Tokat Yağlısı Nedir?

Tokat Yağlısı Nedir?

Mutfak tarihimizde Tokat yağlısının tarihi nedir? Tokat yağlısı coğrafi işaret aldımı? Türkiye gastronomi haritamızda en sevilen lezzetlerden Tokat yağlısı ne zaman yapılır? Tokat yağlısının coğrafi işareti

 
Tokat yağlısı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda en sevilen sokak lezzetlerinden Tokat yağlısının özellikleri nelerdir?
 
Evde Tokat yağlısı yapabilmek için gerekli olan malzemeleri biliyormusunuz? Zengin Mutfak tarihimizde Tokat yağlısının tarihi nedir? Tokat yağlısı coğrafi işaret aldımı? Türkiye gastronomi haritamızda en sevilen lezzetlerden Tokat yağlısı ne zaman yapılır?
 
Asırlık lezzet, Tokat yağlısının coğrafi işareti tescillendi.
 
Tokat'a has damak tatları arasında yer alan 'yağlı', kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Un, yağ ve tuz karışımından yapılarak kara fırınlarda özel tavalarda pişirilen yağlı sadece kent merkezinde yapılıyor. 
 
Sabahın erken saatlerinde sıcak yağlı yemek isteyenler fırınların yolunu tutuyor. Taş fırınlarda pişirilen yağlı geleneksel lezzetler arasında ön sıralarda yer alıyor. Kentle özdeşleşen Tokat yağısı ile birlikte cevizli çörek ile ev ekmeğine Tokat Esnaf ve Sanatkarla Odaları Birliği'nin girişimleri ile Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilli yemeklerimizden coğrafi işaret verildi.
 
Yağlı ustası Yücel Uçar, Tokat yağlısının 9 aşamadan geçerek kahvaltı sofralarında yer alığını söyledi. Gece saatlerinde un, yağ ve tuz karışımından hazırlanan yağlının tepsilerde açıldığını belirten Uçar, kara fırınlarda pişirildiğini kaydetti. 
 
Sadece kent merkezinde üretimi yapılan yağlının siparişe göre il dışına gönderdiklerini belirten Uçar, "Gece saatlerinde başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar yapım aşması süren bir lezzet. Tokatlıların vazgeçilmezi bir tat. İlk defa tadına bakanlar bu lezzete bayılarak vaz geçemiyor. İsminden dolayı çok yağlı bir şey olarak düşünüyorlar ama tattıktan sonra öyle oluğunu fark ediyorlar. Adı yağlı ama bir börek türü. İl dışında, ilçelerde dahi yağlı yapan yok" dedi.
 
Gurbette yaşayan Tokatlılara kargo ile yağlı gönderdiklerini ifade eden Uçar, il dışından oldukça fazla rağbet olduğunu kaydetti. Tokat yağlısı ile birlikte nohut mayasından yapılan cevizli çöreğin coğrafi işaret alınmasının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
 
Kahvaltıda yağlı bir tutkudur. Zenginiyle fakiriyle Tokat’lıların ortak buluşma noktası. Taş fırınlarda pişirilerek eş, dost, akraba, arkadaşlarla birlikte kahvaltıda sıcak sıcak tüketilen fakat başka şehirlerde çok bilinmeyen bir lezzet...
 
Un ve yağ karışımından yapılarak kara fırınlarda özel tavalarda pişirilen Tokat’a has damak tatları arasında yer alan yağlı kahvaltıların vazgeçilmez lezzetleri arasında. Çökelekli, pastırmalı, sucuklu ve kıymalı olarak değişik çeşitleri yapılabilen tereyağlı kahvaltılık tokat yağlısı evde nasıl yapılır tarifi.
 
En Eski Sokak Lezzetlerinden Tokat Yağlısı Tarifi
En Sevilen Hamur İşi Tariflerinden Tokat Yağlısı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     3 Su Bardağı Un
*     1,5 Su Bardağı Su
*     1,5 Tatlı Kaşığı Tuz
*     200 Gram Tereyağı
 
En Meşhur Tokat Lezzetlerinden Tokat Yağlısı Yapılış Tarifi...
 
Unu bir kaba alıp tuzu ekliyoruz ardından suyumuzu ekleyip hamurumuz ne çok sert nede yumuşak olacak şekilde yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurduktan sonra bezelere bölüyoruz.
 
Merdane yardımıyla servis tabağından bir tık daha küçük olacak şekilde bezeleri açıyoruz. Bu şekilde hepsini tek tek açıyoruz ve 25 dakika kadar dinlendiriyoruz.
 
Tereyağımızı eritip hazır hale getiriyoruz. Hamurumuzu dinlendirdikten sonra ilk hamurumuzu alıp üzerine tereyağı sürüyoruz ve incecik şekilde elimizle açmaya başlıyoruz. Elimizle iyice incelttikten sonra bir kenardan kapatıyoruz.
 
Üzerine tereyağı sürüyoruz diğer kenardan kapatıyoruz ve üzerine tekrar tereyağı sürüyoruz. Diğer bölümleri de aynı şekilde yapıyoruz. Sonrasında onu güzelce kapatıp top haline getiriyoruz ve bırakıyoruz.
 
Bu işlemi diğerlerine de uyguladıktan sonra 30 dakika dinlenmeye bırakalım. 30 dakikadan sonra ilk yaptığımız yağlı hamurumuzu alalım ve üzerine ufak ufak bastırarak daire sekline getirelim. Tavamıza tereyağı koyalım ve yağlı hamurumuzu tavaya koyup orta ateşte kızartalım.
 
Aralarında yağ bulunduğu ve hamurumuz ince olduğu için 5-8 dakika içerisinde hazır olacaktır. Kurumaması için yaptıklarımızı bir beze saralım.
Afiyet Olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler