Mutfak Planlamasında En Önemli Etkenler Ve Lojistik
Eğitimciler ve hijyen gıda departmanları, mutfağın gelişen çağın şeffaf gereksinimlerine uymakta. Lejyonelle çalışması, ülkelere göre damak tatları, mutfak planlaması ve lojistik destekler denetleniyor. Mutfakta ben menü belirledim oldu ve bitti mantığı şimdilerde rağbet görmediği gibi, kayıplara karıştı.
Mutfak demek misafir memnuniyetinde can boğazdan gelir felsefesinin evrensel bir deneyimidir.
Her alanda yeni nesil mutfak, büfe gibi terimleri duymaya neredeyse alıştık. Mutfak planlamasında en önemli etken, şefin mevsime göre gıdaları bilmesi ve iyi bir gurme kimliğine hakim olması gerekiyor.
Personellerin mevcut durumda nasıl çalıştığı herkes tarafından biliniyor.
Günümüzde iş kanunu ve işçi haklarını belirleyen yasalarla, personeli belirli şartlarda ve tam vardiya olarak çalıştırmaktayız. Bu çok hassas bir çalışma ve çalıştırma konusu. Personele haftalık şift ve çalışma programlarıyla eğitimi tamamlar.
Eğer yanlış planlama yapılır ise, işletmeyi maddi ve manevi zarara sokabilir. Yani plansız uzun süre personelden verim almaya kalkarsanız, bu başlangıcın sonu olur. Çünkü, personel dinlenmeden çalışırsa eğer; daha az işi, daha fazla süreye taşar ki, yasal olarak ta sorun teşkil eder.
Mutfak gıda konusu hassas dengelere oturur.
Güncel pişen yemeklerin sunumu ve kalan yemeklerinin hijyenik korunması dahil, işletmenin mide sel doktor ofisi olduğu görülür. Mutfak içinde soğuk, sıcak, pastane, kasaphane, alakart, snack, personel mutfağı (vs) her birinin ayrı ayrı fonksiyonu olduğu görülebilir.
İş öncesi mesleki eğitim ve genel kurallar hakkında bilgi verilerek, mutfak ve çalışanların 2.Derece risk alanı teşkil ettiği öğretilir.
Hijyen kuralları ve iş sağlığı güvenliği kuralları konusunda öncelikle eğitim verilir. Doğru ve ergonomik bir şekilde çalışma alanları sağlanırsa, mesleki hastalıklarda önlenir.
Mutfağı kuracak şefin önce iş sağlığı ve gıda güvenliği kriterlerine uygun olduğunu tescil eder.
Oryantasyon ve hijyen eğitimlerinden geçip, doğru bölümlerde doğru çalışanlar sağlanır. Şeffaf sistemin gereksinimi neler olmalı. Her gün personel işe başlarken, misafir hizmet gereksinimlerine haiz olması önceliktir.
Tad, lezzet, mevsimin güncel menüsünü otelde kalan misafirlere göre uyarlamasını bilmek gerekir.
Mutfağın şeffaf işlemesi, aşçı başının profesyonelliğini, aksi durumunda kapalı kutu mutfağının şefi olur. Misafir memnuniyetinin ölçüsü, işletmede bire bir diyalogların değerlendirilmesinden çıkacak sonuçtur. İşletmenin misafir İstatistikleri, genel departmanların başarısıdır.
Tedarikçi firmalar, satınalma, depo, muhasebe ödeneği dahil, aşçı başına şeffaf olması gerekir. Talepler istenilen değerlerde gelmesi, başarının ilk adımıdır. Diğer belirttiğimiz işleyiş öncelikleri konumlar ise, işletmenin başarısını ve mesleğin profesyonelliğini gösterir.
Biz metodunun en iyi işlevsel değerlendirmesini, mutfak departmanı işleyişinde görmek mümkündür. Mutfak demek, misafir memnuniyetinde can boğazdan gelir felsefesi de evrensel bir deneyimdir.
Gelecek nesillerin daha bilinçli mutfak profesyonelleri yetiştirmesi ve mesleğin icraatından alınan keyifli huzuru tadabilsinler. Dünyamızın istikrarlı, huzurlu, ekonomik ve sosyal refahı turizm camiamızın ortak dileğidir.
Suat Tur
Selam Ve Saygılarımla
Hotel Executive Chef