Glutensiz diyet nedir nasıl yapılır? Gluten hassasiyeti ne yememeli? Çölyak hastalığı neden oluşuyor? Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir mi? Gluten diyeti kilo verdirir mi? Pilavda gluten var mı? Portakallı Kek Ve Kirazlı Muhalebi Tarifi...
Türk aşçı haberleri olarak glüten'i araştırdık. İşte glütene dair bilinmeyenler sorular ve cevapları ile Glutensiz diyeti...
Gluten Diyeti Nedir?
Gluten diyetinde neler yasak?
Glutensiz diyette ise; buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün (un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana ve yarma) gibi ...
Beslenmede bağışıklık sistemimi güçlü tutmak için Glutensiz ne yiyebilirim?
Glutensiz Gıdalar Nelerdir?
Taze meyve ve sebzeler.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, barbunya gibi bakliyat çeşitleri.
Fındık, ceviz, badem gibi işlenmemiş kabuklu kuruyemişler.
Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran gibi az yağlı süt ve süt ürünleri.
Gluteni kesmek kilo verdirir mi?
Glutensiz diyette enerji için satüre yağ tüketimi artar. Bu, kilo verme yerine zamanla kilo almaya, insülin direncine ve metabolik sendroma neden olur. Glutensiz gıda, çölyak hastalığı ve buğday alerjisi için gerekli. Sağlıklı bireyleri ise glutensiz diyetin olumsuz etkilerinden korumalıyız.”
Gluten diyeti zayıflatıyor mu?
Son yıllarda çölyak hastalığını ve gluten intoleransını çok daha sık duyar hale geldik. Bu yüzden de gluten içermeyen diyetler adeta moda oldu. Peki gluten nedir? Çölyak hastalığı neden oluşuyor? Çölyak hastaları neler yememeli? Gluten diyeti kilo verdirir mi? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık...
Belki farkında değiliz her gün tahmin ettiğimizden çok daha fazla gluten tüketiyoruz. Fakat artık market raflarında üzerinde "glutensiz" yazan abur cuburlar ve ekmekler görmeye başladık.
Glutensiz diyet nedir nasıl yapılır?
Glutensiz diyet:
Gluten içeren gıdalar yerine besin değeri yüksek ve glutenli yiyeceklerin alternatifi olabilecek gıda çeşitleri ile hazırlanan bir beslenme programıdır. Çölyak hastalarına ek olarak glutensiz bir yaşam planlayan herkes bu diyeti uygulayabilir; elbette beslenme uzmanından onay almak kaydıyla.
Gluten bitkisel kaynaklı glutenin ve gliadin adlı iki proteinin suyla birleşiminden oluşan esnek ve kıvamlı bir maddedir. Gluten, hamur işlerine yapısını ve tadını kazandırır. Çorba ve soslarda, pek çok sütlü tatlıda kıvamlı yapının oluşmasını sağlar. Gluten buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi hububat tahıllarında bulunan bir madde olmasına karşın kıvam artırıcı, nem tutucu ve yapıştırıcı özelliği sayesinde sakız, diş macunları, bazı kozmetik ürünleri, deterjanlar gibi ürünlerde de kullanılır.
Gluten hassasiyeti ne yememeli?
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, glutensiz diyet yapmaları gereklidir. Glutensiz diyet ise; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durmak anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Çölyak hastalığı neden oluşuyor?
Çölyak hastalığına sahip bireylerde gluten içeren besinlerin tüketimi, ince bağırsağı tahrip ediyor. Çölyak olmayan gluten intoleransında ise bağırsaklar hasar görmüyor. Fakat iki durum için de tek tedavi glutensiz diyet uygulanması.
Mide krampları, şişkinlik ve sindirim bozuklukları gibi belirtilerle ortaya çıkan bu iki rahatsızlığın teşhisi birçok farklı rahatsızlıkla karıştırıldığı için çok zor. Bu rahatsızlıklar eskiden 10000 kişide 1 görülürken günümüzde sayı %1'lere düşmüş. İnce bağırsakta oluşturduğu rahatsızlık yüzünden emilimi epeyce azaltan bu iki durumda glutensiz diyete başlanmadığı takdirde kanser de aralarında olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlanıyor.
Glutensiz ürünleri herkes yiyebilir mi?
Ancak glutensiz diyet temel olarak; sadece Çölyak hastası, Çölyak olmayan gluten duyarlılığı, buğday alerjisi gibi durumlarda kullanılan ve bu rahatsızlıklara sahip kişiler tarafından bir ömür boyu uygulanması gereken diyet programıdır.
Gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları hangi besinleri tüketmemeli?
Gluten hassasiyetine sahip insanların gluten içeren tüm besinlerden uzak durması gerekiyor. Buğday, arpa ve çavdar ile yapılan pizza, ekmek, makarna ve diğer gıdalardan kaçınmaları gerekiyor. Unla yapılan her türlü hamur işi, kek, kurabiye, pastalar da uzak durulması gereken yiyecekler arasında. Bira, bulyonlar, kahverengi pirinç şurubu, kremalı sebze, tavuk kızartma, pastırma, takviyeli gıda nişastası, aromalı kahveler ve bazı bitkisel çaylar, kıvam arttırıcı gıda kimyasallarından da uzak durulması gerekiyor.
Gluten diyeti kilo verdirir mi?
Glutensiz diyet sayesinde kilo verimi gerçekleşir ancak bunun en büyük nedenlerinden biri yiyecek alternatiflerinin kısıtlanmasıdır. Bu yüzden ilk başta kilo verilse de kalıcı ve verimli bir sonuç elde etmek mümkün değil.
Pilavda gluten var mı?
Evet pirinç gluten içermez. Ancak glutensiz beslenen pek çok kişi pirinç yedikten sonra rahatsız olduğunu söyleyebiliyor. Pirinç, gaz oluşturmayan tek nişasta çeşidi olarak nitelendirilse de bazı bünyelerde şişkinliğe sebep olabiliyor.
Glutensiz beslenmek sağlıklı mı?
Peki, glutensiz diyet sağlığa zararlı mıdır? Bu soruyu öncelikle şöyle yöneltelim: Glutensiz diyet sağlığa yararlı mıdır? Evet, yararlıdır; eğer Çölyak hastalığınız varsa, buğday alerjisine sahipseniz ve buna benzer durumlar söz konusu ise sağlığınız açısından çok yararlı bir diyettir.
Portakallı Kek Ve Kirazlı Muhalebi Tarifi
Portakallı Kek Ve Kirazlı Muhalebi İçin Kullanılan "Malzemeler:
* 8 Yemek Kaşığı Oda Sıcaklığında Yumuşamış Tereyağ
* 1 Su Bardağı Toz Şeker
* 2 Yumurta (Orta Boy)
* 1,5 Tatlı Kaşığı Vanilya
* 1 Su Bardağı Süt
* 2 Su Bardağı Glütensiz Un
* 1,5 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
* 2 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
Portakallı Kek Ve Kirazlı Muhalebi Yapılış Tarifi
Yumuşak tereyağını şekerlerle birlikte 2-3 dakika çırpın. İçine yumurta ekleyin. Vanilyayı ve sütü de ekleyip hafif çırpın. Ayrı bir kapta glütensiz un ve kabartma tozu karışıma ekleyin. Kek karışımı olduğunda, içine rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 50 dakika pişirin...