Gürsel Tırpan; Şeflik Mutfakta Değil Toprakta Başlıyor

Gürsel Tırpan; Şeflik Mutfakta Değil Toprakta Başlıyor

Ege'nin sıcak rüzgarları, bereketli toprakları ve eşsiz lezzetleri Gastro Ege mutfağı ile önce buluşma noktası oldu. Bu yılki "Toprak Ana" temalı buluş 'ma ise adeta zirveye.

 
Toprak Ana temasıyla yola çıkan Gastro Ege, bu yıl İzmir’de bin 200’ün üzerinde gastronomi tutkununu ağırladı. İşin kaynağını bilmeden yetişenin, şef olamayacağını belirten Gastronomi Topluluğu Kurucu Başkanı Gürsel Tırpan, “İstediğimiz hedefe, toprağı, tarladan sofraya, sofradan sonra da katma değerli ürünlere dönüşümü bilenlerle ulaşabiliriz” diye konuştu
 
Yeni Asır Gazetesinden "Nihan Yarket İnce"nin Haberine Göre, Şeflik mutfakta değil toprakta başlıyor...
 
Gürsel Tırpan; Şeflik Mutfakta Değil Toprakta Başlıyor
Michelin'in İzmir'de 15 restoranı, 2024 yılı seçkisine dahil etmesinin heyecanı devam ederken genç nesil de mutfağına sahip çıktı.
 
Ege'nin sıcak rüzgarları, bereketli toprakları ve eşsiz lezzetleri Gastro Ege mutfağı ile önce buluşma noktası oldu.
 
Bu yılki "Toprak Ana" temalı buluşma ise adeta zirveye döndü.
 
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Gastronomi Topluluğu'nun düzenlediği etkinlik, Türkiye'nin dört bir yanından hatta yurt dışından bin 200'ün üzerinde gastronomi tutkununu ağırladı. Gastronomi Topluluğu Kurucu Başkanı Gürsel Tırpan ile gençliği ve gastronominin geleceğini konuştuk...
 
Gastro Ege'nin hedefi nedir?
 
En büyük hedefimiz Ege'de gastronomiyi canlandırmaktı. Yola böyle çıktık. Türkiye'nin faklı illerden gelen öğrencileri, şefleri ve iş insanlarını ağırladık. Her yıl da katılımcı sayımız arttı. Artık gastronomi dünyasının buluşma noktası olduk. Bu, öyle bir buluşma ki bir köprü görevi görüyor.
 
Nasıl bir köprü?
 
Fikirlerin, uygulamaların, yapılmak istenenlerin bir uçtan diğer uca iletildiği bir köprü.
 
Müthiş bir bilgi akışının olduğu platform. Böylece bizler daha da donanımlı hale gelirken yenilikçi yaklaşımlarda burada yeşerip, boy veriyor. Tüm bunların toplamında Gastro Ege, hedefine ulaşıyor diyebiliriz. Çünkü ilk başladığımız dönem ile şimdiki arasında giderek büyüyen bir fark var. 
 
Bugün bin 200 kişiyi ağırladığınız bir zirveye dönüştü. Türkiye'nin her yerinden, 12 ayrı üniversiteden, yurt dışından katılım var. Sadece öğrenciler değil sektörün uzmanları, gastronomi tutkunları, yazarları, iş insanları da burada. Yine gastronominin önde gelen markaları da bizlere verdiği destekle aramızda.
 
İnsanlık Riske Girer
 
Bu yıl Topraktan tabağa temasıyla düzenlenmensinin özel bir önemi var mı?
 
Gastronomi öğrencisinin ve gastronomiye ilgi duyanların mutlaka toprağı bilmesi gerekiyor.
 
O yüzden bu yılki temamız Toprak Ana.
 
İşin kaynağını bilmeden mutfakta yetişenin, şef olamayacağını biliyoruz. Toprağı bilen, tarladan sofraya, sofradan sonra da katma değerli ürünlere dönüşümü bilenlerle istediğimiz hedefe ulaşabiliriz.
 
Yani toprağı bilmeyen iyi şef olmaz mı diyorsunuz.
 
Bir şef adayı mutlaka toprağı bilmeli. Üretim sürecini mutlaka bilmeli, hangi ürün nasıl ne şartlarda yetişir bunu bilmeli ki iyi bir şef olsun.
 
Gastronomi de bilinçli olmak ne demek?
 
İşte biz de bu yüzden temamızı Toprak Ana olarak seçtik. Bugün geldiğimiz noktada yemek, sadece masaya gelen değil toprakta nasıl yetiştiği ile başlayan bir süreç.
 
Aynı şekilde yine masada biten değil, masadan sonraki süreci de çok önemli. İyi yemek için bilinçi üretici, bilinçli şef ve bilinçli tüketici gerekiyor.
 
Neden gerekiyor? İyi yemeği herkes sever.
 
Kesinlikle herkes iyi yemeği sever. Ama herkes de o iyi yemeğin nasıl üretildiğini, nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmeli. Çünkü kaynağımız toprak. Eğer ona iyi bakmazsak insanlık da riske girer, hatta biter
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler