En Meşhur Dolma Çeşitleri

En Meşhur Dolma Çeşitleri

En ünlü dolma çeşitlerini yapmanın püf noktaları nelerdir? Dolma ne demektir? Sarma ne demektir? En meşhur dolma tarifleri hangileridir? Yöresel dolma tariflerini yaparken nelere dikkat edilir? Türk mutfağı..

 
Geleneksel Türk mutfağında en sevilen dolma çeşitleri nelerdir? bu güne kadar evinizde Yöresel mutfaklarımızda en meşhur dolma çeşitlerinden hangilerini yaptınız? Evde en ünlü dolma çeşitlerini yaparken nelere dikkat edilir?
 
En ünlü dolma çeşitlerini yapmanın püf noktaları nelerdir? Dolma ne demektir? Sarma ne demektir? En meşhur dolma tarifleri hangileridir? Yöresel dolma tariflerini yaparken nelere dikkat edilir?
 
Geleneksel Tük mutfağında en eski yemeklerden Yeşil Domates Dolması nasıl yapılır? Osmanlı döneminde yeşil domates ne demekti? Bu güne kadar evinizde Yeşil Domates Dolması yaptınız mı?
 
Evde Yeşil Domates Dolması yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel yemek tariflerinden faydalanmaya ne dersiniz?
 
İşte sizlere bilinen Türk mutfağı şeflerinden olan Şef Mehmet Yalçınkaya'nın özel tariflerinden olan Yeşil Domates Dolması...
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
Yeşil Domates Dolması Nasıl Yapılır?
Yeşil Domates Dolması Dolma İçi İçin:
 
* 3 Yemek Kaşığı Sadeyağ
* 2 Adet Soğan (Orta Boy Ve Küçük Doğranmış)
* 1,5 Su Bardağı Su
* 1 Su Bardağı Pirinç (Yıkanmış Ve Süzülmüş)
* 400 G Yağsız Kıyma
* 1 Demet Dereotu (İnce Kıyılmış)
* 24 Adet Dolmalık Domates İçi (İnce Doğranmış)
* 1 Kahve Kaşığı Tuz
* 1 Kahve Kaşığı Karabiber
 
Yeşil Domates Dolması Yağlı Su İçin;
 
* 5 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
* 1 Su Bardağı Su
* Tuz
 
En Sevilen Dolma Ve Sarma Tariflerinden Yeşil Domates Dolması Yapılış Tarifi:
 
Domateslerin saplı üst kısmını bıçak yardımıyla kapak şeklinde kesin ancak tamamen kopartmayın. İç kısımlarını kaşık yardımıyla alın, domates içlerini ayrı bir kap içinde kenarda tutun. Tencerede sadeyağı eritip soğanı ilave edin ve sararıncaya kadar kavurun. 
 
Daha sonra 1,5 bardak suyu ekleyerek pirinci ilave edin. Pilav kıvamı alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Pirinç suyunu çekince kenara alın ve içine kıyma, dereotu, domates içi ile tuzu ve karabiberi ilave edip iyice karıştırın. 
 
Yeşil domateslerin içine hazırlanan iç harçtan doldurun ve saplı kapaklar alta gelecek şekilde tencereye dizin. Tavaya ayçiçek yağını alın, 1 bardak suyu ilave edin ve yeteri kadar tuz ekleyip yağlı su elde edin. Hazır olan yağlı suyu dolmaların üzerine dökün tencerenin kapağını kapatın. 
 
Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
 
Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Notu: 
 
Osmanlı döneminde kırmızı renkteki domatese şeytan meyvesi dediklerini ve zehirli olduğuna inandıkları için yemediklerini biliyor muydunuz?
 
****
En sevilen dolma tariflerinden Kabak Dolması nasıl yapılır? Evde kabak dolması yapmak için hangi malzemeler kullanılır? En meşhur dolma ve sarma tariflerinden Kabak Dolması yapmanın püf noktası nelerdir? Kabak Dolması yaparken nelere dikkat edilir?
 
İşte sizlere en meşhur iftar yemeklerinden Geleneksel Türk mutfağında en iyi dolma çeşitlerinden Türk mutfağında Kabak Dolması tarifini sizler için araştırdık...
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
En İyi "İftar Yemekleri"nden Kabak Dolması Tarifi
Kabak Dolması Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*    Beş Tane Orta Boy Kabak
*    Bir Tane Orta Boy Domates
 
En İyi İftar Yemeklerinden Kabak Dolması İçi İçin;
 
*    Bir Çay Bardağı Dolusu Pirinç
*    Bir Tutam Maydanoz
*    İki Tane Orta Boy Kuru Soğan
*    Bir Tane Yeşil Sivri Biber
*    150 Gram Kadar Dana Kıyma
*    Bir Buçuk Yemek Kaşığı Dolusu Domates Salçası
*    Yarım Çay Bardağı Dolusu Sıvı Yağ
*    Bir Tatlı Kaşığı Dolusu Tuz
*    Bir Çay Kaşığı Dolusu Karabiber
*    Bir Çay Kaşığı Dolusu Pul Biber
 
En İyi "İftar Yemekleri"nden Kabak Dolması Tarifi
En Meşhur Ramazan Menülerinin Baş Tacı Kabak Dolması Sosu İçin;
 
*    Yarım Yemek Kaşığı Dolusu Domates Salçası
*    Bir Buçuk Su Bardağı Dolusu Sıcak Su
 
Kabak Dolması Üzeri İçin;
 
*    Sarımsaklı Yoğurt
 
Kabak Dolması Tarifi Yapılış Tarifi;
 
En İyi "İftar Yemekleri"nden Kabak Dolması Tarifi;
 
İlk olarak kabaklar yıkanır ve çizgili şekilde kabuğu soyulur. Sonra her bir kabak tam ortadan ikiye bölünür ve içleri bıçak ya da oyma aparatı ile oyulur.
 
Daha sonra iç harcı için soğan ve biber minik minik doğranır, maydanoz ise ince ince kıyılır. Ardından yıkanan pirinçler, ince ince kıyılmış maydanoz, doğranmış biberler ve soğanlar, kıyma, pul biber, karabiber ve tuz bir kabın içine alınarak harmanlanır.
 
Sonra hazırlanan iç harç, oyulan kabakların içine tatlı kaşığı ile güzelce doldurulur. Tüm kabaklar aynı şekilde doldurulduktan sonra tencereye yan yana dizilirler. Dileyen kişiler borcama dizebilirler ve fırında pişirebilirler.
 
Daha sonra domatesler halka şeklinde kesilir ve kabakların ağızları kapatılır. Ardından bir buçuk su bardağı dolusu sıcak su ile yarım yemek kaşığı dolusu domates salçası açılır.
 
Hazırlanan sos kabakların üzerine dökülür, kapağı kapatılır ocağın altı yakılır. Kabak dolmaları kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
 
Yaklaşık olarak 40 dakika kadar pişen kabak dolmaları ocaktan alınarak sıcak sıcak servis edilir ve üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt dökülür.
 
***
Kuru Patlıcan Dolması
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Rahime Arslan"
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
Muğla Mutfak Kültüründe en iyi dolma ve sarma tariflerinden Kuru Patlıcan Dolması gerek yapım tekniği ile gerekse ev yapımı naturel bir yöresel lezzet olması itibarı ile muhteşem bir lezzet. 
 
Bu güne kadar yöresel lezzet taşıyıcılarımızın birçok özel tarifini yayınladık. Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde bir çok kuru patlıcan dolması tarifi vardır.  Bu tarifte yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağındaki özel tariflerden biri.
 
İşte sizlere Yöresel Lezzet Taşıyıcılarımızdan Rahime Arslan'ın anlatımı ile Kuru Patlıcan Dolması nasıl yapılır?
 
Bugünkü menüm yine yöresel. En sevdiğim Muğla yemeklerinden biri. Rahmetli ananem çok güzel yapardı ve annem de hala çok güzel yapar. Bizde nesilden nesile geçen bir tarif. 
 
Elbette herkes çok farklı şekilde yapar kuru patlıcan dolmasını fakat biz hep böyle yaparız. 
 
Sizlerle de paylaşmak istedim. Denemenizi tavsiye ederim.Şimdi diyeceksiniz ki altı üstü bir patlıcan dolması anlatmalara doyamadım. Evet. En sevdiğim yemek olduğundan olsa gerek.
 
Kuru Patlıcan Dolması
 
Kuru patlıcanlarımızı haşlıyoruz. İç malzemesi için yarım kg kıyma, yaklaşık 3 su bardağı kadar pirinç, karabiber, tuz, bol zeytinyağı. İyice yoğurup patlıcanları tıka basa olmayacak şekilde dolduruyoruz. 
 
Üzerini geçene kadar su koyup pişiriyoruz. Üzerine limon sıkıp yiyoruz. Ölçüleri yaklaşık olarak verdim çünkü genelde göz kararı yapıyorum. Mutlaka deneyin derim. Şimdiden afiyet olsun.
 
***
En İyi Sakatat Yemeklerinden Dalak Dolması Nasıl Yapılır?
Şef  Mehmet KUDAT
 
Dalak Dolması nedir? Geleneksel turk mutfağında Dalak Dolması nasıl yapılır? Evinizde en iyi sakatat yemeklerinden Dalak Dolması yapmak istermisiniz? En farklı sakatat yemeklerinden ve dolma ve sarma tariflerinden Dalak Dolması yapmak için şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Geleneksel Türk mutfağında başarılı çalışmaları ile bilinen şef  Mehmet Kudat ’ın kaleminden nefis ve lezzetli Dalak Dolması tarifini mutfaklarınıza getirdik.
 
En İyi Sakatat Yemeklerinden Dalak Dolması Nasıl Yapılır?
En İyi Sakatat Yemeklerinden Dalak Dolması Nasıl Pişirilir?
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
Geleneksel Türk Mutfağında En Farklı Sakatat Yemeklerinden Dalak Dolması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     4 Adet Dalak
*     4 Orta Boy Soğan
*     2 Yemek Kaşığı Pirinç
*     1 Tatlı Kasığı Karabiber
*     1 Tatlı Kaşığı Fıstık
*     1 Tatlı Kaşığı Kuş Üzümü
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
*     1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
*     1 Tatlı Kaşığı Tarçın
*     1 Tatlı Kaşığı Nane
*     3 Yemek Kaşığı Un
*     1 Yumurta
 
Zengin Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Sakatat Yemekleri Çeşitlerinden Dalak Dolması Yapılış Tarifi;
 
Dalaklar kalın tarafından bıçakla yarılır içi kaşıkla boşaltılır. 4 adet soğan piyaz şeklinde doğranır, pirinç ayıklanıp yıkanır.
Dereotu ince ince kıyılır.
 
Dalak içleri soğan ve pirincin yarısı dereotu fıstık tuz üzüm baharat karıştırılıp harç hazırlanır. Hazırlanan harç dalaklara doldurulur ve dalaklar iki kat iple dikilir.
 
Harç hazırlanan tencereye kalan pirinç ve soğan atılır yağ ve tuz ilave edilip kaynatılır. Dalak dolmaları kaynamakta olan suda 15 dakika haşlanır çıkarılıp süzülür.
 
Dolmaları haşladığınız su çorba olarak servis yapılır. Dalaklar soğuduktan soma dilim dilim kesilir servis edilir yanına kırmızı soğan roka ile gayet yakışır.
 
Afiyet olsun...
 
***
Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Nasıl Yapılır?
"Genç Türk Mutfağı Şeflerimizden Mert Diş"
 
Evde Kuzu Göbeği Mantarı Dolması nasıl yapılır? En iyi mantar yemeklerinden Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte sizlere genç Türk mutfağı şeflerimizden Mert Diş’in kaleminden Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması tarifi…
 
En İyi Mantar Yemeklerinden ve En İyi Lezzetlerden Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi;
 
*     4 Kişilik
*     15 Dakika (Hazırlama)
*     22 Dakika (Pişirme)
*     37 Dakika (Toplam Süre)
 
En Eski Mantar Yemekleri ve Türk Mutfağı Yemek Arşivinden Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması İçin Kullanılan Malzemeler; 
 
*     10 Tane Kuru Kuzu Göbeği Mantarı
*     3 Sb Pirinç
*     4 Sb Su
*     1 Çay Kaşığı Tuz
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Kimyon
*     1.5 Çay Kaşığı Pul Biber
*     1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
*     1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     ¼ İ Sb Zeytinyağı
 
En Eski Mantar Yemeklerinden Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Yapılış Tarifi;
 
Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Nasıl Yapılır?
 
Öncelikle pirincimizin suyunu kaynatalım kaynayan suyu Pirincin üzerine dökelim 30 DK bekletelim. O beklerken 2 SB su ile Kuru kuzu göbeği mantarını ıslatalım. 
 
5 saniye. Islanan kuzu göbeği mantarının kök kısmını ucundan keselim.
 
30 dakika bekleyen pirincin içine tuz, karabiber, kimyon, pul biber, nane, reyhan, salça ve ¼ zeytinyağını ekleyip karıştıralım. Mantarların içini dolduralım.
 
Dolan ve biten mantarları ⅓ SB zeytinyağını ilave edip kısık ateşte içi pişene kadar pişirelim. 25 dk kadar fazla pişirmeyelim yoksa eriyebilir. Dolmamız hazır ister sıcak ister iseniz ılık tüketebilirsiniz.
 
Afiyet olsun.
 
***
Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?
Şef Mehmet Kudat
 
Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması nasıl yapılır? En farklı yöresel lezzetlerimizden Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması yapmak için şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Bugüne kadar evinizde Türk mutfağının nefis lezzetlerinden Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması yapmayı denediniz mi?
 
En Meşhur Dolma Çeşitleri
İşte sizlere Şef Mehmet Kudat’ın kaleminden sofralarınızı şenlendirecek Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması tarifi…
 
Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?
Diyarbakır Mutfağından Mumbar Dolması İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Keçinin İşkembe Ve Bağırsağı
*     4 Su Bardağı İri Bulgur
*     1 Demet Maydanoz
*     1 Tatlı Kaşığı Kimyon
*     2 Yemek Kaşığı Pul Biber
*     2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*     1 Yemek Kaşığı Tuz
*     4 Yemek Kaşığı Kıyma
*     7 Diş Sarımsak
 
En İyi Yöresel Lezzetlerden Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması Yapılış Tarifi;
 
Bağırsak ve işkembeleri iyice yıkıyoruz bulgur veya pirinç, maydanoz, kıyma, salça, baharat ve tuzu ayrı bir kapta karıştırıyoruz sonra bağırsakları yağları dıştayken hazırladığımız iç harcını koyarak içe çeviriyoruz.
 
Bir kere boş itekleyip iki üç kere harcıyla itekliyorız daha sonra bağırsaklar bitince işkembeleri avuç içi kadar kesiyoruz iğne ve iplikle dikiyoruz.
 
3 parmak kadar boşluk bırakıp harcı içine koyuyoruz biraz boş kalsın tıka basa doldurmayın bulgur şiştiği için sıkışınca pişmiyor sonra kalan yeride dikiyoruz. 
 
Hepsi bitince tekrar yıkayıp tencereye boşaltıyoruz üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ekliyoruz içine sarımsakları ve 1 kaşık salçayla -baharat koyuyoruz kısık ateşte 4 saat demlene demlene ve dinlenerek pişiriyoruz daha sonra servise hazır 
 
Afiyet Olsun...
 
Diyarbakır Usulü Mumbar Dolması Hakkında Not;
 
Diyarbakır Usulü Mumbar Dolmasını pişirirken Düdüklü Kullanmayın...
 
Mumbar Hayvanın Neresidir?
 
Mumbar kelimesi Farsça'da 'bün' dışkı sözcüğünden 'bünbar' ve 'mübar' kalın bağırsak sözcüklerinden türemiştir. TDK'ya göre ise sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsaklarıdır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler