Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?

Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?

Palamut Tuzlama Ekimde Hazırlanmalı, Tuzlama ne kadar bekletilirse lezzet o kadar artıyor ve geleneksel Türk mutfağında balık yemekleri tariflerinden Palamud yemeklerinde

Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?
 
Palamut Tuzlama Ne Zaman Yapılır? Palamut Tuzlama Ekimde Hazırlanmalı...
Palamudun tuzlanarak da saklandığını kaydeden Taslı, en iyi lezzetlerden Türk mutfağı yemek arşivinde , "Palamut tuzlaması ekim ayında hazırlanması gerekiyor, zahmetli ancak lezzetlidir. Güzelce temizlediğimiz palamudu suda bekletiyoruz, daha sonra tuza yatırıyoruz. 2 gün bekledikten sonra defne yaprağı, sarımsak, limon ve kaya tuzu ile birlikte büyük bir kavanoza koyuyoruz. 7 ay kapalı kaldıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. 
 
Geçen yıl palamut tezgâhlarda yoktu ancak bu yıl bol. 10 Ağustos’ta çingene palamudu ile sezona başladık. Palamut her geçen gün azalsa da yeni doğan palamutlar çıkıyor. Yılbaşına kadar palamudun tezgâhlarda ve soframızda bulunabileceğini tahmin ediyoruz. Fiyatı ise bolluğuna göre 7,5-15 TL arasında alıcı bulabiliyor” diye konuştu.
 
Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?
Geçen yıl tuzladığı palamutları balık sezonu açılmadan bir süre önce satışa çıkardığını anlatan Özbayrak, şunları söyledi:
 
Balıkların hepsini de birkaç gün içinde sattım. Bittikten sonra çok arayan oldu. Talep olunca şimdiden 600-700 palamut tuzladım. Tuzlama balık bizim adetimizdir, kültürümüzdür. Şoklamadan çok farklıdır. Şoklama makine, alet ve yer ister. Bizde bunlar yok, geleneksel olarak tuzlama yapıyoruz. Palamudu tanesi 10-15 lira olduğu zaman tuzlamıyoruz. Fiyat düşünce ve bir palamut 700-800 grama ulaştığı zaman tuzlamaya başlıyoruz.''
 
Tuzlama ne kadar bekletilirse lezzet o kadar artıyor
 
Balıkçı Münir Yılmaz ise palamut tuzlamayı sipariş üzerine müşterinin gözü önünde hazırladığını belirterek, yaklaşık 6 adet palamudun bulunduğu kavanozu yaz sezonunda 85-90 lira varan fiyatlarda satabildiğini söyledi.
 
Palamudun titizlikle temizlendiğini, iğne yardımı ile kılçık altında kalan kanın boşaltılıp yakındığını ve dilimlendiğini ifade eden Yılmaz, tuzlama işlemini şöyle anlattı:
 
Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?
Palamut dilimlerini plastik bidon ya da kavanoza diziyoruz. Her bir sıra palamudun üzerine tuz atıyoruz, kabı doldurduktan sonra su ilave ediyoruz. Ertesi gün kaptaki suyu değiştirip tuz ilave ediyoruz. Tuzlu suda en az üç gün, en fazla 5 gün bekleyen balık sertleşiyor. İçine 4-5 adet kuru defne yaprağı koyabiliriz. Fazla olursa balık acı olabilir. 
 
Kavanozu sıkıca kapattıktan sonra serin yerde 15-20 gün bekletiyoruz. Ardından kaptaki suyu değiştirip yeniden tuz ilave ediyoruz. Yaklaşık 2,5-3 ay bekledikten sonra istediğimiz zaman açıp balıkları yiyebiliriz. Balıklar bu şekilde ne kadar bekletilirse o kadar lezzetli olur.''
 
geleneksel Türk mutfağında balık yemekleri tariflerinden Palamud yemeklerinde 5-6 Çeşit Yemeği Var...
 
Sezonun iyi başladığını ifade eden Hakan Taslı, "Denizdeki bolluk güzel. Mezgit ve palamut çok çıkıyor. Ama barbunda kıtlık yaşıyoruz. Palamudun bol olması restoranlarda da çok tercih edilme sebebi. Palamudun 5-6 çeşit yemeği var. Ancak palamut balığı diğer balıklara nazaran ağır bir balıktır. Sindirmesi hiç basit değildir. Bu nedenle kızartma yerine fırını tercih edilirse lezzetli bir yemek olur.
 
Palamut Tuzlama Nasıl Yapılır?
Fırında palamut yemeği domates, biber ve sarımsak başta olmak üzere bazı baharatlarla hazırlanıyor. 
 
Fırında palamut yemeği Nasıl Yapılır?
Kabuğu soyulmuş domatesin üstüne balıklarımızı koyuyoruz. Bir parça defne yaprağı ekliyoruz. İnce kesilmiş kırmızı ve yeşilbiberlerimizi üstüne koyuyoruz ve 1 parça tereyağı, bir miktar zeytinyağı ilave ediyoruz. Balık yağlı olduğu için tereyağı fazla koymuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Yemeğimiz soframızda yerini alıyor” dedi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler