Ekşili Tavuk Çorbası...

Ekşili Tavuk Çorbası...

Muğla Mutfak Kültüründe Ekşili Tavuk Çorbası Nasıl Yapılır? En İyi Muğla Çorbalarından Ekşili Tavuk Çorbası Hangi Kullanılan Malzemeler Kullanılır? Muğla Yemek Kültüründe...

Ekşili Tavuk Çorbası...Ekşili Tavuk Çorbası...
"Şef Selma ATABEY"
 
Özel günlerin, düğünlerin bir araya getiren özel lezzeti, bol ekşili, sarımsaklı çorbası. Muğla'ya gelmeye değecek bir lezzet. Evlerde aile, eş dost biraraya gelinecekse ilk akla gelenlerdendir. Ya da bahçede çiçeklere veya yumurtalara dadanan tavuk ömrünü doldurduysa evet kesinlikle köy tavuğu ile yapılmalı. Köy tavuğu deyince organik gelmesin aklınıza. Hani bahçede dolanarak karnını doyuran, doğal yaşayan, sabah salınıp akşam kümesine toplanan, 40 günlük olmayan tavuklardan. 
 
Ayıklanıp, içi boşaltıldıktan sonra iyice tütsülenip, küçük tüylerinden arındırılır ve yıkanır. İçi dışı tuz ve karabiber ile ovulur. Artık tavuk pişirilmeye hazırdır. 
 
Bu yemeğe çorba dedik çünkü düğünlerde de daha az kıvamlısı verilir. Daha suludur. Dolma gibi yapılanı ise yine sulu çorba gibi yenir ama kıvamı yoğundur ve yeme tekniği farklıdır. Tavuğu ve içinde piştiği sos kıvamına gelmiş suyu geniş ve derin bir tepsiye dökülür. Tavuğun içindeki pilavı suyuna doğru çekilerek sosu ile karıştırılır. 
 
Soslu, etli yarı pilav gibi yenir. Anlaşılacağı üzere tek tepsi gelir sofraya ve birlikte yenir. Ondan bir araya getirici özelliği de vardır. Sosyal anlam yüklüdür yani. Düğünlerde doldurmadan direk suyuyla pişirilip etleri kemiklerinden ayrılır. Didiklenir ve çorbaya ilave edilir. Özelikle tercih edilen ekşi turunç ekşisidir çünkü çok yakışır. Yoksa limon suyu da olur tabi.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Ekşili Tavuk Çorbası Nasıl Yapılır?
Muğla Yemek Kültüründe Ekşili Tavuk Çorbası Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Köy Tavuğu
*     2 Bardak Pirinç
*     1 Büyük Kuru Soğan
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Çay Bardağı Kızartmak İçin Zeytinyağı
*     1 Kaşık Toz Biber (Renk)
*     1 Kaşık Salça
*     4 Diş Sarımsal
*     1 Turunç Veya Limon
*     1 Tatlı Kaşığı Nane
*     Tuz
*     Karabiber
 
En İyi Muğla Çorbalarından Ekşili Tavuk Çorbası Yapılış Tarifi;
 
Ekşili Tavuk Çorbası...
Tavada yağ iyice ısınınca tavuğun ciğeri ve yüreği doğranarak ilave edilir ve kavrulur. soğan ilave edilip pembeleştirilir. Pirinçler koyularak iyice kavrulur. İçerisine istenirse taze veya kuru sarımsak ilave edilip kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve nane ile tatlandırılır. Tavuğun içine doldurulur ve dışarıya taşmayacak şekilde dikilir. 
 
Üzerini geçecek kadar su ilave edilip eti yarı yumuşayana kadar haşlanır. Başka bir tencereye alınıp ısıtılmış zeytinyağı içerisinde tavuk çevrilerek kızartılır. Rengi dönünce kenara alınır. Tavuğun kızartıldığı yağ içerisine salça ve toz biber ilave edilerek kavrulur. Süzülen tavuksuyu ilave edilir. Tavuğu da içerisine oturtularak lezzetler birbirine karışana kadar odun ateşinde pişirilir. 
 
Son olarak dövülmüş sarımsak ve ekşisi ilave edilip bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Derin bir tepsiye dökülüp tavuğun dikilen yeri açılarak, ipi alınır. İçinden pilavı çekilip sos kıvamına gelmiş suyu ile buluşturularak yenir. Sulu çorbadan biraz daha kıvamlı dokudadır.
 
Düğün gibi kalabalık yemeklerde ise tavuk haşlanır. Başka bir tencereye soğan doğranır ve zeytinyağında kavrulur. Salça ve toz biber ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Süzülen tavuk suyu ve pirinç ilave edilerek pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Didiklenen tavuklar çorbaya karıştırılır ve pişirmeye devam edilir. Son olarak dövülmüş sarımsak, ekşi, tuz ve karabiber ile tatlandırılıp bir taşım kaynatılır. Sıcak olarak ikram edilir.
 
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti hiç eksilmesin. Sağlıcakla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler