Düğlek Reçeli Ve Turşusu

Düğlek Reçeli Ve Turşusu

Kavunun Kökeni Nedir? Kavun Anadolu’ya Ne Zaman Geldi? Düğlek Nedir? En İyi Reçel Tariflerinden ve En İyi Reçel Çeşitlerinden Düğlek Reçeli Nasıl Yapılır? Reçel Tarifleri...

Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Şef Selma Atabey‎
 
Kavunun Kökeni Nedir?
Kavunun kökeninde Afrika olduğunu biliyor muydunuz? Evet gen merkezi Afrika ve Hindistan olarak geçiyor yazılı kayıtlarda. İk kültüre alınış tarihi olarak da M.Ö. 3000 tarihi gösteriliyor. Çünkü daha önceki tarihlerde her hangi bir iz bulunmuyor kavun ile ilgili. 
 
Ancak M.Ö. 2400’ lü yıllara ait yapılan kazılarda bulunan eski eserler üzerinde kavuna benzer meyve figürleri bulunuyor mesela. Ayrıca Çin’ de Ch’ ian Shan Yang yöresinde yapılan kazılarda tarihi tam belirlenememiş olması ile birlikte bazı kavun tohumları görülmüş. 
 
Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Kavun Anadolu’ya Ne Zaman Geldi?
Anadolu’ya gelişi ise Romalı misyonerlerce 15. Yy da olduğu düşünülüyor. Sıcak iklimleri seviyor. Özellikle toprağın ısınması ile toprakla buluşması isteniyor bu nedenle.
 
Düğlek Nedir?
 
 
Düğlek olmamış kavun demek Muğla yerelinde. Manisa ve Denizli’de ise kavunun kendisine Düğlek deniyor. Muğla’da kavun ve karpuz çok yetiştirilen meyvelerdir. 
 
Yerli üretim kavun ve karpuzlar yaz boyunca sofralarımızın buz gibi misafiri oluyor. Ama olmamış hali de farklı şekillerde değerlendiriliyor. Reçeli yapılır mesela veya turşusu. 
 
Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Bugün reçelini ve turşusunu yapalım istedim sizinle birlikte. Bu nedenle elimizde olan miktarı ikiye bölerek azar azar yaptım. Bu ölçülerle küçük boy kavanozlar yeterli oldu.
 
En İyi Reçel Çeşitlerinden  Düğlek Reçeli Nasıl Yapılır?
Yöresel Reçel Çeşitlerinden Düğlek Reçelinde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kase Kadar Düğlek
*     1 Kase Toz Şeker
*     1 Çay Bardağı Su
*     3-4 Topak Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu
(İsteğe Bağlı Limon Veya Portakal Kabuğu Rendesi)
 
En İyi Reçel Tariflerinden Düğlek Reçeli Yapılış Tarifi;
 
Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Düğlek önce güzel yıkanır ve bir kabın içerisine su koyulup kaynatılır. Kaynatılan suyun içerisine düğlekler bırakılır. Bir iki taşım kaynatılıp hemen soğuk suya tutulur. Bu ön işlem acı olmasını engellemek içindir. 
 
Düğlek Reçeli Ve Turşusu
Üzerine şekeri dökülerek bir gece şekerde bekletilip sabahına suyu ilave edilerek kaynamaya alınır. Suyu kaynamaya başladığında limon tuzu veya limon suyu ilave edilir. (isteğe bağlı portakal veya limon kabuğu da bu aşamada ilave edilir) Suyu kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra ilk sıcağı geçince kavanozlanır.
 
Düğlek Reçeli Ve TurşusuDüğlek Reçeli NOT;
Kavunun tatlanmamış olan iri boyundan da dülek reçeli yaptığını söyleyenlerde oldu yaptığım görüşmelerde. İsraf olmasın diye kelek çıkan kavunlarla yapılması da mümkün dolayısıyla. Hangi türünü hangi ilçelerde gördüğünüzü yazarsanız çok mutlu olurum.
 
En İyi Turşu Tariflerinden Düğlek Turşusu Nasıl Yapılır?
Muğla Turşularından Düğlek Turşusunda Kullanılan Malzemeler;
 
*     10-15 Kadar Düğlek
*     1 Tepeleme Çorba Kaşığı Kaya Tuzu
*     1 Çay Bardağı Sirke (Ben Kendi Yaptığım Elma Sirkesini Kullandım)
*     ½ Çorba Kaşığı Buğday Veya 5-6 Adet Nohut
*     7-8 Diş Sarımsak
*     4-5 Sap Maydanoz Veya Kereviz Yaprağı
*     Su
 
 
En İyi Reçel TarifleriYöresel Turşulardan Düğlek Turşusu Yapılış Tarifi;
 
Düğlekler yıkanıp uç bölümleri kesilir.
 
Kavanozun tabanına tuz ve buğday konur.
 
Düğlekler kavanoza dizilir.
 
Üzerine ve aralarına soyulmuş sarımsaklar konur.
 
En üste kereviz veya maydanoz yaprağı koyulup üzerine sirke ve kapatacak kadar su ilave edilir.
 
Kapağı kapatılarak serin ve güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 15 gün bekletilir.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler