Mürdüm Eriği Reçeli

Mürdüm Eriği Reçeli

Fazile Paksoy- Taze taze yerdik konu komşu ile birlikte. Şimdiler de pazarlarda ve manavlarda çok, mürdüm deniyor adına. Bende bir kaç yıldır toplayıp reçel yapıyorum. Kolay bir tarif, yapanlar bilenler vardır..

Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy- Yöresel Lezzet Taşıcısı
 
Bağımızın içinde olan bir sürü erik cinsinden en son olgunlaşanıydı kara erik.Bazen deli erik dendiğide olurdu. Kuyu başındaydı. Tulumbadan su çekerken başımıza değerdi dalları. Diğer erikler sıcaklarla çabucak olup bittiğinden onun olmasını beklerdik sabırsızlıkla.
 
Arada biraz kabaranlardan ağzımıza atar mavru tadını alır ve daha olmadığını anlardık. Bu mevsim geldiğinde iyice irileşir ve küllü küllü olurdu meyveleri. 
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Kavunun, karpuzun bittiği bu mevsimde çok güzel bir besin olurdu bize. Yaz güneşi olmadığı için sanırım diğer erikler gibi  kurutulmazdı. 
 
Taze taze yerdik konu komşu ile birlikte. Şimdilerde pazarlarda ve manavlarda çok, mürdüm deniyor adına. Bende bir kaç yıldır toplayıp reçel yapıyorum. 
 
Kolay bir tarif, yapanlar bilenler vardır mutlaka. Benim yaptığım şekilde yapmak isteyenler içinde işte tarifi...
 
En iyi reçel tariflerinden Mürdüm Eriği Reçeli için Malzemeler :
 
* Bir kilo erik
* Yarım kilo şeker(isteğe bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
* Yarım limon suyu
 
En Sevilen Erik Çeşitlerinden Mürdüm Eriği Reçeli Yapılışı:
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Eriklerimizi güzelce yıkadıktan sonra elimizle ikiye ayırıp çekirdeğini çıkarıyoruz. Kalan parçayı İkiye ayırmadan bütün olarak fırın tepsisine tek sıra halinde diziyoruz. 
 
Şekerimizi üzerine gezdiriyoruz ve bu şekilde 1 gece bekletiyoruz. Ertesi gün önce orta ısıdaki fırında pişiriyoruz. Şerbeti biraz koyulaştığında, limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve erikleri alt üst ediyoruz. Yine fırına sürüyoruz.
 
Fırının derecesini biraz azaltıp şerbeti koyulaşana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp  strelize edilmiş kavanozlara sıcak sıcak doldurup kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. Güneş almayan serince bir yerde saklıyoruz.
 
Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır?
Ben çabuk tüketmek için küçük kavanoz kullanıyorum. İçinde katkı maddesi olmadığı için hava alınca bozulabiliyor. Kavanozun içinden erikleri alıp bir süzgeçte bekletiyorum. Şerbeti iyice süzülüyor.
 
Sonra erikleri toz şekere bulayıp cam bir kapta üstü açık olarak buz dolabında  kurutuyorum. Kahvelerin yanında lokum tadında bir şekerlememiz oluyor. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Kuyu başında eriklerimiz, çay kahve içecek dostlarımız, sevdiklerimiz her zaman varolsun.
 
Sevgilerimle..


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler