Geleneksel Türk mutfağında En Meşhur Patlıcan Yemekleri nelerdir?
Bu güne kadar evinizde en ünlü ve En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden hangilerini yaptınız? En sevilen Patlıcan Yemekleri yapmak için Türk mutfağı şeflerinin en özel patlıcan yemekleri tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
Türk
aşçı haberleri olarak zengin Türk mutfağı
yemek arşivimizden yöresel patlıcan yemeklerini araştırdık ve mutfaklarınıza gelirdik.
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Patlıcan Çığırtma Tarifi
Patlıcan Çığırtma Kullanılan Malzemeler
* 5 Adet Patlıcan
* Tuz
* 1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
* 7-8 Adet Yeşil Biber
* 8-10 Diş Sarımsak
* 3 Adet Domates
Patlıcan Çığırtma Yapılış Tarifi;
Patlıcanları şeritli kalacak şekilde soyun. Üzerlerine tuz serpin ve 30 dakika bekletin. Beklettiğiniz patlıcanları yıkayın ve iyice kurulayın.
Geniş bir tencereye sıvıyağ koyup kızdırın. Tencerenin kapağı kapalı kalacak şekilde patlıcanları ve biberlerin her iki tarafını kızartın. Kızarttığını patlıcanları ve biberleri bir fırın kabına alın.
Tencereye bu kez sarımsakları ve küp küp doğradığınız domatesleri koyarak pişirin. Tuzunu da ekledikten sonra domatesleri de fırın kabına alın. 180 °C fırında suyunu çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
***
Peynirli Patlıcan Nasıl Yapılır?
Evde Peynirli Patlıcan yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? En iyi patlıcan yemeklerinden Peynirli Patlıcan yapmanın püf noktaları nelerdir? Geleneksel Türk mutfağı şeflerinden "Doç. Dr. Yılmaz Seçim" in kaleminden Peynirli Patlıcan tarifi...
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan "Doç. Dr. Yılmaz Seçim"
Peynirli Patlıcan İçin Kullanılacak Malzemeler
* 2 Adet Patlıcan
* 250 Gram Manyas Peyniri
* Dereotu
* Sıvıyağ
* Tuz
En İyi Lezzetlerden Peynirli Patlıcan Sosu İçin
* 4 Adet Domates
* 3 Dış Sarımsak
* 1 Su Bardağı Et Suyu
Peynirli Patlıcan İşlem Basamakları;
Patlıcanları alacalı bir şekilde soyun. Enine halka halka kesip tuzlu suya koyun. Bir kapta peynir, ince kesilen dereotu ve yağı karıştırın.
Kesilen patlıcanların arasına harcı koyun. Kızgın yağda kızartın. Hazırladığınız sosu da üzerine döküp servis edin.
***
Peynirli Patlıcan Kıstırma
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
Bu yemeğimizde bir göçmen yemeği. Göçmen yemeklerinin bir çoğunda sebze ile birlikte süt, kaymak, peynir, ekşimik ve yoğurt kullanılır.
En İyi Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma Nasıl Yapılır?
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma
En Farklı Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma İçin Kullanılan Malzemelerimiz :
* Patlıcan
* Kuru Soğan
* Sarımsak
* Domates
* Biber
* Ekşimik Veya Keçi Peyniri
* Zeytinyağ,
* Cibrissa
* Tuz
Yöresel Patlıcan Yemeklerinden Peynirli Patlıcan Kıstırma İçin Ön Hazırlık
Peynirli Patlıcan KıstırmaPatlıcanlarımızı bütün olarak kızartacağımız için alacalı soyuyoruz.Soymazsak kabuğu koyu renkli olduğu için kızarma derecesini ayarlayamayız ve fazla kızarır.
Soğanımızı ve domateslerimizi yemeklik doğruyoruz. Peynir kullanacaksak çatalla eziyoruz, biraz karabiber ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
Yöresel lezzetlerimizden Peynirli Patlıcan Kıstırma Yapılış Tarifi :
Patlıcanlarımızı az zeytin yağında hafifçe kızartıyoruz ve bir süzgeçte bekletiyoruz.Patlıcanları kızarttığımız yağın içine soğanlarımızı ekliyoruz ve renkleri sarara kadar kavuruyoruz.Domateslerimizi bir kaç dal cibrissamızı ve tuzumuzu ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak hafif ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Yemeğimizin sosu tıkırdarken soğuyan patlıcanlarımızın içlerini bir kaşık yardımı ile açıp peynirlerimizi açtığımız aralara kıstırıyoruz ve tıkırdamakta olan sosun üzerine sıralıyoruz. Patlıcanlar yumuşayana kadar hafif ateşte pişiriyoruz.
İsterseniz fırınlayabilirsiniz de. Peynir olarak kaşar yada tulum kullanırsanız yemek soğuyunca pek hoş olmuyor. Ekşimik yada diğer peynirleden kullanırsanız soğuk,s ıcak, ılık her şekilde yiyebilirsiniz.
Peynirli Patlıcan Kıstırma
Cibrissayı evde yazın yetiştirilen kekik olarak tanımlayabilirim sizlere. Biz yemeklerinizde cibrissayı çok kullanırız. Ailem 1937 de Bulgaristan'dan gelirken getirmiş tohumunu.
Bir iki yıldır pazarda da görüyorum. Yaz kekiği diyorlar adına. Sizler kokusunu sevdiğiniz başka bir yeşillikte kullanabilirsiniz.Ürünlerimiz bereketli, sofralarımız şen olsun.
Sevgilerimle.
***
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Kuru Patlıcan Yemeği
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı “Behiye Özdemir”
Geleneksel Türk mutfağında patlıcan yemekleri sofraların vazgeçilmez yemek çeşitlerinden biridir. Yöresel mutfaklarımızda patlıcan yemekleri saymakla bitmez. Patlıcan musakkası, patlıcan oturtma, patlıcan kebabı ve en iyi zeytinyağlılarımızdan karnıyarık…
En zengin yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında en iyi lezzetlerden Kuru Patlıcan Yemeği nasıl yapılır? Kuru Patlıcan Yemeği yaparken nelere dikkat edilir? kış ayları gelmiş kis hazırlıklarından olan kurutulmuş patlıcanlardan yapılan Kuru Patlıcan Yemeği için hangi malzemeler kullanılır?
İşte bunların tamamını Muğla mutfak kültüründe yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Behiye Özdemir’in kaleminden mutfaklarınıza getirdik.
Muğla Mutfak Kültüründe Kuru Patlıcan Yemeği Nasıl Yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe En İyi Lezzetlerden Kuru Patlıcan Yemeği İcin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Dizi Kurutulmuş Patlıcan
* Küçük Bir Kase Haşlanmış Nohut
* 1 Adet Kuru Soğan
* Bir, İki Tane Kuru Biber
* 1 Adet Domates Rendesi, Yazdan Hazırladığımız
* Yarım Limon Suyu
* 6-7 Diş Dövülmüş Sarımsak
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* Zeytinyağı,
* Tuz
Geleneksel Türk Mutfağında Ve Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Kayıtlı Lezzetlerden Kuru Patlıcan Yemeği Yapılış Tarifi:
Varsa biraz kavrulmuş et şahane olur, yoksa bir su bardağı et suyu
Kışa yavaş yavaş girerken eski Muğla yemeklerinden birini paylaşmasam olmaz.
Önce patlıcanı çok yumuşamayacak şekilde haşlıyoruz.
Tencereye zeytinyağı koyalım içine yemeklik doğranmış soğanı atalım, soğanlar pembeleşince salçasını ekleyip kavuralım, sonra domates rendesini, tuz, patlıcanları ve nohutu ve varsa biraz kavrulmuş et katıp hepsini biraz kavuralım.
Eğer kavrulmuş etle yapacaksak et suyu koymaya gerek yok, normal yapacaksak et suyunu yemeğin üzerine çıkacak kadar katalım, limon suyunu ekleyelim, su az gelirse biraz normal su ekleyebilirsiniz.
Yemeğimiz kıvam alıncaya kadar pişince, içine dövülmüş sarımsağı katıp, kapağını kapatalım. Ocaktan alıp demlenince servis edelim.
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından "Behiye Özdemir" mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
***
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Klasik "Beğendi" Lezzeti
Nefis ramazan yemeklerinden Beğendi nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden patlıcan yemeklerini severmisiniz? Peki bugüne kadar evinizde nefis ve lezzetli iftar sofralarınıza iftar yemeklerinden doyurucu ve sağlıklı hiç beğendi yaptınız mı?
İste sizlere şeflerin özel patlıcan yemekleri ve iftar lezzetlerinden lokum gibi etli beğendi tarifi.
Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü ve Geleneksel Türk Mutfağına ve Kültürüne vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için "Şeflerimizden Dr. Öğr. Üyesi şef Yılmaz Seçim" e teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz..
Nefis Ramazan Yemeklerinden Beğendi;
Osmanlı Saray Mutfağında'da Yapılan Yemeklerden Olan Beğendi Kullanılacak Malzemeler;
* 5 Adet Orta Boy Patlıcan
* 1 Adet Limon
* 3 Yemek Kaşığı Tereyağ
* 2 Yemek Kaşığı Un
* 2 Su Bardağı Süt
* 400 Gr Kuşbaşı Et
* 2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* Üzeri İçin Maydanoz
* Yeterince Tuz,
* Karabiber
* Pul Biber
Nefis Ramazan Yemekleri Ve Patlıcan Yemeklerinden İşlem Basamakları;
Patlıcanları ocakta közleyin, kabuklarını soyun ve limon- tuzlu suya atın. 15 dakika limonlu- tuzlu suda bekletip çıkarın, süzün ve incecik kıyın. Tereyağında unu hafif kavurun, kıyılmış patlıcanları ve süte ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak 5 dakika pişirin ve tuzu ekleyin.
Etleri kuşbaşı kesip bir bardak su ile ateşe koyun. Kaynamaya başlarken üzerindeki köpüğü alın. Suyunu çekince soğan ve bir kaşık yağ ilave edip kavurun. Salça, karabiber ve tuz atıp biraz karıştırdıktan sonra ateşten alın.
Servis tabağına sıcak olarak önce patlıcanlı karışım, üzerine de hazırlanan eti yerleştirin.Maydanozla süsleyip servis yapın.
***
Türk Mutfak Kültüründeki tarihi lezzet miraslarımızı dikkate alarak mutfak sanatlarında geleceğin Türk şeflerine Aşçılık Eğitimlerinde ön planda tutarak yöresel mutfaklarımız ve yöresel yemeklerimiz hakkındaki akademik çalışmaları ile de bilinen ünlü şef Yılmaz Seçim’e;
Geleneksel Türk Mutfak Kültürüne vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz.
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Evde Patlıcan Bostan Kebabı Nasıl Yapılır?
Geleneksel Türk Mutfağında Patlıcan Bostan Kebabı
Patlıcan Bostan Kebabında Kullanılacak Malzemeler:
* 4 Adet Orta Boy Bostan Patlıcan
* 250 Gr Et
* 1 Orta Boy Soğan
* 4-5 Adet Yeşil Biber
* 3 Adet Orta Boy Domates
* 2-3 Diş Sarımsak
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Karabiber,Tuz
* 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
* 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
* 100 Gram Kaşar Peyniri
Patlıcan Bostan Kebabı Beşamel Sos İçin Kullanılacak Malzemeler:
* 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 2 Yemek Kaşığı Un
* 1 Su Bardağı Süt
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Tutam Karabiber
Patlıcan Bostan Kebabı İşlem Basamakları:
Bostan patlıcanların kök kısımlarını bıçakla kesin. Yıkayıp alaca soyun ve ortadan ikiye kesin bıçak veya oyacak yardımı ile patlıcanların kısmı etli kalacak şekilde oyun.
Önceden hazırladığımız 2 tatlı kaşığı tuz ile hazırladığınız suya patlıcanları koyup yarım saat kadar bekletin. Sıvıyağdan yarım çay bardağı kadar ayırın ve kalanını tavada kızdırın.
Tuzlu suda bekleyen patlıcanları çıkarın ve kağıt havlu ile iyice kurulayarak her tarafı eşit olacak şekilde çevirerek kızartıp ve fırın kabına sıralayın. Diğer tarafta eti küçük küçük doğrayın, tereyağını tavaya ilave edip eti kavurun.
İnce doğranmış soğanı, küçük doğranmış yeşil biberi, kıyılmış sarımsakları da ete ilave ederek 10 dakika kadar tüm malzeme diriliğini kaybedene kadar soteleyin.
2 adet domatesi yıkayıp, kabuklarını soyup ve minik küpler halinde doğrayıp ve sotelediğiniz malzemeye ilave edin. Domatesler malzeme ile özleşene kadar yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirin.
Karabiber ve tuzu da ilave ettikten sonra ocağı kapatın. Kızartmış olduğunuz patlıcanların içini tuzluk yardımı ile hafif tuzlayıp hazırladığınız harç ile patlıcanların içini doldurun.
***
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden ve Patlıcanlı Yemeklerden “Karnıyarık Tarifi”
Patlıcan Karnıyarık Kullanılan Malzemeler
* 6 Adet Patlıcan (Küçük Ve Çekirdeksiz)
* 200 Gram Kıyma
* 2 Adet Kuru Soğan
* 1 Adet Domates
* 8 Adet Yeşil Biber
* 4 Diş Sarımsak
* 1 Yemek Kaşığı Salça
* Sıvı Yağ
* Tuz
* Karabiber
* Kırmızıbiber
Geleneksel Türk Mutfağından Nefis Ve Saglıklı İftar Menüsü Tarifleri… Osmanlı Yemek Kültüründen Lezzetli Yemekler
patlıcan karnıyarık Hazırlanış tarifi;
Patlıcanları alaca soyup acılarının çıkması için 30 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Sudan çıkardığınız patlıcanları kağıt havluyla iyice kurulayıp az yağda kızarın. Patlıcanları tavadan aldıktan sonra tavayı yıkamadan sırasıyla soğanları, sarımsakları, kıymayı, 4 adet biberi, 1 adet domatesi, tuzu ve baharatları ekleyerek hepsini iyice kavurun.
Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip sos kıvamına getirin ve 5 dakika kadar kaynatın. Kızarttığınız patlıcanları tepsiye yerleştirin. Ortalarını boydan boya yarıp içlerini bastırarak kıymalı sosa yer açın.
Oluşan boşluğa sosu doldurun.
Diğer domatesinizi ve kalan biberlerinizi irice doğrayarak patlıcanların üzerine yerleştirin. Ayrı bir yerde bir kaşık salçayı 1 kase sıcak suyla iyice açın ve tepside patlıcanlardan kalan boşluklara gezdirin.
Tepsiyi fırına verin. 170 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. Çıkarınca üzerini kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.
***
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden İslim Kebabı " Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Seçim"
İslim Kebabı Tarifi
İslim Kebabı Kullanılacak Malzemeler;
* 2-3 Adet İnce Uzun Patlıcan
* 4-5 Adet Çarliston Biber, İrice Doğranmış
* 3-4 Adet Küçük Domates
İslim Kebabı Köfte İçin;
* 500 G Kıyma
* 1 Yumurta
* 1 Kuru Soğan
* 2-3 Diş Sarımsak
* Bir Miktar Galeta Unu
* Tuz Ve Karabiber
İslim Kebabı Sos İçin:
* 2-3 Domates -Sıvıyağ
* 1 Çay Bardağı Su -Tuz
İslim Kebabı İşlem Basamakları;
Patlıcanların kabuklarının bir kısmını ortadan kesin. Dilimleri tuzlayın veya tuzlu suda bekletin. Bu arada köfteyi hazırlayın. Köfte harcındaki tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.
Harçtan yumurtadan biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Cam tepside fırına sürüp 200C'de pişirin. Köfteler pişerken patlıcanları kızgın yağda hafif pembeleşene kadar kızartın.
Derin bir kâseye 2 patlıcan dilimini karşılıklı yerleştirin. İçine bir köfte koyup patlıcanları üzerine kapatın.
Kâseyi ters çevirin, kebabı fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 1 biber dilimi ve 1 domates dilimi yerleştirip kürdan batırın ve 200C'de pişirin. Sosu için domatesleri soyup rendeleyin.
Biraz sıvıyağ ile tavada öldürün, suyu ilave edip kaynatın. Tuzunu da ekledikten sonra tabaklara paylaştırın.
***
Geleneksel Türk mutfağı, Modern Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağından nefis yemekleri ile bilinen Örnek Türk Şefi, Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SEÇİM’ in kaleminden özel bir tarif olan “Patlıcan Kebabı” Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için derledik.
Osmanlı saray mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda da çalışmaları ile bilinen ünlü Şef Yılmaz Seçim’e mutfağımıza vermiş olduğu destek ve ilgili araştırmaları için teşekkür eder, profesyonel kariyerinde ve hayatında başarılar dileriz..
Şeflerin Özel Tariflerinden Patlıcan Kebabı Tarifi
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Patlıcan Kebabı Kullanılacak Malzemeler
* 3 Adet Patlıcan
* 400 Gram Kıyma
* 1 Adet Orta Boy Soğan
* 2 Diş Sarımsak
* 1 Dilim Bayat Ekmek
* 5-6 Dal Maydanoz
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Çay Kaşığı Kimyon
* 1/2 Çay Kaşığı Karabiber
* 1/2 Çay Kaşığı Pul Biber
Patlıcan Kebabı Üzeri İçin:
* 1/2 Çay Bardağı Su
* 1 Tatlı Kaşığı Salça
* 2 Adet Orta Boy Domates
* 4-5 Adet Sivri Biber
Patlıcan Kebabı İşlem Basamakları
Yıkayıp kuruladığınız patlıcanları iki parmak kalınlığında doğrayın. Halka şeklindeki patlıcanları hafif yağladığınız tepsiye dik dik yerleştirin. Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdirerek 220 derece fırında 30 dakika pişirin.
Bu sırada köfteyi hazırlamak için soğanı, sarımsağı ve maydanozu blenderden geçirin. Ekmeği ufalayın. Kıymayı ve baharatları ekleyerek güzelce yoğurun ve yuvarlak şekil verin.
Patlıcanlar iyice yumuşadığında köfteleri aralarına dizin. Salçayı su ile karıştırarak üzerine ekleyin. Domates ve biberleri doğrayarak üzerlerine dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.
***
Yöresel mutfaklarımızda Anadolu et yemekleri açısından çok zengin bir coğrafya. Özellikle kebap denince neredeyse her şehrin adıyla anılan bir kebabı mevcut. Bunlardan biri de Osmanlı Saray mutfaklarında da yapılan Sivas kebabı. Patlıcan, domates, biber ve kuzu etiyle yapılan Sivas kebabının tarifini aşağı bırakıyoruz.
En Meşhur Patlıcan Yemeklerinden Kebab Tarifleri Arasında Bulunan Sivas kebabı tarifi
Sivas kebabı kullanılan Malzemeler
* 500 gram kuşbaşı kuzu eti
* 5 adet patlıcan
* 7 adet yeşil biber
* 6 domates
* 1 iri soğan
* 1 kase maydanoz
* 1 tatlı kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* Sıvı yağ
* Karabiber
* Tuz
Sivas kebabı Hazırlanış tarifi;
Patlıcanları alaca soyun ve yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Acısının çıkması için tuzlu suya koyun. Biberleri yıkayın. Domatesleri de patlıcanlar gibi yuvarlak dilimleyin.
Maydanozları irice doğrayın. Patlıcanları süzüp durulayın ve kurulayın. Bol miktarda sıvı yağı derin bir tencerede güzelce ısıtın.
Patlıcan ve biberleri kızgın yağda hafifçe kızartın ve kenara alın. Eti tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla pişirin. Bu esnada soğanı incecik doğrayın.
Tereyağını tencerede ısıtıp suda pişirdiğiniz etleri yağda bir süre çevirin. Soğanı etlere ilave edip kavurun. Soğanlı etlerin üzerine patlıcanların yarısını, onun üzerine domateslerin yarısını dizin.
Domateslerin üzerine biberleri yerleştirip kalan patlıcan ve domatesleri de aynı şekilde dizin. Son olarak maydanozları tencerenin üzerine yayın. Salçayı 1,5 su bardağı suda açın. İçine tuz ve karabiber ekleyin.
Salçalı suyu malzemelerin üzerine gezdirin. Önce harlı, sonra kısık ateşte pişirin. Sivas kebabınız hazır!