En Başarılı Gastroafyon Festivalinde Lezzet Coşkusu Yaşandı...
AFPAD Başkanı Hamza Kalkan'nın koordine ettiği en iyi
fuar ve festivallerden GastroAfyon Türkiye'de bulunan en başarılı
aşçılık kurumlarımızdan AFYON PROFESYONEL AŞÇILAR DERNEGİ (AFPAD) üyelerinin ve miasafir Türk mutfağı şeflerinin ve aşçılarının da büyük çaba sarf ettiği organizasyonda katılımcılar verilen hizmetler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler...
Her türlü detayın en ince ayrıntıları ile düşünüldüğü organizasyonda katılımcıların yaşadığı coşkun takdire şayan alkışlar ile desteklendi. Daha önceki organizasyonlarda yaşanan aksiliklerin yaşanmaması ise ayrı bir başarı hikayesini meydana getirdi. Başarılı
Türk mutfağı şeflerinden Hamza Kalkan'nın ekip ve koordine başarısı ise kayıtlara geçti.
Afyonkarahisar’da 7-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali öncesi TÜRSAB-Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde bir ilke imza atıldı. Afyonkarahisar’da başlayan ilk seferle Türkiye’de ilk kez hareket halinde yolculara yöresel lezzetler eşlik etti.
Ali Çetinkaya Tren Garından hareket eden Gastronomi Treni, Tınaztepe-Sandıklı güzergâhı üzerinden yolculuğunu Dinar İstasyonunda tamamladı. Pamuklu Ekspresi olarak adlandırılan Afyon, Eskişehir ve Denizli şehirlerinden geçen trenin bir vagonu Gastronomi Treni olarak hizmet verecek. Trende, yolculuk boyunca davetlilere yöresel lezzet sunumları ve rehber eşliğinde şehrin tarihi ve kültürel noktaları ile ilgili bilgi verildi.
“İki güzel markayı birleştirdik”
Gastronomi Treninin kalkışından önce düzenlenen toplantıda konuşan TÜRSAB Afyonkarahisar BTK Başkanı Bilal Şenel “İki güzel markayı bileştirdik. Afyonkarahisar gastronomi konusunda dünyada markasını kanıtlamış bir şehir. TÜRSAB ise 50 yıldır Türkiye’de turizm konusunda markasını ispatlamış bir birlik. Bu proje gündeme ilk geldiğinde Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek hemen yapalım dedi. İki güzel markanın turizme ve bölgeye kazandırdığı bu trenin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamasında bulundu.
“Keşfedecek çok şeyimiz var”
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya gastronomi turizmini geliştirmek için daha çok yol almaları gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Kültür turizminin en önemli unsurlarından bir tanesi gastronomi. Gastronomi alanında diğer alanlarda olduğu gibi Türkiye rakipsiz bir alana doğru ilerliyor. Türkiye’nin her köşesinde o bölgeye özel o bölgeden başka hiçbir yerde bulunmayacak lezzetler keşfediyoruz. Biz de TÜRSAB olarak elimizden geldiği kadar her bölgeye yetişmek için ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz.
“Ülkemizde 2 bin 200’ün üzerinde yerel yiyecek-içecek var”
Gastronomi diyince akla sadece yiyecek-içecek geliyor ama gastronomi çok geniş ve derin bir alan. Bizim de keşfedecek çok şeyimiz var. Türkiye olarak Osmanlı topraklarının genişliğinden gelen saray mutfağımız var. Bunları tanıtmak ve bir biçimde ulaşılır hale getirmek, tanıtıp insanlara tattırmak zorundayız. Ülkemizde 2 bin 200’ün üzerinde yerel yiyecek ve içecek olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bunları mümkün olduğunca değerlendirmemiz gerekiyor. Gastronomi kavramı yemeğin beslenmeyi aşan kısmını ifade ediyor.
TÜRSAB olarak 16 ihtisas başkanlığımızdan biri de gastronomi ihtisas başkanlığı. En aktif ihtisas başkanlıklarımızdan bir tanesi. 2019 yılında 50 şehir ve 100 rotadan oluşan gastronomi haritası çıkardık. Dolayısıyla artık Türkiye’de gastronomi amaçlı seyahatler yapılacak ise nerelere gidilecek, nerelerde durulacak, hangi lezzetler var bunlarla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Alacağımız çok yol var. Dünyadaki turizm harcamalarının yaklaşık yüzde 30’u yeme içme kaynaklı yapılırken bu oran Türkiye’de yüzde 20. Dolayısıyla her alanda olduğumuz gibi bu alanda da alacak çok yolumuz var.
“Afyon’u yoldan geçerken seyredilecek bir şehir olmaktan çıkaracağız”
Afyon’u yoldan geçerken seyredilen bir olmaktan çıkarmak istediklerini vurgulayan Afyon Belediye Başkanı Mehmet Zeybek “Afyon dört yol kavşağında olan ulaşımı kolay demir ve kara yoluyla da kavşak noktasında kendi kendine yeten illerin başında yer alıyor. Konya’dan sonra Mevlevi’nin başkentiyiz. UNESCO tarafından gastronomi şehri ünvanı alan Türkiye’de üç şehirden biriyiz. Darphaneden hem altın gümüş ve bronzdan oluşan gastronomi parası bastıran tek iliz.
Ülkede 2 bine yakın yöresel ürün varken bunun 600’ü Afyon’da. Türk Patent Enstitüsünde 32 ürünümüz tescillendirildi. 31 ürünümüz onay aşamasında. Yıl sonunda bu sayıyı 99’a çıkartmayı hedefliyoruz. Afyon’u yoldan seyredilen il olmaktan çıkarıp ilin tarihi kültürel değerlerini ön plana çıkarmak için gayret gösteriyoruz. 600’e yakın tarihi konağa sahibiz. Bunları yaptığımız çalışmalarla turizme kazandıracağız.
Türkiye
Gastronomi haberlerinde yer alan bilgilere göre Gastronomi treninin de ilk seferini Afyon’dan yapması bizim için çok önemli. Dünya Motor Sporları Birliği tarafından ülkesini en iyi tanıtan il ödülü aldık. Turizmi geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“Gastronomi karnı doyurmaktan çok ruhu doyurmaktan geçer”
Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ise konuşmasında “Gastronomi Treni beni çok gururlandırdı. Şehrin ilk kadın valisi olarak gastronomi ile kendimi daha ilgili gördüğümü söyleyebilirim. Treni gördüğümde ve gezdiğimde birbirinden muhteşem
gastronomi haritamızdaki lezzetlerim menülerde işlenmiş olduğunu gördüm. Tren aslında bizim geleneğimizde özlemin, bir arada olmanın, kavuşmanın bir ifadesi gibi. Kendi değerlimize vesile olması konusunda çok güzel bir fikir.
Bu yılki Uluslararası Gastro Afyon Festivaliniz sloganı ‘Bizim mutfağımızda önce insan pişer’ Dünyada 50’ye yakın gastronomi şehri var ama yemek karnı doyurmaktan değil aslında ruhu doyurmaktan ve şifa olmaktan ibaret. Bu projenin Afyonu yer altı yer üstü zenginlikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmanın bir göstergesi olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.