yakındaki mağaranın içine saklanmış.
Dut Yaprağı Sarması Ancak koşarken şalının oracığa düştüğünü fark etmemiş. Piremus gelipte aslanın ağzında kanlı şalı görünce aslanın Tispe’yi yediğini düşünerek yanındaki hançer ile kendi canına kıymış. Bu arada korkusunu yenen, ilk şoku atlatan Tispe mağaradan çıkıpta Piremusun elinde kendi kanlı şalını ve giden aslanı görünce olanı anlamış ve ağlamaya başlamış. Öyle ki kendi gözyaşlarını kendi dahi durduramayacak kadar coşkun ağlıyormuş.
Sonunda dayanamamış, bu hayatın Piremus olmadan anlamsız olduğunu düşünerek aynı hançerle o da kendini öldürmüş. Bunları gören tanrılar bu yüce aşkı ölümsüzleştirmek istemiş.
Orada altında buluştukları ve canlarını birbirlerine armağan ettikleri ağacın meyvelerine Piremus’un kanını, yapraklarına ise Tispe’nin gözyaşlarını vermişler. İşte bundandır o meyvelerin lekesinin hiçbir şeyle çıkmaması, adeta ele kazınması. Ama ağacın kendi yaprağıyla eller biraz ovuşturulunca lekenin çıkması.
Eveet, kırmızı dut, beyaz dut. Her ikisi de hem meyve olarak hem yaprak olarak oldukça besin değeri yüksek ve faydalılar. Her ikisi de ateş düşüren, karaciğeri temizleyen, bağırsakları temizleyen romatizmal ağrılara ve iltihaba iyi geldiği bilinen mucizeler.
Dut Yaprağı Sarması...Her ikisinin meyvesi ayrı güzel olduğu gibi yaprakları da ayrı lezzetli. Neden pek bilinmez peki? Bilen bilir aslında ama reklamı yapılmaz, zayıflatıyor diye inletmez ortalığı birileri. Belki ondandır bilinmezliği. Ücretsizdir bir de. Bedava yani.
Belki de bundandır kıymetsizliği. Bir asma yaprağı bilinir ve reklamı yapılır satılır. Halbuki ne çok yaprağımız vardır böyle. Dut gibi, kiraz gibi, fasulye gibi…
Dut yaprağı ile çay yapıldığı gibi yerel de dolma olarak söylenen sarması da yapılmaktadır. Halbuki doldurulanlara dolma, sarılanlara sarma denir. Biz gelelim tarifimize;
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Sarma Tariflerinden ve En İyi Muğla Yemeklerinden Dut Yaprağı Sarması Nasıl Yapılır?
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve Sarma Çeşitlerinden Dut Yaprağı Sarmasında Kullanılan Malzemeler;
* 40-50 Adet Dut Yaprağı (Uç Kısımlardan Sert Olmayanlardan Seçilerek Toplanır)
* ½ Bardak Bulgur
* ½ Bardak Pirinç
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* İri Kuru Soğan
* ½ Demet Maydanoz
* 2 Sap Isıra Otu
* 2 Kaşık Kuş Üzümü (Kimi Görüşmeciler Koymazken Kimi Koyduğunu Söylemiş. Bu Nedenle Tercihe Bağlı Diyeceğim)
* 2 Kaşık Kühnar (Aynı Şekilde Üzüm Kullanan Kühnarda Kullanmış)
* 1 Kaşık Toz Biber
* Tuz
En Eski Sarma Tariflerinden Ve En İyi Lezzetlerden Dut Yaprağı Sarması Yapılış Tarifi;
Yapraklar kaynayan suya atılıp 2 dakika haşlanıp hemen soğuk suya çıkartılmalıdır. Bu hem renginin sararmasını ve kararmasını engeller. Hem de pişmeyi durdurduğu için fazla pişmesini engeller.
Dut Yaprağı Sarması...Set gibi görünse de aslında çok narindir dut yaprağı. Yapraklar hazırlandıktan sonra yemeklik doğranmış soğan zeytinyağı ile kavrulur. Toz biber ilave edilir. Bulgur ve pirinçte konulup kavrulur. Üzüm, kühnar ve tuzu da ilave edilerek bir bardak kadar suyu verilir.
Suyu çektirilerek ocaktan alınır. Doğranan yeşil baharatlar ilave edilip karıştırılır ve soğutulur. Haşlanan yapraklara iç malzemeden konarak sarılır ve tencereye dizilir.
Üzerine bir tabak veya ağırlık koyularak bir bardak su ilavesiyle kaynayana kadar yüksek, sonra düşük ısıda 15 dakika pişirmek yeteli gelecektir. Ilık hale geldikten sonra veya soğuk servis edilir. İsteğe bağlı üzerine ılıkken zeytinyağı gezdirerek veya sarımsaklı yoğurt ile sofrada yerini alır.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
****
Fazile Günel Paksoy
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez yemek çeşitlerinden dolma ve sarma tarifleri… hemen hemen her mutfağımızda farklı pişirme teknikleri ile yapılır. Özellikle yöresel mutfaklarımızın en özel çeşitlerinden biri olan çiğ dolma ev hanımlarının gün yemeklerinin başında gelir diyebiliriz.
İste sizlere en sevilen Muğla yemeklerinden biri olan çiğ dolma tarifini Türk mutfağı sevdalısı Fazile Günel Paksoy’un kaleminden kendi nefis tarifi ile mutfaklarınıza getirdik.
Bağlarımız, asmalarımız yeşil giysilerini giydi, üzüm yüklerini tuttular, filizler kırıldı, yapraklar toplanıyor şimdi tam çiğ dolma zamanı.
En Meşhur Sarma Tariflerinden Çiğ dolmanız bu mevsimde daha da güzel olur.
En İyi Dolma Ve Sarma Tariflerinden Çiğ Dolma Nasıl Yapılır? "6 Kişilik"
En Meşhur Sarma Tariflerinden Çiğ Dolma Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründen En İyi Muğla Yemeklerinden Çiğ Dolma İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 6 Çay Bardağı İri Çekilmiş Bulgur
* Taze Bağ Yaprakları
* 1 Demet Maydanoz
* 1 Demet Nane
* 1 Bağ Taze Soğan
* 2 Orta Boy Domates
* 10 Adet Kuru Biber
* 1 Yemek Kaşığı Domates Yada Biber Salçası
* 2 Limon
* Karabiber
* Tuz
* Zeytinyağı
Türk Yemek Kültüründe Anadolu Mutfağının Da Özel Yemek Çeşitlerinden Olan Çiğ Dolma Yapılış Tarifi;
En İyi Dolma Ve Sarma Tariflerinden Çiğ Dolma Nasıl Yapılır?
8 çay bardağı suyu kaynatıyoruz üzerine bulguru ekliyoruz ve bulgurlar suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. Yarım saat dinlendiriyoruz. Ayrı bir tencerede kaynattığımız suyun içine bağ yapraklarımızı bastırıyoruz ve 5 dakika kadar kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
Yıkadığımız yeşilliklerimizi ince ince domatesimizi küçük küçük doğruyoruz.
Kabaran bulguru bir tepsiye alıyoruz. Üzerine salçayı, tuzu ve karabiberi ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Yapraklarımızı sudan çıkarıyoruz. Yaprakların suyundan 3 çay bardağı suyu, yeşillikleri ve limon suyunu bulgura ekliyoruz ve bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Üzerine bolca zeytinyağı gezdiriyoruz. En üste zeytinyağında gevrettiğimiz kuru biberleri diziyoruz ve afiyetle yiyoruz.
En İyi Dolma Ve Sarma Tariflerinden Çiğ Dolma Nasıl Yapılır?
Bol yağlısı makbuldür. Çiğ dolma tepsisinin içine bir yada iki kaşık koyulur.Sofranın etrafındakiler sırayla kaşığı kullanır bulguru yaprağa sararak yerler. Bazen yanındaki kişinin özenle sardığı yaprağı elinden kaparsın bu da işin eğlenceli tarafıdır.
**
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve En İyi Lezzetlerden "Tavuk Ciğerli Lahana Sarması"
Şef Seyit Çetinkaya
En farklı yılbaşı lezzetlerinden tavuk ciğerli Lahana sarması nasıl yapılır? Tavuk ciğerli Lahana sarması yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyacınız vardır? Bu güne kadar evinizde yada işyerinizde Tavuk ciğerli Lahana sarması yapmayı denediniz mi?
Bu yılbaşında en iyi yılbaşı sofralarınız için:
Geleneksel Türk mutfağı
şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz? Bu yılbaşı sofralarımızı geleneksel Türk mutfağı lezzetleri ile donatıyoruz…
Yöresel lezzetlerimizden Tavuk ciğerli Lahana sarması tarifini meşhur Türk mutfağı şeflerinden Seyit Çetinkaya’nın kaleminden kendi yorumu ile Türk aşçı haberleri olarak mutfaklarınıza getirdik.
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve En İyi Lezzetlerden "Tavuk Ciğerli Lahana Sarması"
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Tavuk Ciğerli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
En İyi Türk Mutfağı Şeflerinin Özel Yemek Tariflerinden Tavuk Ciğerli Lahana Sarması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* Orta Boy Bir Adet Lahana,
* Tavuk Ciğeri,
* Tereyağı,
* Pirinç,
* İsteğe Göre Baharat,
* Tuz.
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve En Eski Dolma Ve Sarma Tariflerinden Tavuk Ciğerli Lahana Sarması Yapılış Tarifi:
Doğranmış tavuk ciğeri yağda kavrulur. Kıyılmış kuru soğan eklenir yıkamış pirinç baharatlar ve tuz ilave edilerek kavrulur ocaktan alınır. Haşlanmış lahana yapraklarına muska şeklinde sarılır tencereye döşenir.
Az su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Eskiden kaz ciğeri ile yapılırdı. Kestane bol olan yerlerde ciğer yerine kestanede konur. Afiyet olsun...
***
En Meşhur Sarma Tariflerinden Kıymalı Lahana Sarması
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Yeliz Tezcan Bingöl"
Muğla mutfak kültüründe en iyi dolma ve sarma tariflerinden Kıymalı Lahana Sarmasının yöresel tarifi nedir? Yöresel lezzet taşıyıcılarımızın kendilerine has özel yemek tariflerinden faydalanmak ister misiniz?
En iyi Muğla yemeklerinden Kıymalı Lahana Sarması yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır? Peki bu güne kadar evinizde Kıymalı Lahana Sarması yaptınız mı?
İşte sizlere Yöresel lezzet taşıyıcılarımızın Yeliz Tezcan Bingöl ‘ün kaleminden ve kendi yorumu ile Kıymalı Lahana Sarması tarifi…
En Eski Yöresel Sarma Tariflerimizden Kıymalı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
En Meşhur Sarma Tariflerinden ve En Meşhur Muğla Yemeklerinden Kıymalı Lahana Sarması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Tane Orta Boy Lahana
* 200 Gr Kıyma
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 1 Su Bardağı Bulgur
* 3 Adet Soğan
* 3 Diş Sarımsak
* Yarım Demet Maydanoz
* Yarım Demet Dereotu
* 1 Yemek Kaşığı Pul Biber
* 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* 1 Su Bardağına Yakın Zeytinyağı
* 1 Yemek Kaşığı Sumak
* 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
* 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Kimyon
* Tuz
En Meşhur Sarma Tariflerinden Kıymalı Lahana Sarması Sosu İçin:
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* Tuz
* Zeytinyağı
* Su
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Kıymalı Lahana Sarması Yapılış Tarifi:
Lahanayı yıkayıp, yapraklarını ayırıp, kaynayan suda haşlayalım. Yumuşayana kadar. Lahana yaprakları soğumaya bırakalım.
Diğer tüm malzemeleri kapta karıştıralım. Yeşillikleri en son ilave edelim. (Ben elimle malzemeleri yedirerek karıştırdım.) Lahana yaprakların sert damar kısımlarını çıkartıp, avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırarak lahana yapraklarını sarıyoruz.
Tencerenin en altına dereotu ve maydanoz saplarını ve lahananın sert damar kısımlarından bir sıra yerleştiriyoruz.
Lahana sarmalarını diziyoruz. Üzerine bir yemek salçayı suda ezip sarmaların üzerine gezdiriyoruz. Tuz serpip, zeytinyağı gezdirip, sarmaların yarısına gelecek kadar su koyup, üzerine porselen tabak yerleştirip, tencerenin kapağını kapatıp, önce orta ateşte pişiriyoruz.
Kaynayınca kısık ateşte pişiriyoruz. Arzuya göre dövülmüş sarımsakla ve limon suyuyla hazırlanan sostan üzerine gezdirerek servis edebilirsiniz.
Deneyeceklere AFİYET OLSUN.
***
En Meşhur Sarma Tariflerinden Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Şükriye Ersoy"
En iyi Dolma ve Sarma Tariflerinden Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Tarifi...
Küçüklüğümüzde şimdiki gibi çarşı pazar yoktu. Tüm köylü bahçesinde ne yetişiyor onu tüketirdi. Bahçeye dikilen lahana göbeklenmeye kalmadan taze yaprakları toplanır, o yemyesil yapraklar sarma yapılırdı yada bulgurlu kavurması. Lahana denmez gök yaprak denirdi.
En Meşhur Sarma Tariflerinden Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Ben de bahçemden topladığım gök yaprakları cocuklar icin sardım.
Topladığım yaprakları güzelce yıkayıp kaynayan suda hafif haşladım.
2 su bardağı pirinç, Yarım su bardağı bulgur, 1 soğan, 1 demet taze nane, Yarım demet maydanoz, 3 diş sarımsak, 3 adet küçük boy rende domates, 2 tatlı kaşığı karabiber, 1yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz, 1su bardağı zeytinyağı ile iç malzemeyi hazırladım.
Yaprakları sarıp tencereye dizdim.
Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Az miktarda icim kalmıştı onuda 2 adet domatesin içini çıkarıp doldurdum. Tenceredeki yemeğe yarım limon suyu sıkıp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirdim.
Suyunu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirdim. Servis ederken üzerine sıkılan limonla tadına doyum olmaz. Dolma içine bulgur eklemek benim büyüklerinden gördüğüm bir alışkanlık.
Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Sanırım pirincin az bulunduğu zamanlarda bulgurla çoğaltıyorlardı. Ben de bu alışkanlıktan vazgeçemedim.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...
***
En Meşhur Sarma Tariflerinden Lor sarması Tarifi
Kullanılan Malzemeler
İç Harcı İçin;
* 200 Gr Lor Peyniri
* 1 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
* 50 Gr Kaymak Tuz
* Pazı Yaprağı Sarmak İçin
En Meşhur Sarma Tariflerinden Lor sarması Üzeri İçin
* Tereyağ
* Yoğurt
* Sarımsak
Lor sarması Yapılışı Tarifi
Bulguru iki su bardağı su ile pilav yapar gibi pişirin. Piştikten sonra ılınmaya bırakın. Sonra lor peyniri ve kaymağı, tuz arzuya göre ekleyin.
Karıştırın bunu pazıların yaprak kısımlarını alıp sıcak suda az bekleterek çıkarın. Yaprak sarma yapar gibi bu iç harçtan koyup sarın.
Fırın tepkisine dizin 15 fırınlayın son olarak tereyağı kızdırın üzerine dökün. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp yüzerine gezdirerek servis edin.