Vekilharç Nasıl Yapılır?

Vekilharç Nasıl Yapılır?

Vekilharç nedir? Muğla mutfak kültüründe Vekilharç nasıl yapılır? Vekilharç’ın özellikleri nelerdir? Muğla yemeklerinden Vekilharç ne zaman yapılır? Yöresel hamur işi tarifleri...

Vekilharç Nasıl Yapılır? Vekilharç nedir?
"Selma Atabey"
 
Muğla mutfak kültüründe Vekilharç nasıl yapılır? Vekilharç’ın özellikleri nelerdir? Muğla yemeklerinden Vekilharç ne zaman ve nerelerde yapılır? Yöresel hamur işi tariflerinden olan Vekilharç nereye aittir?
 
İşte Türk aşçı haberleri takipçilerine Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden özel ve nefis Muğla mutfağından sofralarınızı şenlendirecek en meşhur düğün yemeklerinden “Vekilharç” nasıl yapılır?
 
Vekilharç "Selma Atabey"Vekilharç "Selma Atabey"
Bodrum, Milas ilçelerinde yapılan ama Milas düğünlerinin olmazsa olmazı vekilharç. Çok özverili, bir o kadarda lezzetli bir yemek. Bir çeşit mantı. Tepsi mantısına benzer şekilde hazırlanıyor.
 
Ama bu denli ince işçiliği, düğün yemeklerinde düşünün lütfen. Bu nasıl bir emektir. Düğüne, yuva kurmaya, konu komşu, eş dosta verilen değere bakın lütfen.
 
Vekilharçı ilk olarak Çomakdağ'da tanıdım ben. Bilir misiniz Çomakdağ'ı? Çomakdağ Milas'ın bir köyü. Dağ köyü. Araçla tırmanmak zorunda kalınan dar ve virajlı bir yolu var. Ama değer. Kendine has mimarisi, folklorik kıyafetleri, başlarına taktıkları çiçekleri, yüzyıllardır sürdürdükleri gelenekleri ile çok renkli bir köy Çomakdağ. 
 
Girişteki tabelada Oğuz Türklerinin Onoklar boyu tarafından kurulmuş bir Yörük köyü olduğu yazıyor. Köye girdiğim zaman bir grup çocuk yanıma geldi. Beni gezdirmek için gönüllü oldular. En küçüklerinin elini tuttum ve küçücük bir bakkala girdik. Gazoz aldılar ve gezmeye başladık. Evlerin kapıları süslü, bacalarında ise yarım ay veya kartal figürü vardı. 
 
Vekilharç "Selma Atabey"
Bir diğer ilginçliği ise evdeki oda sayısı kadar baca var çatılarda. Köy meydanı ve kahvesi de tam bir nostalji. Kendimi Türk filmlerinin içinde hissetmiştim oraya vardığımda. Kadınların kıyafetleri, başlarına taktıkları çiçekler ile bir kalem gibiydiler ama öyle değilmiş her bağlamanın, her çiçeğin anlamı farklıymış. Birde yaşlı teyzelerde altın dişleri dikkatimi çekmişti. 
 
Sorduğumda burada adettir, severiz biz dediler. Çomakdağ'ın düğünleri de çok özel, Milas düğünleri gibi yapılıyor ve 4 gün sürüyormuş. Sokaklara masalar açılmış, evin bahçesinde ocaklar yakılmış yemekler yapılıyor, davul zurna her gelenle coşuyor. Evet Vekilharçla burada tanıştım. Tanıştığım ölçüde sizinlede tanıştırayım.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Vekilharç Nasıl Yapılır?
Vekilharç "Selma Atabey"
Muğla Yemek Kültüründe Vekilharç İçin Kullanılan Malzemeler;
 
Muğla Mutfağında Vekilharç Hamuru İçin:
*     3 Kase Un
*     1 Yumurta
*     Tuz
 
Yöresel Mutfaklarda Vekilharç Hazırlıkta 
*     1/2 Bardak Zeytinyağı
 
Muğla Mutfağında Vekilharç İç Harcı İçin
*     1 Kuru Soğan
*     4 Kaşık Zeytinyağı
*     1/2 Kg Kıyma
*     Karabiber
*     Tuz
 
Vekilharç "Selma Atabey"
En İyi Yemek Tariflerinden Vekilharç Pişirme İçin ;
*     1,5 Bardak Et Veya Tavuk Suyu
 
En İyi Yemek Tariflerinden Vekilharç Sos İçin;
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     1 Kase Yağlı Yoğurt
*     4 Diş Sarımsak
*     4 Kaşık Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Renk Biberi
*     3-4 Sap Maydanoz (İsteğe Bağlı)
 
Yöresel Mutfaklardan En İyi Hamur İşi Tariflerinden Vekilharç Yapılış Tarifi;
Un, yumurta, tuz ve su ile orta yumuşaklıkta hamur yoğrulur. Üzeri kapatılarak 20 dakika kadar bekletilir. Bekletilmesi hamurun daha iyi işlenmesini sağlar. 
 
Vekilharç "Selma Atabey"
Bu nedenle önemlidir. Bu arada iç harcı için soğanlar yemeklik doğranıp kıyma ile birlikte 4 kaşık zeytinyağı ile kavurmaya alınır. İyice kavurduktan sonra tuz, karabiber ile tatlandırılıp ocaktan alınır. Hamuru bezelere ayırıp, mantıdan daha ince olacak şekilde yufka açılır. 
 
Zeytinyağı ile yufka yağlanır ve ikiye katlanır. Hazırlanan iç harç boydan boya bir sıra halinde serilir ve rulo şekilde sarılır. İkişer parmak genişliğinde kesilir, yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar fırınlanır. 
 
Bu arada et suyu veya tavuk suyu hazırlanır, sıcak olmalıdır. Fırından çıkan mantılar biraz soğuduktan sonra sıcak et suyu ilave edilir ve üzeri kapatılır. Başka alternatif kapatılmış ama hala sıcak olan fırına geri koyulur. 
 
Suyu çekip şişmesi ama üzerlerinin çıtır kalması gerekmektedir. Yoğurt ve ezilmiş sarımsak iyice çırpılıp mantının üzerine dökülür. Tereyağı ve zeytinyağı ısıtılıp toz biber yakılarak yoğurdun üzerine gezdirilir. İsteğe bağlı ince kıyılmış maydanozla süslenir. 
 
Bekletilmeden yenmelidir. Ya da yenileceği zaman soslanması gerekir. Aksi takdirde beklerse hamurlaşır ve özelliğini yitirir.
 
Vekilharç "Selma Atabey"
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi yemek tariflerinden "Vekilharç" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler