Gastronomide Yeni Trend Yöresel Yemekler Ve Yöresel Mutfaklar
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Talas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Gastronomi Trendleri Kayseri'de Buluşuyor' Programı kapsamında ünlü şefler tecrübelerini anlattı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Talas Belediye tarafından düzenlenen 'Gastronomi Trendleri Kayseri'de Buluşuyor' Programı gerçekleştirildi.
Talas Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde açılan Talas Sanat Galerisi'nde düzenlenen programa;
Talas Belediye Başkan Yardımcısı İlker Sülev, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Salih Özgöncü, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda, Günaydın Et ve Restoranlar Grubu Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Anadolu Halk Mutfakları Dernek Başkanı Adnan Şahin ve EKS Mutfak Akademisi Kurucusu ve Şefi Eyüp Kemal Sevinç, katılımcılara tecrübelerini anlattı. Programda konuşan Cüneyt Asan, ünlü firmaların kendilerini en iyi şekilde pazarladığını söyleyerek, "Bizim kendimizi pazarlamamız lazım.
Bizde eksik olan budur. Talas'ta bunu gibi bin 500 yıllık bir yaşanmışlık var ama ben bu ülkede yaşıyorum benim bu yerden haberim yok. Benim yaşadığım ülkemde olandan haberim yok ki, dışarıdakiler nereden görüp gelsinler. Buraya gelip para bırakıp, gitsinler" dedi.
Kayseri mutfağı nedir? Kayseri mutfağında hangi Kayseri yemekleri vardır? Kayseri mutfağının özellikleri...
Kayseri, İç Anadolu Bölgesinin en kalabalık şehirlerinden biridir. Sahip olduğu birçok yöresel ve kültürel zenginlik vardır. Bunların başında da mutfak kültürü gelmektedir.
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kayseri’de de kendine has yöresel lezzetler bulunmaktadır. Sebze yemeğinden, et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar kendini diğer şehirlerden ayıran bir mutfak kimliğine sahiptir.
Kayseri adıyla özdeşleşmiş olan 2 ünlü lezzeti vardır: pastırma ve sucuk. Bu lezzetlerin ünü yurtdışına kadar taşınmıştır. Kayseri’de pastırmacılık, Orta Asya’dan gelen Türkler ile başlamış ve zamanla gelişmiştir.
Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda yazmış olduğu Seyahatname adlı eserinde Kayseri’den şu şekilde söz eder:
“Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970).
Evliya Çelebi’nin bu yazısından; 17.yy’a kadar dayanan bir pastırma imalatı geleneğinin olduğu söylenebilmektedir.
Kayseri de geleneksel yaşam tarzının sürdürüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden oldukça farklılık taşımaktaydı. Şehir hayatının insanlara sunduğu olanaklar bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğratmıştır.
Kayseri’nin yöresel yemekleri ise bu değişimden etkilenmeden geleneksel lezzetlerle sofralardaki yerini almaya devam etmektedir.
Kayseri mutfağında da tıpkı diğer mutfaklarda olduğu gibi günlük sofraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlere özgü özel yemekler hazırlanır: Açma börek ve kıvrım börek bu lezzetler arasındadır.
Ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşan bir yemek kültürü bulunmaktadır. Mantı; içlerinde en gözde olanıdır. Öyle ki yapılan araştırmalara göre Kayseri’de 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanı ise etli mantıdır.
Mantının geçmişi ise Osmanlıya kadar dayanmaktadır. Hamur işlerinin çok sık tüketildiği Kayseri sofralarında en çok tüketilen yiyecekler olarak; çorba, erişte ve makarnadan oluşan Aşma-Karna ve su böreği, kuru börek, tandır böreği, katmer yer almaktadır.
Aşma karna kesimi kışa hazırlık olarak yaz sonunda ve sonbahar mevsiminde yapılır. Kadınlar arasında yapılan bir uygulamadır.