Yöresel Yemeklerden Tavşanlı Güveci Nedir? Nasıl Pişirilir?
En eski lezzetlerden Tavşanlı güveci nasıl yapılır? Tavşanlı güveci hangi etten daha iyi olur? Tavşanlı güveci yapmanın püf noktaları nelerdir? Tavşanlı güveci ne zaman yapılır?
Geleneksel Türk mutfağında en iyi lezzetlerden Tavşanlı güveci kaç saat pişirilir?
Toprak kaptaki etin odun ateşi ile birleşmesiyle lokum kıvamına erişerek eşsiz bir lezzete bürünen Tavşanlı güveci, 6 saat taş fırında pişirilmesinin ardından iftar saatinde en lezzetli iftar yemeklerinden biri olarak
ramazan sofraları süslüyor.
Güveç ustası Bedrettin Özbey, Tavşanlı'daki güvecin benzerlerinden farklı birçok özelliğinin bulunduğunu söyledi.
İlçenin yemek kültüründe güvecin ayrı bir yerinin olduğunu belirten Özbey, "Tavşanlı güveci lokantalarda bulunan bir yemek değildir. Kasaplarda hazırlanır, fırında pişer. Fırınlarda bu yemek için toprak kaplar kullanılır. Özellikle ramazanda sofralarının vazgeçilmezidir" dedi.
Özbey, güveçte kullanılan etlerin Tavşanlı'nın yanı sıra Emet, Domaniç, Gediz ve Simav ilçelerindeki yaylalarda yetiştirilen hayvanlardan temin edildiğini aktardı.
Güveçte kullandıkları malzemeler hakkında bilgi veren Özbey şöyle devam etti:
"Genellikle erkeç eti tercih ediliyor. Erkek keçinin kısırlaştırılmış haline erkeç deniliyor. Kısırlaştırılmış erkek keçiler, tamamen et üretimi için yetiştiriliyor. Erkek oğlak bir yaşına girdiğinde ya kısırlaştırılıyor ya da damızlık olarak kullanılıyor.
Kısırlaştırma işlemi ise tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Kısırlaştırılmış bu hayvanlar yaylalarda doğal besleniyor. Su ihtiyacını da akarsulardan karşılıyor. Erkeç, besi hayvanı değildir. Bu hayvan doğal beslendiği için de eti kokusuz ve lezzetli oluyor."
Özbey, erkeç etinden güvecin yılın 8 ayında yapılabildiğini dile getirdi.
"Kapların İçindeki Güveci Fırının Her Köşesinde Gezdiriyoruz"
Güveci, odun ateşi közünde pişirdiklerini anlatan Özbey şunları kaydetti:
"Sabah erken saatlerde odun fırınını yakıyoruz. Oluşan köz ateşi daha sonra sağ tarafa alınıp dana, kuzu ve erkeç etlerinden hazırladığımız güveçler sürülüyor. Bir süre pişirildikten sonra içine domatesi ve biberi atılıp tekrar fırın kapatılıyor.
Fırındaki Güveç Kaplarının Yerlerini Ateşin Durumuna Göre Sürekli Değiştiriyoruz. Kapların İçindeki Güveci Fırının Her Köşesinde Gezdiriyoruz. Güveç 6 Saat Pişirildikten Sonra Fırından Çıkarılıyor."
Başka bir kaynaktan edinmiş olduğumuz tavşanlı güvecinin tam ölçülü orijinal tarifini siz Türk aşçı haberleri takipçileri ile paylaşıyoruz.
Geleneksel Türk Mutfağında En Eski
İftar Lezzetlerinden Tavşanlı Güveci Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarımızdan Kütahya Mutfağında Tavşanlı Güveci Yapabilmek İçin Hangi Malzemeler Gereklidir
* 3 Kilogram Kemikli Kuzu Eti
* 700 Gram Domates
* 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 14 Adet Arpacık Kuru Soğan
* 2,5 Tatlı Kaşığı Tuz
Toprak güvecin içine bir sıra kuzu eti, bir sıra iri doğranmış domates ve bir sıra arpacık soğanlar dizilir. Üzerine 1 su bardağı su ile sulandırılmış salça ve tuz ilave edilir.
175 dereceye ayarlı fırına sürülür. 2-2,5 saat kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.