Gaziantep

Gaziantep "Haylan Kabağı" Reçeli Tescillendi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Gaziantep’in özgün ve kültürel değerlerinin tescillenerek korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu..

 
Gaziantep’e Bir Coğrafi İşaret Daha: Haylan Kabağı Reçeli Tescillendi
Türk Aşçı Haberleri olarak, Gaziantep’in yöresel lezzetlerinin tescillenmesi konusunda bir başarıya daha imza atıldığını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Gaziantep’in özgün ve kültürel değerlerinin tescillenerek korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan en farklı reçel tariflerinden Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli’nin coğrafi işaret tescilini aldı.
 
Coğrafi İşaret Ürün Sayımız 106 Oldu
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu yeni tescille birlikte Gaziantep’in coğrafi işaretli ürün sayısını 106’ya çıkardı. Türkiye’de en fazla coğrafi işarete sahip olan il olan Gaziantep, bu unvanını korumaya devam ediyor.
 
Gaziantep, Coğrafi İşaretli Ürünlerde Zirvede
Gaziantep, 106 coğrafi işaretli ürün ve 1 geleneksel ürünle Türkiye’de zirvede yer alıyor. GBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Gaziantep’te yer alan kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışarak, coğrafi işaret tescili alınan ürünlerin denetimini düzenli olarak yaparak Türk Patent ve Marka Kurumu’na bildiriyor.
 
Avrupa Birliği Tescili İçin Projeler Hazırlanıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’e ait ürünlerin uluslararası bilinirliğini artırmak amacıyla Avrupa Birliği’nde de tescil çalışmaları yürütüyor. Baklava ve Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alırken, menengiç kahvesi, nar ekşisi, lahmacun, fıstık ezmesi, muska, Antep fıstığı ve Antep bulguru gibi ürünler ise sırada bekliyor. Katma değeri ve istihdamı artırmak amacıyla GBB, kurumlar ve STK’lar iş birliğinde Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil çalışmalarına devam ediyor.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü ve tescillenmiş ürünlerini sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Gaziantep'in lezzetlerinin uluslararası alanda tanınması, Türk mutfağının gücünü ve çeşitliliğini bir kez daha ortaya koyuyor.
 
Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli: Coğrafi İşaret Tescilli Eşsiz Bir Lezzet
Türk Aşçı Haberleri olarak, Gaziantep'in mutfak kültürüne değer katan Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli'nin coğrafi işaret tescili almasını gururla paylaşıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili verilen bu özel reçel, Gaziantep'in özgün lezzetlerinden biri olarak raflarda yerini aldı.
 
Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli; haylan kabağı, beyaz şeker, limon ve coğrafi işaret tescilli Antep Fıstığı kullanılarak üretilen, yeşil-açık sarı renge sahip bir reçeldir. Bu reçelin meyve oranı en az %45 olmalı ve refraktometre ile belirlenen çözünebilir kuru madde miktarı en az %68 olmalıdır. Raf ömrü ise 2 yıldır.
 
Haylan kabağı türü, Lagenaria siceraria L., monoik çiçek yapısına ve büyük beyaz çiçeklere sahiptir. Bu kabak, Gaziantep bölgesinde ağustos ve eylül aylarında hasat edilir. Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli üretiminde, kabakların ortadaki çekirdekli kısmı çıkarılarak rendelenir veya dilimlenir.
 
Yöresel Mutfaklarımızda  "Haylan Kabağı" Reçeli Üretim Metodu:
1 kg haylan kabağından, kabakların büyüklüğüne, soyulma kalınlığına ve çekirdek yatağının genişliğine bağlı olarak yaklaşık 1 kg reçel elde edilir.
 
 "Haylan Kabağı" Reçeli İçin Kullanılan malzemeler;:
 
* 1 kg haylan kabağı
* 1 kg beyaz şeker
* 1 adet limon (3-5 damla)
* 30-40 g Antep Fıstığı içi
* 400-500 ml su
 
Antep Fıstığı içi kaynatılıp yumuşatıldıktan sonra kırmızı zar kabuğu soyulur ve iyice kurutulur. Haylan kabağı yıkanır, yeşil dış kabuğu ince bir şekilde soyulduktan sonra iri dişli rendeyle rendelenir veya soyacakla ince ince dilimlenir. Yumuşak ve çekirdekli iç kısmı ayrılarak, sadece dıştaki sert kısım kullanılır.
 
Rendelenmiş veya dilimlenmiş haylan kabağının suyu sıkılır, üzerine kaynar su ilave edilip orta ateşte 5-6 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra 1 kg şeker eklenip kaynatmaya devam edilir. Kabak, şeffaf ve parlak bir renk aldığında limon suyu eklenip birkaç dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Kurutulmuş Antep Fıstığı içi reçele eklenip karıştırıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
 
Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli, soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup serin bir yerde saklanır. Raf ömrü 2 yıldır.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, Gaziantep'in zengin mutfak kültürünü tanıtmak ve korumak amacıyla yapılan bu çalışmayı destekliyoruz. Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli, Gaziantep’in eşsiz lezzetlerinden biri olarak sofralarımıza değer katmaya devam edecek.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler