Karabuğday & Greçka
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yürütülen
topraktan tabağa Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi ve Karabuğday Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerinde çiftçilere yüzde 75 hibeli 4 ton sertifikalı karabuğday tohumu dağıtımı yapılarak 550 dekar alanda sertifikalı karabuğday ekimi yapılmıştı. Ekilen alanlardan 100 ton verim elde edilerek 500 bin TL tarımsal hasılaya katkı sağlandı.
Önceki yıllarda yapılan deneme üretiminden başarı elde edilince Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde Tam Tarım A.Ş tarafından karabuğday un ve bulgur tesisi kuruldu. Karabuğday bitkisi için Türkiye’de ilk olan un ve bulgur tesisinde üretim devam ederken günlük 35 ton hammadde üretim kapasitesine sahip tesis 20 ton glütensiz un üretecek kapasiteye sahip.
Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından (KKYDP) 2 Milyon 700 bin TL tutarındaki Glütensiz Karabuğday Bulgur Üretimi projesine Bakanlık tarafından yüzde 50 hibe desteği sağlandı.
İçeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan ‘karabuğday’ diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılık için de ciddi bir nektar kaynağı olmaya başladı.
Ayrıca hayvan beslemede yem olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, yabancı otlarla mücadelede ve tıbbi bitki olarak da kullanılmakta.
Konuyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Karabuğdayın diğer buğday türünden daha fazla katma değere sahip olması ve birim alandan daha fazla gelir getirmesi cazibesini her geçen gün artırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın karabuğdayı destekleme kapsamına alması bölgemizin ürün deseninin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Ayrıca 2022 yılı için 5 ton tohum alımı sağlanarak çiftçilerimize tohum dağıtımı yapılacaktır. İl Müdürlüğü olarak Karabuğdayın bölgemizde çiftçilerimiz arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlayıp hem sürdürülebilir kalkınmayı hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Üçgen şeklindeki tohumları tüketilir. Hafif aromalı, pek baskın olmayan bulgura benzeyen bir tadı vardır. %11 protein ve %2 yağ içerir. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.
Karabuğdayın faydalarını sıralayacak olursak:
Düşük yağ oranı içerdiği için sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir.
Açlık duygusunu bastırır.
Kilo kontrolü için ideal besindir.
Lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır ve bağırsak sisteminin rahat çalışmasını sağlar.
Karabuğday gluten içermez. Gluten alerjisi ve çölyak hastaları için ideal bir gıdadır.
Karabuğday, kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur.
İstenmeyen kolesterolün azaltılmasında etkilidir.
Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu bir bitkidir.
Karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran Choline içerir. Karaciğerin dostudur.
Yüksek tansiyon ve kansızlığa karşı korur.
Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir kaynağıdır.
Protein oranı yüksektir.
Kuvvetli bir antioksidandır.