Turunç Macunu (Reçeli)

Turunç Macunu (Reçeli)

En İyi Reçel Çeşitlerinden ve Ege Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Turunç Macunu (Reçeli) Nasıl Yapılır? En Sevilen Reçel Tariflerinden Turunç Macunu (Reçeli) Yapılışı:

Turunç Macunu (Reçeli)Turunç Macunu (Reçeli)
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Turunç mevsimi geldi. Önce çiçeklerinin kokusuyla ruhumuza güzellik kattı turunçlar. Şimdi görsel bir şölen caddelerde, bahçelerde. Muhteşem rengi, kokusu ve tadıyla kahvaltı sofralarımızda yerini almaya hazırlıyor doğa turunçları. Yapımı biraz zahmetli olsada uzun yıllardır yapılır buralarda turunç macunu. Dostla, arkadaşla, konu komşuyla içilen kahvelere eşlik eder.
 
Ege Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Turunç Macunu (Reçeli) Nasıl Yapılır?
 
En İyi Reçel Çeşitlerinden Turunç Macunu (Reçeli) İçin Kullanılan Malzemelerimiz:
 
*     13 Adet Turunç (Orta Büyüklükte)
*     1 Kg Toz Şeker
*     1 Limon
*     5 Bardak Su
 
En Sevilen Reçel Tariflerinden Turunç Macunu (Reçeli) Yapılışı:
 
Turunç Macunu (Reçeli)
1- Rendenin ince yüzü ile turunçların kabuklarındaki tırtıklı kısımları ince bir tabaka halinde rendeliyoruz.
2- Portakal dilimler gibi dilimleyip, kabuklarını soyuyoruz.
3- İçindeki beyazlıkları bir bıçak yardımıyla alarak kabukları biraz inceltiyoruz.
4- Yuvarlayarak (rulo)bir ipe diziyoruz.
 
Turunç Macunu (Reçeli)Dizdiğimiz kabukları bir leğene koyup üstlerini geçecek kadar su ekliyoruz. 2 gün, günde 3,4 kere suyunu değiştiriyoruz.
Daha sonra 2 kere 4-5 dakika kaynatıyoruz ve suyunu değiştiriyoruz.
 
Bu aşamada kabuklardan tatmanızı öneririm.Eğer istediğiniz tada ulaşmamışsa bir kez daha kaynatabilirsiniz.Biraz acısı makbuldür.Genellikle 2 kez kaynatmak yeterli olur.Çok tatlı isterseniz bu işlemi 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
 
Şekerimizi bir tencereye alıyoruz üzerine suyu ekliyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
 
Turunçları ipten çıkararak bu şerbete atıyoruz ve kabuklar şeffaf bir görünüş alana kadar yaklaşık 40-45 dakika hafif ateşte kaynatıyoruz.En son limon suyunu ekliyoruz bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
 
İçlerini atmayın sakın sıkıp ekşi olarak kullanabilirsiniz. Kaynatırsanız daha uzun süre dayanır.
 
Veya sirke yapın. Çok güzel kokulu, keskin sirke oluyor. Ben sirke yapıyorum bu sene yine.
 
Turunç Macunu (Reçeli)
Evlerimizde turunçgil kokusu, sofralarımızda reçeller ve birlikte kahve içeceğimiz dostlar olsun hep hayatımızda Sevgilerimle.
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Paksoy ‘a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler