Osmanlı saray mutfağında ve Anadolu mutfağında Çıntar mantarı ile yapılabilecek mantar tariflerinin sonu yoktur. Mangalda mantar ya da közde mantar pişirebilir, yumurta...
Mantar Nasıl Pişirilir?
Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir.
Geleneksel Türk mutfağından en iyi mantar yemeklerinin başında da melki mantarı ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar mantarı nasıl pişirilir? İşte cevabı...
Çıntar ya da melki mantarı en lezzetli yabani mantarların başında gelir. Özellikle Kuzey Ege mutfağı ve muğla mutfağında ormanlık arazilerde karşınıza çıkabilecek çıntarı çok farklı şekillerde pişirebilirsiniz.
Ancak nasıl pişirecekseniz pişirin, mantarları çok iyi temizlemeye dikkat edin. Çünkü çıntar mantarı toplandığında çok topraklı olur ve bu nedenle iyice yıkanarak temizlenmesi şarttır. Ancak bu esnada mantarlarınızı parçalamamaya, zedelememeye dikkat etmelisiniz.
Zengin Osmanlı saray mutfağında ve Anadolu mutfağında Çıntar mantarı ile yapılabilecek mantar tariflerinin sonu yoktur. Mangalda mantar ya da közde mantar pişirebilir, yumurtayla mantar omleti yapabilir, makarna sosuna ekleyebilir, mantar çorbasıda kullanabilirsiniz.
Eğer tek başına tüketmek isterseniz bir adet kuru soğanla birlikte suyunu çekene kadar kavurup enfes bir çıntar kavurması ya da bir başka deyişle çıntar sote yapabilirsiniz. Çıntar kavurması yaparken mantarlarınızı iri iri doğramanız yemeğinizin lezzetini artıracaktır.
Bir başka alternatif de mantarları hafifçe una bulayıp kızgın yağda kızartmaktır. Ancak kızartma yapacağınız zaman mantarlarınızın bütün kalması yemeğin görüntüsünün daha hoş olmasını sağlar.