Yöresel Lezzetlerden Oluşan En İyi Yılbaşı Menüleri…
Bu yılbaşı kendisine ve ailesine nefis bir ziyafet çekmek isteyenlere en zengin yılbaşı menusunu hazırladık. Özellikle Türk aşçı haberleri takipçileri için bu yılbaşı hindi pişirmiyoruz… bu yılbaşı yöresel lezzetlerimizden bir yılbaşı menüsü ve yılbaşı ziyafetini hazırladık.
Soğuk kış aylarının başladığı bu günlerde yılbaşı gecesinde İçinizi ısıtacak ve bağışıklık siteminin dopingi "sebzeli Rumen çorbası" tarifi…
En iyi Muğla lezzetlerinden yılbaşı sofralarınıza muhteşem zeytinyağlılardan enginarlı bakla tarifi…
Muğla mutfak kültüründen yılbaşı sofralarınıza Muğla’da fırın kabağı nasıl yapılır?
En meşhur iştah açıcılarımızdan
Yılbaşına Özel Nefis Tariflerden sofralarınıza özel bir meze ve yöresel bir yılbaşı gecesi lezzeti közlenmiş patlıcan ve biber salatası tarifi…
Bu yılbaşı yöresel lezzetler olacak dedik ya yılbaşı sofralarımızda, Muğla mutfağında "kuru börülce Yoğurtlaması" tarifi…
En nefis salata tariflerinden yine yılbaşı sofralarınıza ekşili turp otu salatası tarifi...
Yöresel yılbaşı gecesi menümüzde yine en iyi yöresel lezzetlerden hindinin yerine kaz tiridi (kaz asma) tarifi…
En sağlıklı salata tariflerinden kalp ve tansiyona iyi gelen “su teresi salatası" tarifi…
En iyi zeytinyağlılardan mükemmel bir lezzet en iyi dolma ve sarma tariflerinden "çiğ dolma" tarifi...
Yok ben yılbaşı gecesi muhteşem yılbaşı soframa balık yemeklerinden de istiyorum diyenlere "efsane lezzet" dalyan kefal balığı nasıl kızartılır?
Daha farklı bir balık tarifi yapmalıyım bu
yılbaşı Sofraları gecesi diyenlere yöresel balık tariflerimizden en lezzetli tavada balık tarifi...
Bu yılbaşı sofralar geleneksel Türk mutfağı lezzetleri ile dolacak demiştik ya iste en iyi helva tariflerinden evde un helvası nasıl yapılır?
Eğer yılbaşı gecesi yalnız olmaz birkaç yakın arkadaşımda gelecek diyorsanız nefis yöresel lokum tariflerinden nar lokumu nasıl yapılır?
Yılbaşı soframda illaki bir tatlı bulunsun diyenler için kalburabastı "kül suyu ile"…
Bağışıklık Siteminin Dopingi En İyi Yılbaşı Lezzetleriden "Sebzeli Rumen Çorbası"
Yöresel mutfaklarımızın en iyi lezzetleri ve muhteşem sofraların başlangıcı Sebzeli Rumen Çorbası nasıl yapılır? Nefis yöresel çorbalarımızdan Sebzeli Rumen Çorbası zengin içeriği ile bizleri bekleyen soğuk kış aylarında
bağışıklık sitemizi kuvvetlendirecek ve ciddi kaloriye sahip Sebzeli Rumen Çorbası yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
Muhteşem bir sebze lezzeti ile kırmızı etin birleşiminden doğan vitamin deposu adeta… peki bu gün çorba olarak ne pişirsem diyenlere evinizde Sebzeli Rumen Çorbası yapmaya ne dersiniz?
Şeflerin özel çorba tariflerinden Sebzeli Rumen Çorbası tarifini
Türk mutfağı şeflerinden Dr. Öğr. Üyesi şef Yılmaz SEÇİM’in kaleminden kendi yorumu ile mutfaklarınıza getirdik. Bu muhteşem lezzeti deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun…
Yöresel Çorba Çeşitlerimizden Sebzeli Rumen Çorbası Nasıl Yapılır?
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Sebzeli Rumen Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 700 Gr Dana Eti
* 50 Gr Tereyağı
* 2 Büyük Soğan
* 3 Adet Havuç
* 1 Adet Küçük Boy Kereviz
* 200 Gr Lahana
* 2 Adet Büyük Boy Patates
* 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* İnce Kıyılmış 1 Yemek Kaşığı Maydanoz Ve Dereotu
* Tuz Ve Bir Fincan Sirke
Yöresel Mutfaklarımızda
Türk Mutfağı Yemek Arşivine Giren En Farklı Çorbalardan Soğuk Kış Aylarında Bağışıklık Sitemizi Kuvvetlendirecek Sebzeli Rumen Çorbası Yapılış Tarifi:
-Tencereye tereyağı ve toplu iğne başı büyüklüğünde kesilmiş soğanlar ilave edin. Soğanların ardından kuşbaşı kesilmiş eti ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
-Tencereye yeterince su ilave edip, küp kesilmiş havuç, kereviz, lahanayı ilave edin.
-2 yemek kaşığı domates salçası ve tuz katıp tencerenin kapağını kapatın.
-Orta hararetli ısıda etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
-Etler yumuşadıktan sonra küp kesilmiş patatesleri ilave edin ve patatesler yumuşayınca ocaktan alın.
-Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve bir fincan sirke ilave ederek servis edin.
-Sirke olmadan kesinlikle servis edilmemelidir.
Muğla Yemek Kültüründe "Enginarlı Bakla"
Şef Selma Atabey
Enginarlı bakla veya baklalı enginar hangisini söylemeli bilmem. Aslında biri diğerine baskın değil. Hani neli dersen ondan daha az olur ya (etli kuru fasulye 'de etin fasulyeden az olması gibi) bunda öyle olmaz çünkü ikisi de neredeyse eşit orandadır.
Geleneksel
Türk mutfağında yöresel mutfaklarımızdan Muğla'da bazı yemekler karışımlar halinde yapılır ve lezzetleri bir birini destekler. Taze fasulye ile barbunya, kereviz ile pırasa gibi. Bakla ve enginarda çok yakışır birbirine ve mutlaka birlikte pişirilir.
Etlisi de olur tabi Enginarın. Ama zeytinyağlı bölgede favori lezzettir. Nedeni belli değil mi? Mis gibi kendi zeytinlerimizden sıkılmış zeytinyağımız.
Ne yediğimizi ve hatta hangi ağacın meyvesi olduğunu bilerek yemek. Çok şanslıyız bu anlamda ve tabi bu şansımızı da kullanma taraftarı olarak zeytinyağlı örneğini yaptım bugün sizlere.
Enginar ismi nereden geliyor?
Enginar ismi yunanca Yabani enginar anlamındaki "enginara" sözcüğünden gelme. Girit mutfağına baktığımızda enginar ve bakla birlikte kullanılıyor. Muğla genelinde yapılan yerler ise özelikle Bodrum ve Datça ki bu ilçelerde Girit halkının yaşadığı ve mutfağını etkilediği herkes tarafından biliniyor. Burdan yola çıkarak, Girit kökenli bir yemek olduğunu söylemek yanlış mı olur?
Bakla ve enginar Bodrum ve Datça'da unlu limonlu sos içinde pişerken, Muğla, kavaklıdere ve bazı diğer ilçelerde salçalı, toz biberli de hazırlanabilmektedir. Her iki teknikle yapılan yemek, birbirinden farklı iki lezzet oluşturmaktadır. Görüldüğü üzere ilçeden ilçeye bile farklılıklar görebilmek mümkündür. Hatta etli yapılan örnekleri de aynı şekilde beyaz soslu veya kırmızı soslu hazırlanıyor. Biz bugün beyaz soslu, ekşili yemeğimizi yapalım ve tadalım.
En İyi Enginar Yemeklerinden ve En İyi Yılbaşı Lezzetleriden Enginarlı Bakla Nasıl Yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe Enginarlı Yemeklerden Enginarlı Bakla İçin Kullanılan Malzemeler;
* 3 Adet Enginar Çanağı
* 1,5 Bardak İç Bakla
* 1 Sap Taze Sarımsak
* 2 Soğan
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1/2 Demet Dereotu
* 1 Silme Kaşık Un
* 1 Limon
* Tuz
Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağı içerisinde pembeleştirilir. İçerisine bakla ile birlikte taze sarımsaklar ilave edilip kavrulur.
Biraz kısık ateşte kavrulmasında fayda var. Çünkü enginar çok daha çabuk pişeceği için pişme sürelerini dengelemek gerekir.
Daha sonra büyüklüğüne göre dörde, beşe bölünmüş enginar ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.
Bir kase içerisinde un, limon suyu ve 2 bardak su iyice çırpılır.
Karıştırarak bakla ve enginarın üzerine ilave edilir.
Tuz ile tatlandırılarak kısık ateşte, kapalı bir şekilde yaklaşık tarım saat pişer.
En son ocaktan almadan hemen evvel doğranmış dereotu ilave edilerek kapağı kapatılır ve ocaktan alınır.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve Muğla'da Fırın Kabağı Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Günel Paksoy"
Muğla mutfak kültüründe Fırın Kabağı nasıl yapılır? Geleneksel
Türk mutfağı yemek arşivinde en iyi sebze yemeklerinden Fırın Kabağı yapabilmek için ihtiyaç duyulan malzemeler nelerdir?
Muğla yemek kültüründe en iyi lezzetlerden ve uluslararası vejeteryan mutfaklarında da
en iyi Vegan yemekleri arasında bulunan Fırın Kabağı yaparken nelere dikkat edilmeleridir?
Peki bu güne kadar evinizde muhteşem bir yöresel lezzet olan kabak yemeklerinden Fırın Kabağı yapmayı denediniz mi? İşte sizlere Yöresel Lezzet Taşıyıcılarımızdan Fazile Günel Paksoy ‘un kaleminden kendi yorumu ile Muğla'da Fırın Kabağı tarifi…
Çekirdeğe kaçmış yani kartlamış olan kabaklardan yapılır bu yemek. Sıcakta yenir, soğukta yenir, ılıkta yenir. Pişerken bir kokar mis. 3 tarla öteden misafir davet etmişliği vardır kokusuyla. Yapanlar bilenler, yiyenler vardır mutlaka.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve Bilmeyenler İçinde İşte En İyi
Muğla Yemeklerinden Fırın Kabağı Tarifi:
Uluslararası Vejeteryan Mutfaklarında En İyi Kabak Yemeklerinden Fırın Kabağı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 2 Adet Kabak
* Orta Boy İki Soğan
* 2 Baş Sarmısak
* 6 Adet Domates
* 5-6 Tane Yeşil Biber
* 1 Salkım Koruk
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı Ve Tuz
En İyi Yöresel Lezzetlerinden Fırın Kabağı Yapılış Tarifi:
Soğanlarımızı halka halka doğruyoruz. Kabaklarımızı yarım parmak kalınlığında dilimliyoruz. Domateslerimizi yemeklik doğruyoruz. Sarmısaklarımızı diş diş ayırıyoruz. Kabuklarını soymuyoruz.
Güvecimize sırasıyla önce soğanları, sonra kabakları, sonra domatesleri, sonra sarmısakları ve çitlettiğimiz korukları en üstede biberleri yerleştiriyoruz.
2 su bardağı sıcak suyun içinde 1 tatlı kaşığı tuzu eritiyoruz 1 çay bardağı zeytinyağınıda ekleyip yemeğimizin üzerine gezdiriyoruz güvecimizin kapağını kapatıp yemeğimizi önceden ısıttığımiz fırına veriyoruz.
Yarım saat kadar aralıklarla kontrol ediyoruz pişmesine az kalmışsa üstünün kızarması için güvecin kapağını açıyoruz. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu yemeğe dağılmasını önlemek için sarmısaklar soymadan koyulur.
Mutfaklarınızdan yemek kokusu ve bereket eksik olmasın.
Sevgilerimle.
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Leyla Güpoğlu ‘na mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
Geleneksel Türk mutfağında
Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından Fazile Günel Paksoy ‘a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz...
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve En Meşhur Salatalardan Közlenmiş Patlıcan ve Biber Salatası
Yeliz Tezcan Bingöl
Geleneksel Türk mutfağında en zengin yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde En iyi
iştah açıcılarımızdan Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası ile sofralarınızı şenlendirdiniz mi?
Ege mutfağında
patlıcan yemeklerinden diyemeyiz ama patlıcan ile yapılmış soğuk meze ve iştah açıcılarımızdan olan Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası tarifini Türk mutfağı sevdalısı Yeliz Tezcan Bingöl ‘un kaleminden mutfaklarınıza getirdik.
Türk aşçı haberlerinin sıkı takipçilerinden olan Yeliz Tezcan Bingöl’e ilgili tarifi için teşekkür eder başarılar dileriz.
En İyi İştah Açıcılarımızdan Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası Nasıl Yapılır?
En Meşhur İştah Açıcılarımızdan Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 4 Tane Orta Boy Patlıcan
* 3 Tane Yeşil Biber
* 3 Tane Kırmızı Biber
* 7 Diş Sarımsak
* 1 Tane Büyük Boy Limon
* 4 - 5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* Tuz
* 1 Kahve Fincanı Su
Geleneksel Türk Mutfağında Patlıcan İle Yapılan Soğuk Mezelerden, En İyi Yılbaşı Lezzetleriden Salata Tariflerinden Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası Yapılış Tarifi:
Patlıcan ve biberleri yıkayıp közleyelim. İlk sıcağı geçince kabuklarını soyup doğrayalım.
Sarımsağı tuzla iyice dövelim. Zeytinyağını koyup iyice çatalla çırpalım.
Mayonez kıvamına gelinceye kadar. Ağartma işlemi yapıyoruz. Su ve limon suyunu ekleyip iyice karıştıralım.
Hazırladığımız sosu közlemelere ekleyip karıştıralım.
Deneyeceklere AFİYET OLSUN...
Muğla Mutfağında Kuru Börülce Yoğurtlaması Nasıl Yapılır?
Yeliz Tezcan Bingöl
Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinde biri Kuru Börülce… Kuru Börülce’nin neyi olmaz ki? Kuru Börülce Yoğurtlaması, Kuru Börülce piyazı, Kuru Börülce yemeği, Kuru Börülce salatası gibi birçok Börülce yemek çeşitleri vardır Anadolu mutfağında.
Yöresel mutfaklarımızda yetmedi Kuru Börülce birde en iyi yemeklere,
bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi çorbalara ve nefis tane tane birçok pilava ’da yemek içeriği olarak eşlik eden Kuru Börülce ve taze börülce…
İste sizlere geleneksel
Türk mutfağı sevdalısı Muğla
yemek kültüründe gerekli bilgiye sahip “Yeliz Tezcan Bingöl” un kaleminden ve nefis börülce yemeklerinden Kuru Börülce Yoğurtlaması tarifi…
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve En İyi İştah Açıcılarımızdan Kuru Börülce Yoğurtlaması
Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Kuru Börülce Yoğurtlaması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1.5 Su Bardağı Kuru Börülce
* 1 Kase Süzme Yoğurt
* 3 Yemek Kaşığı Yoğurt
* 3 - 4 Diş Sarımsak
* 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 1 Yemek Kaşığı Pul Biber
* 7 - 8 Tane Kurutulmuş Biber
* Tuz
Muğla Mutfağında Kuru Börülce Yoğurtlaması Yapılış Tarifi:
Börülceyi güzelce yıkıyoruz. Tencereye alıp haşlamak için yeterince su koyup haşlıyoruz. Kuru börülce diğer bakliyatlara göre çabuk haşlanıyor. Pişen börülceyi bekletmeden süzüyoruz. Çünkü beklerse kararıyor. Süzme yoğurdu normal yoğurtla çırpalım. Sarımsakları tuzla dövelim. Yoğurt ve dövülen sarımsakları karıştıralım.
Tavaya yağı koyup biberleri kızartalım. Biberleri aldıktan sonra pul biberi yağı ekleyip ocaktan alalım. Haşlanan börülceyi hazırladığımız sarımsaklı yoğurtla karıştıralım. Servis tabağına alıp üzerini pul biberli sosu ekleyelim. Kızarttığımız biberlerle üzerini süsleyip servis edebiliriz. Deneyeceklere AFİYET OLSUN.
Ekşili Turp Otu Salatası
Timur Kocabıçak Ula Aşığı
Ekşili turp otu salatasını hiç böyle denediniz mi?
Milli takım faaliyetlerimiz kapsamında bu salatayı yaptım. Yöre yemeklerimizle Ülke kültürümüz adına yarışmaya katılıyorum.
Değerli şefimiz Seyfi Ali Erşahin ustama Türk Milli takımı faaliyetlerinde desteğinden dolayı teşekkür ederim...
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi
Salata Tariflerinden Ekşili Turp Otu Salatası Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden Ekşili Turp Otu Salatası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Demet Turp
Ağartma Sos İçin:
* 2 Diş Sarımsak
* 1 Limon Suyu
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* Tuz
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve Ege Mutfağında En İyi Ot Salatalarından Ekşili Turp Otu Salatası Yapılış Tarifi:
Güzelce yıkanan turp kaynamakta olan suyun içerisine atılır, 4 dakika kaynatılır.
Süzülerek bir tabağın içine alınır.
Diğer yandan sarımsaklar ezilir, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile birlikte bir kavanozun içinde beyazlaşana kadar çalkalanır.
Haşlanmış olan turpun üzerine dökülür.
Afiyet olsun.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve en meşhur yemekler hangisidir? Vezirköprü'de ne yenir ne içilir?
Et, pirinç ve hamurlu yiyecekler mutfağa hakim olduğu gibi, Kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları da geleneksel beslenmede önemli bir yer tutuyor.
Vezirköprü nedir? Vezirköprü Yemekleri nedir? Vezirköprü'de ne yenir?
Vezirköprü; 1925 yılına kadar Amasya'ya bağlı bir ilçe idi. 1925 yılında Samsun iline bağlanmıştır. Mehmet Paşa Sedareti zamanında da ilçe VEZİRKÖPRÜSÜ adını aldı. Bugün daha kısaltılmış olarak VEZİRKÖPRÜ adını almıştır.
Vezirköprü Yemekleri
Samsun'un ilçesi Vezirköprü mutfağında kuru fasulye, nohut, mısır, üzüm yaprağı, yarma-bulgur, Et, pirinç ve hamurlu yiyecekler de mutfağa hakimdir. Kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları da geleneksel beslenmede önemli bir yer tutmaktadır.
Kaz pilavı, tirit, kaz çevirmesi, tavuk kızartması, kümes hayvanlarından yapılan yemekler vezirköprü mutfağında önemli bir yer tutar. Kaldırayak, madımak, pancar, nünük gibi bitkilerden kavurma, ya da çorba yapılır.
Katık böreği Vezirköprü’ye özgü bir yemektir. Katık, yarma (iri öğütülmüş mısır) ve dere otundan yapılan börek son derece lezzetli ve başka bir yerde bulamaz bir tattır.
İşte Vezirköprü Kaz Tiridi
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi - Samsun
Geleneksel Türk Mutfağında da Samsun'un Her İlçesinde Yapılmakla Birlikte Daha Çok İç Bölgelerde Yoğun Olarak Yenilmektedir.
Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi Kullanılan Malzemeler :
* 1 Adet Bütün Kaz,
* 300 Gr Bulgur,
* 600 Gr Kaz Suyu,
* Yeteri Kadar Pide Ve Tuz
Kaz Tiridi (Kaz Asma) Tarifi Yapılışı:
Temizlenen kazın deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranarak bir kapta eritilir.
Bütün olarak haşlanmış kazın suyundan iki kepçe su ve tuz konur.
Yufkalar dilim dilim kesilerek yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir.
Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür.
Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir. Kaz eti parçalara ayrılarak pilavın üzerine konur.
Kalp Ve Tansiyona İyi Geliyor "Su Teresi Salatası"
Şef Selma Atabey
Su teresi su üzerinde yetişen, kökleri su içerisinde olan, toprakla temas etmeyen bir bitkidir. Aroma olarak keskin ve buruk bir tada sahiptir. Tere gibi roka gibi tuz ve limonla tercih edilebilir. Ancak ıspanak gibi pişirilmesi veya salatasının yapılması da mümkündür. Muğla yerelinde daha çok salata veya çiğ tüketimi tercih edilmektedir.
Doğada kendiliğinden yetişen bu su bitkisinin kalp ve tansiyona iyi geldiği bilinmektedir. C ve K vitamini açısından zengin olduğu yapılan analizler sonrasında tespit edilmiştir.
Ancak her bitki gibi fazla tüketiminin zararlı olabileceği, özellikle K vitamininin kanı koyulaştırma özelliği vardır. Sağlık problemleri nedeniyle kan sulandırıcı kullanmak zorunda olanlar tarafından doktor izni ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Salatası için iki ayrı sos hazırlanabilmektedir. Bunlardan biri
Muğla yemek kültüründe var olan ağartma yöntemi ile sarımsak, limon ve zeytinyağı ile hazırlanan temel salata sosu, diğeri ise tüm yeşil salatalar için kullandığımız limon ve zeytinyağı temelli limon sostur. İstenirse sadece su teresi ve soğan ile salatası yapılabilir.
İstenirse tercihe göre domates, kuru domates, pancar, kapya biber gibi birçok malzeme ile desteklenerek de yapılabilir. Gerçek tadını bastırmaması için en fazla bir malzeme ile desteklenmesini tavsiye ederim.
Yöresel Mutfaklarımızda En İyi
Salata Tariflerinden Su Teresi Salatası İçin Kullanın Malzemeler Nelerdir?
Bu Gün Yaptığımız Salatada Malzemelerimiz;
* 1 Demet Su Teresi,
* 1 Sap Taze Soğan
* ½ Kapya Biber,
* ½ Limon Suyu
* ½ Çay Bardağı Zeytinyağı
* Tuz
Muğla Yemek Kültüründe Nefis Salatalardan Su Teresi Salatası Yapılış Tarifi:
Tüm malzemeler yıkanıp ayıklanıp doğranır. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile tatlandırılarak servise hazır hale getirilir.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı elinizin lezzeti hiç eksilmesin.
Sağlıkla kalın...
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve En İyi Dolma Ve Sarma Tariflerinden Çiğ Dolma Nasıl Yapılır?
Fazile Günel Paksoy
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez yemek çeşitlerinden dolma ve sarma tarifleri… hemen hemen her mutfağımızda farklı pişirme teknikleri ile yapılır. Özellikle yöresel mutfaklarımızın en özel çeşitlerinden biri olan çiğ dolma ev hanımlarının gün yemeklerinin başında gelir diyebiliriz.
İste sizlere en sevilen
Muğla yemeklerinden biri olan çiğ dolma tarifini Türk mutfağı sevdalısı Fazile Günel Paksoy’un kaleminden kendi nefis tarifi ile mutfaklarınıza getirdik.
Bağlarımız, asmalarımız yeşil giysilerini giydi, üzüm yüklerini tuttular, filizler kırıldı, yapraklar toplanıyor şimdi tam çiğ dolma zamanı.
Çiğ dolmanız bu mevsimde daha da güzel olur.
Muğla Mutfak Kültüründen En İyi Muğla Yemeklerinden Çiğ Dolma İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 6 Çay Bardağı İri Çekilmiş Bulgur
* Taze Bağ Yaprakları
* 1 Demet Maydanoz
* 1 Demet Nane
* 1 Bağ Taze Soğan
* 2 Orta Boy Domates
* 10 Adet Kuru Biber
* 1 Yemek Kaşığı Domates Yada Biber Salçası
* 2 Limon
* Karabiber
* Tuz
* Zeytinyağı
Türk Yemek Kültüründe
Anadolu Mutfağının Da Özel Yemek Çeşitlerinden Olan Çiğ Dolma Yapılış Tarifi;
8 çay bardağı suyu kaynatıyoruz üzerine bulguru ekliyoruz ve bulgurlar suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. Yarım saat dinlendiriyoruz. Ayrı bir tencerede kaynattığımız suyun içine bağ yapraklarımızı bastırıyoruz ve 5 dakika kadar kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
Yıkadığımız yeşilliklerimizi ince ince domatesimizi küçük küçük doğruyoruz.
Kabaran bulguru bir tepsiye alıyoruz. Üzerine salçayı, tuzu ve karabiberi ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Yapraklarımızı sudan çıkarıyoruz. Yaprakların suyundan 3 çay bardağı suyu, yeşillikleri ve limon suyunu bulgura ekliyoruz ve bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Üzerine bolca zeytinyağı gezdiriyoruz. En üste zeytinyağında gevrettiğimiz kuru biberleri diziyoruz ve afiyetle yiyoruz.
Bol yağlısı makbuldür. Çiğ dolma tepsisinin içine bir yada iki kaşık koyulur.Sofranın etrafındakiler sırayla kaşığı kullanır bulguru yaprağa sararak yerler. Bazen yanındaki kişinin özenle sardığı yaprağı elinden kaparsın bu da işin eğlenceli tarafıdır.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden "Efsane lezzet" Dalyan Kefal Balığı Nasıl Kızartılır?
Şef Timur Kocabıçak Ula Aşığı
Dalyan kefali Köyceğiz gölü ile Dalyan iztuzu plajı arasında yaşayan yerli balık türlerinden en önemlisidir. Tuzlu suda yaşadığı gibi, tatlı suda yaşayabilme ve üreme yeteneğine de sahiptir. Dalyan kefali dendiğinde, akla tek cins gelmesin. Dalyan’da 5 kefal çeşidi göze çarpmakta olup tamamına dalyan kefali ismi verilmektedir.
Kısaca incelemek gerekirse yaz mevsiminde yumurta bırakan Bilimsel adı (M.cephalus) olan HAS KEFAL-TOPAN ve Bilimsel adı (l. Saliens) olan AMUDERYA kefal ki bu iki kefal çeşidi Dalyan kefal popülâsyonunun % 48,55 ini oluşturmaktadır.
Ayrıca kış mevsiminde yumurta bırakan bilimsel adı(lisa aurata) olan SARIKULAK kefal, bilimsel adı (chelon rabrasus) olan MAVRİ kefal ve Bilimsel adı (l.Ramada pulaterina) olan İNCE DUDAKLI- İLARYA kefalidir. Bu kefal cinslerinin Dalyandaki popülâsyonu %51,45 dir.
Kefallerin yavrularına “gamit” adı verilmektedir. “gamit” kefaller, daha büyük balıkların yakalanması için canlı yem yapmak üzere yakalanırlar.
Kefal balıklarının mutfakta kullanımı çok yaygındır. Genellikle tüm hayvanlarda olduğu gibi balıkların da erkek olanı makbuldür. Çoğu kimse tarafından bilinmese de erkek balıklar daha lezzetlidir. Dişi balıklar yumurta gelişimi döneminde kendi yumurtalarını beslemek amacıyla yağından ve lezzetinden ödün verirler.
Yumurtasını bırakan balıklar kendi normal ağırlıklarının %25 i kadar kilo kaybederler. Bu nedenle dişi balıkların yumurta döneminde, diğer dönemlere göre daha lezzetsiz olduğunu söyleyebilirim. Balıkların en makbulü erkek ve yumurtlama dönemi dışında dişi balıklardır.
Kefal balıklarının derisi pullarla kaplı olup pulların altında dayanıklı, kaygan mukus tabakası yer alır.
Bu kaygan mukus tabaka balığın pullarını besleyerek suyun içinde daha hızlı hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda balığı parazitlere karşı korur.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden En Saglıklı
Balık Yemeklerinden Kefal Balığı Nasıl Pişirilir?
Dalyan Kefali Pişirmek İçin Kullanılan Malzemeler;
* 1 Adet Büyük Boy Kefal Balığı
* Un
* Zeytinyağı
* Tuz
Kefal balığı, pulları alındıktan sonra karnı yarılarak iç organları çıkarılmak suretiyle temizlenir. İçi alınan balığın karın duvarındaki siyah tabaka bıçak ile sıyrılarak atılır.
Balığın orta kısımda yer alan omurilik kısmı bıçak ile yarılır bir fırça yardımıyla kanı yok edilir. Bu işlem yapılmazsa balık piştiğinde acı bir tat meydana gelir.
Temizlenen balık takoz şeklinde kesilir. Baş kısmı ikiye ayrılır.
Zeytinyağı tavaya konduktan sonra tava kızdırılır.
Balık takozları unlanarak yağda kızartılır.
Daha küçük balıklar bedenine bıçak ile çizik atılmak suretiyle kızartılır.
Afiyet olsun.
En İyi Balıklardan Dalyan Kefali pişirilmesi hakkında Not:
Dalyan’da balığın temizlenmesi sırasında elde edilen iç organları çöpe atılmaz. Balık iç organlarından (bağırsak, ciğer ve süt) kavurma, sote ve yahni yapılır. Bir sonraki yazımızda bu konuyu işlemek istiyorum.
Saygılar ve Selamlar.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve En lezzetli Tavada Balık Nasıl Pişirilir?
Fazile Günel Paksoy
Muğla mutfak kültüründe en samimi Tavada Balık nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Muğla yemeklerinden en iyi
balık yemeklerinden Tavada Balık yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
Türk aşçı haberleri editörü olarak Fazile Günel Paksoy’un Tavada Balık tarifi anlatımına bende hayran kaldım. Eğer bu kadar güzel ve samimi bir anlatımı varsa lezzetini siz duşunun… iste sizlere Türk mutfağı, Ege mutfağı sevdalısı Fazile Günel Paksoy’un kaleminden Muğla yemek kültüründe evde Tavada Balık tarifi…
Denizden babam çıksa yerim diye bir söz var buralarda. Dolunayda kara diken (deniz kestanesi) yemeye gidilir. Soğan, zeytin ve ekmekle oracıkta denizin içinde yenir. Saçalan (anemon, deniz lalesi) toplanır sığ sulardan.
Kızartması yapılır. Kalamar, sübye, midye…. hepsi harika tatlar. Balığın her türü bolca yapılır. Hafta sonları eline oltasını alan balığa gider. Kimi İçmeler köprüsünden, kimi ada yolundan, kimi İskeleden, kimi Özbek’ten kimi Demircilerden kıyıda şansını dener.
Kimi balıkçı tekneleriyle denize açılarak kısmetinde ne varsa yakalar. Bizde hafta sonu çok güzel balıklar tuttuk. Bu tarifimde balık kızartmayı anlatmak istiyorum.
Balıklarımızı kızartmadan en az iki saat önce temizliyoruz, iyice yıkayıp tuzluyoruz ve buz dolabına kaldırıyoruz. Tavamızın altını yakıyoruz.
Zeytinyağımız kızarken balıkları güzelce una bulayıp, fazla unlarını silkiyoruz.. Sonra cupppp tavaya. Balıkların dağılmaması için sabırla bir yanlarının kızarmasını bekliyoruz.
Balığı kızarmadan çevirirsek dağılır. Sonra itinayla tutup diğer tarafı çeviriyoruz. Buraya kadar yazdıklarım herkes tarafından bilinir. Bu aşamadan sonra eskiden çok yapılan ama zamanla unutulmuş iki güzel usulden bahsetmek istiyorum.
Balıkların kızarması bitince aynı yağda patates ve biber kızartılır, birkaç dilim ekmek çiğ balıkların salmış olduğu suya batırılır en sonda ekmekler kızartılır ve servis yapılır.
Böylece şimdilerde uzmanların sağlığımız için çok yararlı olduğunu söyledikleri balıkların kızarırken saldığı balık yağıda son damlasına kadar kullanılmış olur.
Ayrıca nar zamanı balık yerken üzerine ekşi nar sıkılır. Evlerimizden sağlık, sofralarımızdan bereket eksik olmasın. Yarasın, afiyetle...
Helva-i Hakani Nasıl Yapılır?
Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Seçim
Saray Helvalarından Helva-İ Hakani
En İyi Helvalarımızdan Helva-İ Hakani’de Kullanılacak Malzemeler;
* Yarım Su Bardağı Un
* Yarın Su Bardağı Buğday Nişastası
* Yarım Su Bardağı Pirinç Unu
* 125 Gr Tereyağı
* 125 Gr Çiğ Badem
* 150 Gr Kaymak
En Eski Helvalarımızdan Helva-İ Hakani Şerbeti İçin;
-150 Gr Bal
-1.5 Su Bardağı Süt
Tarihi Helvalarımızdan Helva-İ Hakani İşlem Basamakları;
-Bademleri helvayı pişireceğiniz tavaya alın.
-Sunumda kullanmak için bademlerin bir kısmını ayırın.
-Tereyağda rengi pembeleşene kadar kavurun.
-Başka bir kapta un, nişasta ve pirinç ununu karıştırın ve kavrulan bademin üzerine dökün.
-Unların rengi koyulaşana kadar kısık ateşte kavurun.
-Helva kavrulurken sütü ısıtıp altını kapatın. İçine bal ekleyip erimesini bekleyin.
-İyice kavrulan helvanın içine şerbeti ekleyerek kısık ateşte 10 dk. kadar daha pişirip kaymağı ilave edin. Karıştırıp dinlenmeye bırakın. 10 dk. kadar dinlendikten sonra sunum yapabilirsiniz.
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden Nar Lokumu Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Nafize Şalk"
Geleneksel Türk mutfağında lokum çeşitlerinden nar lokumu nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfak kültüründe nar lokumu yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
En eski meyveli lokum tariflerinden nar lokumu yaparken nelere dikkate edilir? Muğla mutfak kültüründe en iyi lezzetlerden nar lokumu tarifini
yöresel lezzet taşıyıcılarından Nafize Şalk ’ ın kaleminden ve kendi yorumu ile mutfaklarınıza getirdik.
Muğla Mutfağında
En İyi Lezzetlerden Nar Lokumu Yapmak İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
İki Bardak (200 Ml) Taze Sıkılmış Nar Suyu
Bir Bardak Toz Şeker,
İki Yemek Kaşığı Tepeleme Mısır Nişastası
Bir Tatlı Kaşığı Tereyağı
İhtiyacınız Kadar Hindistan Cevizi
Yaylada Yetiştirdiğimiz Kendi Ürünümüz Olan Nar Ve Cevizlerle Hazırladığımız Nar Lokumu Ve Nar Pestili.
Muğla Yemek Kültüründe Yöresel Lokum Tariflerinden Nar Lokumu Yapılış Tarifi:
İki bardak (200 ml) taze sıkılmış nar suyu, bir bardak toz şeker, iki yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası pelte haline getirilerek yeteri kadar pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra bir tatlı kaşığı tereyağı ilave edilerek güzelce karıştırılır.
Elde edilen pelte, içi ıslatılmış cam bardaklara dökülür. Buzdolabında bir gece dinlendirilen pelteler bardaklardan çıkarılarak hindistan cevizine bulanır, enine dilimlenerek arzuya göre ceviz, badem veya fındıkla süslenerek servis yapılır.
Fotoğrafta tepsi içinde görülen ve kurutulan pestil de benzer malzemelerle istenilen şekillerde sarılarak sunulabilir...
Kalburabastı "Kül Suyu İle"
Şef Selma Atabey
“Komşu komşunun külüne muhtaçtır” derdi büyüklerimiz. Hala aynı atasözü geçerliliğini hiç yitirmeden ve hatta daha bir önem kazanarak kullanılmaktadır. Çocukken külle ne yaparlar ki? Neden komşunun külünü alacağım ki? gibi sorular geçerdi aklımdan. Anneciğime sorduğumda bana “Şimdi her şey var. Sabun, deterjan. Bizim zamanımızda, köylük yerde nerede öyle her şeyi bulmak. Külle çamaşır yıkardık. Bembeyaz olurdu. Tencerelerimizi külün kendisiyle ovardık. Pırıl pırıl parlardı.
Şimdikilerle olmuyor öyle. Hem saçımızı da yıkardık külün suyu ile. Yumuşacık olurdu, parlardı saçlarımız. Hatta hamura da katardık. O zaman kabartma tozu mu var? Onunla yapardık.” demişti. Çok aklıma yatmamıştı söylenenler laf aramızda. Büyüdükçe fark ettim ki doğada hiçbir şey boşa değil. Aslında doğayı tanıyıp ona göre yaşarsak kirlenme de olmuyor tahribatta. Kül bile insanlığa faydalı. Yanmış, bitmiş artık ne faydası olur diyeceğiniz kül bile ne çok işe yarıyor. Kullanmayı bilene ve kullanmak isteyene.
Biraz araştırınca, konuyla alakalı tübitak projesi bile varmış onu fark ettim. Tarımda gübre olarak kullanımıyla alakalı bir proje. Eskiden sabunlar da zeytinyağı ve külle yapılıyormuş biliyor musunuz? Zeytinyağını bilirdim ama kül bende de yeni bir bilgi. Başka neler yapılıyor derseniz çoook derim. Mesela zeytin küllü su ile bir gece bekletilirse erimiyor.
Üzümler küllü suya batırılarak kurutuluyor. Böylece kıpkırmızı oluyor üzümler. Kelle ve paçanın ütüldükten sonra küllü suda bekletilmesi hem tüylerinden arınmasını hem de lezzetinin artmasını sağlıyor. Hatta eski ustalar kelleyi küllü suyla temizliyorlarmış. Gerçi günümüzde artık ütme yerine deriyi yüzüyorlar.
Tatlılarda ise kül, gevrekliği sağlıyor ve birazda kabarmayı. Kıyır kıyır olsun istediğiniz tatlılar için kül suyu kullanılabiliyor. Bu hem Yörük kültürü hem de aynı zamanda Girit’lilerin de kullandığı bir yöntem. Girit mutfağından birçok yemek mutfağımıza girmiş biliyorsunuz. Yüzyıllardır birlikte yaşamanın bize sağladığı kültürel miras bu. Ama çok daha öncesinden yörüklük de var. Hangisi kül kullanımını kaynağı? İşte burada yine başka bir atasözü ile bu durumu açıklayabilirim kanımca. “Aklın yolu bir”.
Kalburabastı ülke genelinde birçok yerde yapılıyor. Örneğin Sivas’ta hurma tatlısı olarak biliniyor. Kimi yerde irmikle hazırlanıyor. Ege’de olduğu gibi Muğla’da da kalburabastı zeytinyağı ile yapılıyor. Nasıl mı yapılıyor? İşte tarifimiz;
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve Muğla Mutfak Kültüründe En İyi
Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Kül Suyu İle Kalburabastı Nasıl Yapılır?
En İyi
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Kül Suyu İle Kalburabastı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Su Bardağı Zeytinyağı
* 1 Su Bardağı Küllü Su
* 1 Kaşık Yoğurt
* 1 Fiske Tuz
* Aldığı Kadar Un (Yaklaşık 3 Bardak)
* Kül Suyu İle Kalburabastı Şerbeti İçin;
* 3 Bardak Şeker
* 3 Bardak Su
* ½ Limon
Kül Suyu İle Kalburabastı İçi İçin;
* 1 Bardak Ceviz
* İsteğe Bağlı Tarçın
En İyi Yılbaşı Lezzetleriden ve Geleneksel
Türk Mutfağı Yemek Arşivinde Kül Suyu İle Kalburabastı'da Kullanılan Küllü Suyunu Hazırlamak İçin;
Kullanacağımız kül meşe, zeytin, pınar gibi ağaçları odunlarının yandıktan sonra ocaktaki külünü eleyelim. Elenmiş külden 2 tepeleme kaşık külü bir tatlı kasesine veya bir cam kupaya koyalım. Cam olması rengini görebilmek için. Üzerine su ilave ederek iyice karıştıralım. Dinlenmesi ve durulması için külümüzü unutalım.
Bir gün beklediğinde durulmuş olacaktır. Ancak ne kadar beklerse su o kadar berraklaşır. Durulan ve berraklaşan suyu külü havalandırmadan başka bir bardağa süzdürelim.
En eski tatlı tariflerinden Kül Suyu İle Kalburabastı yapılış tarifi;
Şerbet için şeker ve suyu tencereye alıp karıştırarak ocağa alalım. Şerbet kaynadığında yıkanıp ikiye bölünmüş limonun yarısını sıkalım ve kabuğunu da şerbetin içine atalım. 8-10 dakika daha kaynatalım. Şerbet kıvamlı ve yoğun olana kadar kaynatalım ve soğutalım.
Hamur için zeytinyağı, küllü su, yoğurt, alabildiği kadar un ve bir fiske tuzu yoğuralım. İsteğe bağlı bu aşamada portakal kabuğu rendesi kullanabilirsiniz. 15 dakika hamuru kapatarak dinlendirelim.
Dinlenen hamurdan ceviz kadar bir parça alıp elimizde yuvarlayalım. Kalbur veya rende üzerinde ince açarak içerisine ceviz koyalım ve iki ucu üst üste kapatarak şekillendirelim. Kalbur veya rendenin üzerinden kurtararak yağlanmış tepsiye kat yeri alta gelecek şekilde dizelim. 180 derecede fırınlayalım. Üzeri kızarınca fırından alıp ilk sıcağı geçtikten sonra soğuk şerbet dökerek birkaç saat bekletelim. İsteğe bağlı üzerine dövülmüş ceviz veya fıstık serpelim.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.