En Meşhur Yumurtalı Yemekler

En Meşhur Yumurtalı Yemekler

Yumurtalı yemekleri yapmanın püf noktası nelerdir? Yumurtalı yemekleri yaparken nelere dikkat edilir? Yumurtalı yemekler nasıl pişirilir, özellikleri nelerdir? En sevilen Yumurtalı Yemekler 'den hangilerini bu güne..

 
Yöresel mutfaklarımızda En Meşhur Yumurtalı Yemekler nelerdir? Geleneksel Türk mutfağında En sevilen Yumurtalı Yemeklerden hangilerini bu güne kadar evinizde denediniz? Türk mutfağı şeflerinin En ünlü Yumurtalı Yemek tariflerini evinizde denemek istermisiniz?
 
Yumurtalı yemekleri yapmanın püf noktası nelerdir? Yumurtalı yemekleri yaparken nelere dikkat edilir? Yumurtalı yemekler nasıl pişirilir, özellikleri nelerdir?
 
Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivinde en ünlü yöresel yumurtalı yemeklerimizi araştırdık. 
 
***
Sovan Mıhlama
"Şef Selma Atabey‎"
 
Kuru soğan mutfağımızın vazgeçilmezi. Soğan fiyatlarının tavan yaptığı dönemde hiç bir yemek yapamayacakmışım gibi hissetmiştim.
 
Neden mi? Türk mutfak kültürünün temel pişirme tekniklerinden biridir tencere yemeği ve tencere yemeği için mutlaka soğanlı bir sos hazırlanır. 
 
Pişirilecek ürün bu sos içerisinde pişirilir. Ayrıca üzerine sos kullanmaya gerek olmaz. Bu nedenledir ki bizim mutfağımızda sos kültürü çok yoğun değildir. 
 
Bu soğanlı sos etli yapılacak bir yemekte, kıymalı veya parça etli olabilir. Zeytinyağlı bir yemekte ise soğanın kendi tatlı lezzeti hakim olur sosuna. Salça yada domates kullanımı yemeğe göre değişir. Ya da Muğla kültüründeki gibi toz biberle renklendirme. Benim çocukluğumda annemin peşinde dolaşırdım, kavurduğu soğandan ekmeğin arasına koysun diye. 
 
Şimdi benim çocuklarımda aynı şeyi yapıyor. Sanırım özellikle çocukları etkileyen bir özelliğe sahip. Belki de çocuklar çok rahatlıkla isteyebiliyor, kuralsızca. Biz büyükler ayıp olmasın diye isteyemiyoruz belki de. Sanırım bu daha doğru. Bilemedim şimdi.
 
Gelelim soğan mıhlamaya. Evet mutfağımız için çok önemli olan iki ürün; soğan ve yumurta. Kendi üretimimiz zeytinyağı ile bir araya gelince muhteşem oluyor. Muğla'nın her ilçesinde olmakla birlikte özellikle Milas ve Bodrum'da yapılıyor sovan mıhlama. Doğramasına kayrak denmesinden anlaşılabilir aslında bu. 
 
Çünkü kayrak Muğla'da özellikle Bodrum'da çıkarılan yassı, parlak bir taş. Zemin ve duvarlarda kullanılıyor ve özellikle Bodrum otellerinde yoğunlukla görüyoruz. Soğanlarda yassı doğrandığı için sanırım bu isimle anılıyor bu doğrama şekli. Her yerde söğüş diye bilinen, irice doğranan soğanın da lezzeti ve şekerli tadı daha bir vurgun oluyor.
 
En İyi Yumurtalı Yemeklerden Sovan Mıhlama Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Sovan Mıhlama
Muğla Yemeklerinden Sovan Mıhlama ’Da Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Adet Soğan
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     2 Yumurta
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     Tuz Ve Karabiber
 
Muğla Yemek Kültüründe Soğan Mıhlama Yapılış Tarifi;
 
Soğanlar söğüş (yarım ay veya yöresel ismiyle kayrak) doğranır. Az zeytinyağı ile bakır tavada kavrulmaya alınır. Bu aşamada çok yağ verilmez çünkü suyunun ve lezzetinin çıkması istenmektedir. Soğanlar kısık ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar pişirilir. 
 
İyice terleyen soğanlara azar azar su (sıcak olması tavsiye edilir) ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Ben üç defada toplamda 1 çay bardağı kadar su ilave ettim bu ölçü için. 
 
Suyu kaynayıp azaldığında kalan zeytinyağı ilave edilir. Birazda zeytinyağı ile kavrulur. Toz kırmızı biber bu aşamada tavaya ilave olur ve iyice rengini vermesi için bir iki defa karıştırılır. Tuz ve karabiber ile tatlandırılıp 2 yuva açılır soğanların içinde. 
 
Bu yuvalara yumurtalar kırılarak üzerine tuz ve karabiber serpiştirilir. Kapağı kapatılarak, yumurtanın üzeri beyaz renge dönene kadar pişirilir. Yumurtanın çok pişmemesi, üzerinin beyaza dönmesi, sarısının ise kayısı kıvamda olması lezzeti katlar.
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti, damağınızın tadı eksilmesin. Sağlıcakla kalın.
 
***
Ispanak hakkında en çok sorulan sorulardan bazıları... Ispanak hangi hastalığa iyi gelmez? Ispanak nasıl yenirse faydalı olur? Ispanak neden yoğurtla yenir? Ispanak cinsel gücü artırır mı? Ispanaklı Yumurta Nasıl Yapılır?
 
Ispanak hangi hastalığa iyi gelmez?
 
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır. Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilir. Şişkinlik, gaz, kramp gibi sorunların oluşmasına neden olur.
 
Ispanak nasıl yenirse faydalı olur?
 
Ispanak nasıl tüketilmeli? Ispanağın mevsiminde tüketilmesi gereklidir. Ispanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içinde bekletilmesi, aradaki yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Yemeği yapılmış olan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir.
 
Ispanak neden yoğurtla yenir?
 
Ispanak, zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kendi içerisindeki okzalat, kalsiyum emilimini azaltıyorsa, biz de ıspanağı yoğurtlu yiyerek kalsiyum alımı arttırılmış oluruz.
 
Ispanak cinsel gücü artırır mı?
 
Cinsel gücü arttıran en önemli yiyecekler arasında ıspanak yer alıyor. Japon araştırmacılara göre ıspanak, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan güçlü bir magnezyum kaynağıdır. Cinsel organlara daha iyi kan akışı, erkekler ve kadınlar için daha fazla uyarılma yaratır.
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
En Popüler aşçı haberlerinin Vazgeçilmez Yemek Tariflerinden Ispanaklı Yumurta Nasıl Yapılır?
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Ispanaklı Yumurta Tarifi İçin Malzemeler
 
*    600 Gram Ispanak (Ayıklanmış Ve Temizlenmiş)
*    2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
*    4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*    5 Adet Yumurta
*    1/2 Çay Bardağı Su
*    1/2 Çay Kaşığı Taze Çekilmiş Tane Karabiber
*    1/2 Çay Kaşığı Tuz
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En Beğenilen Yöresel Mutfaklarımızda Yöresel Lezzetlerimizden Ispanaklı Yumurta Servisi İçin:
 
*    2 Yemek Kaşığı Tereyağı
*    2 Tatlı Kaşığı Sumak
*    4 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt (Arzuya Göre)
 
En Sevilen Sebzeli Yemeklerden Ispanaklı Yumurta Tarifinin Püf Noktası
 
Ispanaklar yeterince su salacağı için mümkün olduğunca az su ekleyerek pişirmeye çalışın.
 
En iyi yumurtalı yemeklerden Ispanaklı Yumurta Tarifinin Pişirme Önerisi
 
Dondurulmuş ıspanak kullanmayı tercih edebilir, yumurta sarısının kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Arzuya göre ıspanakları kavurduğunuz esnada 1 tatlı kaşığı kadar domates ya da biber salçası ekleyebilirsiniz.
 
Ispanaklı Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Ayıklanmış ve temizlenmiş ıspanakların suyunu süzdürdükten sonra ince ince doğrayın. Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırdıktan sonra kuru soğanları hafif bir renk alana kadar kavurun.
 
Suyunu süzdürdüğünüz ıspanakları katıp, kavurma işlemini 3-4 dakika daha sürdürün. Suyu katıp pişirme işlemini kısık ateşte 5 dakika kadar sürdürün. Suyunu çeken sote ıspanak karışımını tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.
 
Kavrulmuş ıspanak üzerinde kişi sayısı ya da arzunuza göre kullanacağınız yumurta kadar yer açın.
 
Yumurtaları açtığınız yuvalara dikkatli bir şekilde bütün olarak kırın. Ispanaklı yumurtayı; kapağını kapattığınız tavada, kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirmeyi sürdürün.
 
Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Sumak ekleyip 1 dakika kadar kızdırın. Hazırladığınız tereyağlı sosu ıspanaklı yumurtaların üzerine gezdirdikten sonra sıcak olarak bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
 
Ispanaklı Yumurta Tarifinin Servis Önerisi
 
Ispanaklı yumurtayı, arzuya göre ekşi krema ya da süzme yoğurt eşliğinde de servis edebilirsiniz.
 
***
Bu güne kadar evinizde Dilpeynirli Kabak Omleti yaptınızmı? En pratik yumurtalı yemeklerden Dilpeynirli Kabak Omleti yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Peki bu güne kadar evinizde yenilikçi lezzetlerden Dilpeynirli Kabak Omleti yapmayı denedinizmi?
 
Günümüz Modern Türk mutfağında en iyi lezzetlerden Dilpeynirli Kabak Omleti tarifini sizler için araştırdık...
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Dilpeynirli Kabak Omleti
 
* 4 Kabak (İri Rendelenmiş)
* 1/2 Kâse Rendelenmiş Dil Peyniri
* 3 Yumurta
* Tuz, 
* Karabiber, 
* Pul Biber
* 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* Maydanoz
* Dereotu
 
Dilpeynirli Kabak Omleti Yapılış Tarifi;
 
Kabakları zeytinyağında soteleyin. Ayrı bir kapta yumurta, peynir ve baharat çeşitlerini çırpın, yarı pişmiş kabakların üzerine ekleyip 5 dakika daha pişirin.
 
Kıyılmış maydanoz ve dereotuyla süsleyerek servis yapın.
 
***
Keçi Lorlu Soğan Cücüğü ve Bulut Yumurta Nasıl Yapılır?
"Şef Jülide Başkur"
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
Keçi Lorlu Soğan Cücüğü ve Bulut Yumurta İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Su Bardağı Keçi Loru
*     3 Adet Soğan Cücüğü
*     2-3  Diş Sarımsak
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     Tuz, 
*     Karabiber
*     1 Adet Yumurta
 
En Farklı Yumurtalı Yemeklerden Keçi Lorlu Soğan Cücüğü Ve Bulut Yumurta Yapılış Tarifi:
 
Bir tavaya tereyağı konur ve içine ince doğranmış soğan  cücüğü ilave edilir. 
Kavrulduktan sonra içine ince doğranmış sarımsakları ilave edilir biraz daha kavrulup, keçi loru katılır. 
2-3 dakika kavurmadan sonra  kalıplanır ve bir tarafı kızartılır. 
 
Keçi Lorlu Soğan Cücüğü ve Bulut Yumurta nasıl yapılır?
İki ayrı kap içerisine yumurtanın sarısı ile beyazı ayrı ayrı konur. 
Beyazı çırpılarak kar haline getirilir. Bir yağlı kağıt üzerine bulut şekli verilerek yumurtanın akı kar halinde konur. 
180 derecede ısıtılmış fırında 3 dakika kadar hafif kızarana kadar pişirilir. 
 
Daha sonra çıkarılıp ayrılmış olan sarı ortasına konur ve 1 dakika daha pişirilir.  
Önce kalıplanmış keçi lorlu soğan cücüğü konur, sonra üzerine bulut yumurta konulur, servis edilir afiyet olsun.
 
***
Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması Milas/Ören
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı “Şükriye Ersoy”
 
Muğla mutfak kültüründe en iyi lezzetlerden ve özel yöresel tariflerden olan Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması nasıl yapılır? Özellikle son zamanlara uluslararası vegan mutfaklarında da en iyi vegan yemekleri arasında olan Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurmasının özellikleri nelerdir?
 
Muğla mutfağında en sevilen yöresel yemeklerden olan Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması yapabilmek için yöresel lezzet taşıyıcılarımızın tecrübelerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Muğla yemek kültüründe aynı zamanda sevilen yumurtalı yemeklerden olan Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması tarifini Şükriye Ersoy’un yorumu ile denemeye ne dersiniz?
 
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
Sevilen En İyi Vegan Yemekleri Arasında Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Adet Orta Boy Karnabaharın Yarısı 
*     5 Adet Taze Sarımsak 
*     5 Dal Dereotu
*     3 Yumurta 
*     Pul Biber
 
En Sevilen Muğla Yemeklerinden Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması Yapılış Tarifi:
 
Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması...
Karnabaharı çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz. 
 
Geniş bir tencere yada tavaya 1 adet kuru soğan, sarımsağın sap kısımlarını ve isteğe göre birkaç tane acı kuru biberi doğrayıp hafif kavuruyoruz.
 
Karnabaharları ilave edip karıştırarak 6/7dk kavuruyoruz.
İnce ince kıydığımız sarımsağın yeşil yapraklarını ve doğradığımız dereotunu, tuzunu, pul biberini ekleyerek karıştırıyoruz.
 
Taze Sarımsaklı Dereotlu Karnabahar Kavurması...
Birkaç dakika bu şekilde pişiriyoruz. Üzerine 3 adet yumurta kırıp karıştırıyor ve yumurtalar pişince altını kapatıyoruz. 
 
***
Muğla Mutfağında Soğanlı Yumurta Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Leyla Güpoğlu"
 
Muğla mutfak kültüründe en sevilen yumurtalı yemeklerden soğanlı yumurta nasıl yapılır? En meşhur Muğla yemeklerinden soğanlı yumurta yapabilmek için yöresel lezzet taşıyıcılarımızın yöresel tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
İşte sizlere en pratik ve en kolay yumurta yemeklerinden soğanlı yumurta tarifi… (Osmanlı saray mutfağındaki soğanlı yumurta tarifi daha farklıdır)
 
Muğla Mutfağında Soğanlı Yumurta Nasıl Yapılır?
Çok kolay pişirilen, yemek yapamadığımız acil durumlarda, sıkça pişirdiğim, severek yediğimiz, mıhlı da dediğimiz, soğanlı yumurta. 
 
Bolca kuru soğanı biraz irili doğrayıp tavaya koyuyorum. 
 
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Muğla Mutfağında Soğanlı Yumurta Nasıl Yapılır?
 
Soğanları az az su dımdırıp pişiriyorum, biraz zeytinyağı, biraz tereyağı ve tuz ilave edip biraz daha kavurup, aralarını kaşıkla açıp yumurtaları kırıyorum. 
 
İsteyen tavanın üzerine kapak kapayıp yumurtaları bütün pişirebilir, ama ben yumurtaları karıştırıyorum. Üzerine kırmızı pul biber serpiyorum. 
 
Sağlıklı günlerimiz olsun inşallah...
Afiyetler olsun… 
 
***
En Pratik Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet Nasıl Yapılır?
Geleceğin Türk Mutfağı Şeflerinden "Mert Diş"
 
Geleneksel Türk mutfağında en iyi kahvaltılıklardan ve muhteşem yumurtalı yemeklerden Ispanak Ve Pırasalı Omlet nasıl yapılır? En lezzetli omlet çeşitlerinden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet yapabilmek için nelere ihtiyaç vardır?
 
Özellikle bekar yaşayanlar için evinizde Bu güne kadar En pratik yemek tariflerinden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet yaptınız mı? Türk aşçı haberleri olarak en kolay omlet tariflerinden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet tarifini mutfaklarınıza getirdik.
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
Geleceğin Türk mutfağı şeflerinden ve Türk aşçı haberleri sıkı takipçilerinden Mert Diş’in kaleminden ve kendi yorumu ile işte sizlere Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet tarifi…
 
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet Nasıl Yapılır?
En Lezzetli Yumurtalı Yemeklerden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet İçin Kullanılan Malzemler Nelerdir?
  
*     1,5 Demet Ispanak,
*     1,5 Demet Pırasa, 
*     3 Adet Yumurta, 
*     1 Yemek Kaşığından Az Tereyağı, 
*     1 Çay Bardağından Az Zeytinyağı,
*     1 Çay Kaşığı Tuz,
*     1,5 Çay Kaşığı Pul Biber,
 
En İyi Ve En Pratik Yumurtalı Yemeklerden Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet Yapılış Tarifi : 
 
ıspanak ve pırasayı yıkayıp koçanlarını temizleyip güzelce yıkayalım.
 
 
İnce doğrayalım. Tavayı ısıtalım ve yağları ilave edip, kızdıralım. 
 
Yumurtaları kırıp tuz ve biberini atıp çırpalım. 
Otları bir iki kere soteleyip yumurtaları ilave edip etrafına yayalım.
 
En Pratik Ispanaklı Ve Pırasalı Omlet Not:
Buharında pişmesi lezzetini artırır...
 
Afiyet Olsun .
 
***
Muğla Mutfak Kültüründe Geren Kavurması Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
 
Deniz börülcesi yöreselde “geren” olarak adlandırılmaktadır. Geren “kuruyunca çatlayan toprak, verimsiz, tuzlu, killi toprak” anlamına gelmektedir. Aynen tanımdaki gibi tuzlu alanlarda yetiştiği için ise deniz börülcesi yerine “geren” denilmektedir yerelde. Akdeniz kıyısında oldukça fazla yetişmekle birlikte bütün Akdeniz mutfağında deniz börülcesi yapılan meze, salata ve yemekler yerini almıştır. 
 
Ayrıca Baltık denizi ve Atlas Okyanusu kıyılarında da görülmektedir. Tuzlu su kenarlarında olur derken illaki deniz ve okyanus olması gerekmiyor aslında. Tuz içeren göllerde de kıyılarında görülüyor. Tuz gölü gibi. Türkiye sınırları içerisinde en çok bulunduğu ve tüketildiği yerde Gökova. Yani Muğla.
 
Suyun gelgiti nedeniyle tuzlu suyun çekildiği toprakta yetişiyor. Bu nedenle de oldukça tuzlu. Tuzun sert tutma veya sertleştirme özelliği vardır bilirsiniz. Örneğin kuru baklagil veya etleri pişmeden tuzlarsanız sertleşir. Ya da tarımsal üretimde de tuz verilen toprakta yetişen ürün daha sert oluyor. 
 
Bunu birebir yaşamış biri olarak deneme amacıyla bulunduğum üniversitem de tuzlu toprakta yetiştirilen domatesten sos yapabilmek için 7 saat domatesleri pişirmiş ama yine de sos kıvamına getirememiştim. Çok sinir bozucu değil mi? Yine saatlerce kuru fasulye veya nohutu haşlayıp yumuşatamadığınız oldu mu? Acaba haşlama suyuna tuz ilave etmiş olabilir misiniz? Evet işte tuz ile ilgili örnekler bunlar ama bunlarla sınırlı değil tabi. Turşu, salamura ve daha birçok örnek verilebilir. 
 
Neden konuştuk tuzdan derseniz bu zatı muhterem tuzlu topraklarda yetiştiği için oldukça tuzlu bir yapıya sahip, yaprak gibi yumuşak değil de dal gibi yarı sert bir yapıya sahip dolayısıyla. İşte bundan dolayı mutlaka ön pişirme yapılır ve ön pişirme haşlamadır. Haşlanınca eti yumuşar ve ayıklanması da mümkün olur. 
 
Yani kılçıkları çok rahatlıkla temizlenir ve yenilebilir kıvama gelir. Ancak haşlamak için üzerine suyu koyup ocağa almak hem lezzetini, hem rengini olumsuz etkiler. Hem de besin değeri kaybına neden olur. Bu nedenle önce su kaynatılmalı, kaynayan suya yıkanmış gerenler ilave edilmelidir. 
 
Fazla değil, harlı ateşte 5-6 dakika pişirmek genelde yeterlidir. Hafif dişe dokunması tercih edilen pişirme kıvamıdır çünkü. Pişirilen deniz börülcesi süzülerek hemen soğuk suyla yıkanmalıdır. Böylece pişme durdurulacağı için rengi de pişme derecesi de sabitlenmiş olur. Yani yemyeşil bir deniz börülcemiz olur.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Geren Kavurması...
 
Sodyum kaynağıdır tuzlu oluşu nedeniyle. Nedense hep makro besin öğeleri; yani protein, karbonhidrat ve yağ değerleri konuşulur gıdalarda. Oysa mikro besinler yani mineraller ve vitaminler çok önemlidir. Çünkü bağışıklığı güçlendiren ve sistemlerin düzgün çalışmasını sağlayanlar bunlardır. 
 
İşte bu bahsi geçen mineraller açısından oldukça zengin bir ürün deniz börülcesi. Çünkü doğal olarak bünyesinde mineralleri barındıran deniz suyu bu bitkinin yetişmesi için olmazsa olmaz.
 
Geren Muğla mutfağında çok farklı şekillerde çıkıyor karşımıza. Geren yemekleri çeşitlerinden Deniz börülcesi salatası, yoğurtlaması, yumurtalı kavurması, böreği, çorbası ve daha çok çeşidi. Ama bunlardan ilk üçü temel yemekleridir Muğla’nın. Hatta Muğla mutfak kültürünün temel pişirme teknikleridir de diyebiliriz. Diğer deniz börülcesi örnekleri sonradan mutfağa dahil olmuşlardır.
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Geren Kavurması Nasıl Yapılır?
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
Muğla Mutfak Kültüründe En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Geren Kavurması İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Demet Geren
*     1 Adet Büyük Veya 2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
*     2 Adet Kuru Biber
*     4-5 Diş Sarımsak
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     2 Yumurta
*     Toz Biber
 
En Lezzetli Yumurtalı Yemeklerden Geren Kavurması Yapilis Tarifi;
 
Muğla Mutfak Kültüründe Geren Kavurması. Gerenler kaynayan su içerisinde 5-6 dakika haşlanır ve soğuk sudan geçirilir. Elin dayanabildiği ısıya gelen gerenler ayıklanır. 
 
Piyazlık doğranmış soğan, doğranmış sarımsak ve kuru biberler zeytinyağı ile kavrulur. Yumurtalar ilave edilerek yumurtalarla birlikte karıştırılarak pişirilir. Toz biber isteğe bağlı ilave edilir. 
 
Son olarak haşlanmış gerenler karışıma dahil edilerek karıştıra karıştıra kavrulur. Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 
***
En Meşhur Yumurtalı Yemeklerden Yumurta Bohçası...
Şef Selma Atabey‎ 
 
Muğla mutfağında ilginç gelen, ”Yok canım olur mu hiç“ deyipte başından kalkamadığım, dibini sıyırdığım yemeklerden biri daha. Yumurta bohçası diyorlar bu güzele. Karlar altında uyuyan güzel.
 
Yöreselde daha çok çılbır deniyor. Fethiye, Fethiye’nin köyleri ve Seki’de yumurta bohçası da deniyor. Çılbır çok başka bir yemek aslında. Kaynama noktasında olan ama kaynamayan suda pişirilen bir yemektir orjinalde. 
 
Bu pişirme tekniğine Poche (poşe) tekniği denir uluslararası kabul görmüş pişirme tekniklerinde. Kaynamayan suda yapılır çünkü yumurta kabuksuz pişirilmektedir ve kaynama hareketi ile yumurta parçalanıp dağılabilir. 
 
Oysa bütün pişirilmesi gerekir. Türk mutfağında ise çılbır. Poche ile Çılbır’ın belirgin olan farkı ise sosudur birde pochenin altındaki ekmeği. 
 
Tahmin ettiğiniz gibi sos Türk mutfağında sarımsaklı yoğurt sos. Tabi üzerine kuru biber veya toz biber yakılarak. İşte Muğla’da bu yemek kabuksuz pişirme den kabuklu pişirmeye değiştirilmiş. 
 
Aynı teknikle ve aynı sosla devam etmiş yoluna.
Muğla ve ilçelerinde bunun yağda, sahanda pişirilmiş yumurta ile yaptıklarına da şahit oldum. Emin olun en az yumurta bohçası kadar lezzetli.
 
Bildiğiniz üzere ben Muğla’lı değilim özünde. 16 yıldır Muğla’da yaşayan ve Muğla mutfağını her gördüğü kişide, her gittiği yerde arayan, araştıran dışarıdan bir göz olarak merak ediyorum. Değerli Muğla’lılar soruyorum size; 
 
“Bu denli, yan yana olmaz dediğimiz ürünler veya pişirmeler nasıl oluyor da hem yan yana geliyor hem de bu kadar lezzetli oluyor? Bunu nasıl başarıyorsunuz?”
 
En Meşhur Yumurtalı Yemekler
En İyi Yumurtalı Yemeklerden Yumurta Bohçası Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfağında Yumurta Bohçasında Kullanılan Malzemeler;
 
*     5 Yumurta
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     3-4 Kaşık Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     3 Diş Sarımsak
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
*     Tuz
 
Muğla Mutfağında Yumurta Bohçası Yapılış Tarifi;
 
Yumurta Bohçası...
Yumurtaları kabuklu bir şekilde, tam pişmiş olması için 10 dakika haşlanır. Haşlama suyundan çıkarttıktan sonra soğuk suya alarak pişme durdurulur. Soğumasını beklerken sarımsaklar tuz ile ezilir ve kese yoğurduna karıştırılır.
 
Haşlanmış yumurtalar soyup, dörde bölünerek tabağa yerleştirilir. Üzeri sarımsaklı yoğurt ile kapatılır. Tereyağı ve zeytinyağı eritilip toz biberle renklendirilir ve yoğurdun üzerine gezdirilir. Çok az da karabiber serpiştirilerek sofraya getirilir.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler