Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezlerindendir ‘Kavurma’. Bayram sofralarının baş tacı
en iyi lezzetlerden kurban etiyle yumuşacık lokum gibi yapabilmek ise bazı püf noktalarına dikkat etmekten geçiyor. Zaxi ‘nin ödüllü
Türk mutfağı şeflerinden
Arif Kemal Doğan, lezzetli ve yumuşak bir kavurma yapmanın püf noktalarını paylaşıyor.
Kurban Bayramı demek
Türk mutfağı yemek arşivinde hiç kuşkusuz et yemekleri demek… Sofraları süsleyen et yemeklerinin başında ise bayram yemeklerinden ‘Kavurma’ geliyor. Hilton Istanbul Maslak bünyesinde yer alan ve ‘Şehrin En İyi Otel Restoranı’ ödülüne sahip Zaxi, bayrama özel kavurma tarifinin sırrını paylaşıyor.
Zaxi’nin ödüllü şefi Arif Kemal Doğan, kavurma etinin taze olması sebebi ile bir gün dinlendirilmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve kurban etinden yumuşacık kavurma yapmanın püf noktalarını şöyle aktarıyor:
Lezzetli bir kavurma için: ‘İç yağı ve limon tuzu’
Bir gün dinlendirilen ete eklenecek iç yağının kavurmanın daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağladığını aktaran Arif Şef, etler pişerken 2 – 3 adet limon tuzu kullanılırsanız kavurmanız daha yumuşak olur diyor ve ekliyor:
“Lezzet için kullandığımız tencere de çok mühimdir. Kavurma bakır tencerede pişirilirse daha lezzetli olur, bakır tencereniz yok ise döküm tencerede pişirilmesini tavsiye ediyoruz”.
Arif Şef, Dana Kavurma Tarifini De Lezzet Severlerle Paylaşıyor.
En Meşhur Bayram Yemeklerinden Dana Kavurma Tarifi:
En İyi Bayram Yemeklerinden Dana Kavurma İçin Kullanılan Malzemeler:
* Kuşbaşı Dana Eti: 1 Kg
* Kaya Tuzu: 10 Gr
* İç Yağı: 250 Gr
* Kuyruk Yağı: 100 Gr
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Kekik
En İyi Kavurma Tariflerinden Tam Ölçüler Ve Orijinal Tarifi İle Dana Kavurma Yapılışı:
Kıyma makinasının iri aynasından çekilmiş iç yağı ve kuyruk yağı tencereye konur ve erimeye bırakılır. Yağlar eridiğinde ocağı harlı hale getirip etler ilave edilir ve etler sulanmaya başladığında ocağın altı kısılır.
Yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte etler pişmeye bırakılır. Pişme aşamasında kaya tuzunun yarısı ilave edilir ve pişirmeye devam edilir. Etler suyunu çekmeye başladığı zaman kontrol edilir ve pişme kıvamına gelmemiş ise et suyumuz var ise sıcak et suyu ilave edilir.
Et suyu yok ise normal kaynar su ilave edilir ve pişirmeye devam edilir. Etler pişmeye yakın tuz ve karabiber ilave edilir ve pişirme işlemi tamamlanır. Servis edilirken isteğe bağlı kuru kekik serpilir ve servis edilir.