Aşçı Kimdir? Aşçılık Üniversiteleri hangileridir? Türkiyede Bulunan Aşçılık Okulları listesi ve Aşçılık Eğitimleri Nelerdir?

Aşçı Kimdir? Aşçılık Üniversiteleri hangileridir? Türkiyede Bulunan Aşçılık Okulları listesi ve Aşçılık Eğitimleri Nelerdir?

Yiyecek İçecek Hizmetleri. gastronomi bölümü puanları nelerdir? Mutfaktaki Hiyerarşi Sizi Çok Yıpratır Mı? gastronomi bölümü hakkında bilgiler...

Aşçı Kimdir? Aşçılık Üniversiteleri hangileridir? Türkiyede Bulunan Aşçılık Okulları listesi ve Aşçılık Eğitimleri Nelerdir? gastronomi okumak için ne yapmalı? gastronomi bölümü okumak için hangi fakülteye gidilir? gastronomi bölümü puanları nelerdir? Mutfaktaki Hiyerarşi Sizi Çok Yıpratır Mı? gastronomi bölümü hakkında bilgiler...
 
Günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak, temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.
 
Gastronomi Okumak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 5 Şey
“Gastronomi bölümü nedir?” diye düşündüğünüzde, neredeyse her insanın aklına sadece büyük mutfaklarda aşçı olmak geliyor. Ancak Gastronomi okumak önünüzde çok fazla kapının açılmasını sağlıyor. Gastronomi bölümü hakkında genel kanının aksine bilinmeyenleri sizler için derledik.
 
gastronomi bölümü okumak için ne yapmak gerek
Gastronomi Bölümü Hayatınıza Ne Katar?
Gastronomi okumak sadece yemek yapmayı öğrenmek değildir. Ülkelerin yemek kültürlerini ve tarihlerini de öğreneceğiniz bölümde, tüm insanlık tarihine dair fikir edinebilirsiniz. Sosyoloji ve Antropoloji gibi birçok sosyal bilimle de iç içe olacağınız bölüm, bakış açınızın genişlemesine de katkıda bulunacak. Eğer sadece şef olmak ve bu konuda ilerlemek gibi düşünceleriniz varsa bunu gerçekleştirebileceğiniz gibi, konuyu daha geniş ele alıyorsanız aradığınız her şeyi bu bölümde bulabilirsiniz.
 
gastronomi okumak için ne yapmalı
İşsizlikten Korkmalı Mısınız?
Ülkemizde üniversite sayısının artması mezun sayısında da artışa sebep oldu. Mezun olan neredeyse kimse, kendi bölümünde iş bulamaz oldu ve istihdam edilemeyen gençlerle beraber genç işsizlikte de zirvelere çıkıldı.
 
gastronomi bölümü okumak için hangi fakülteye gidilir
Gastronomi okumak işsiz kalma ihtimalinizin çok az olması demek. Çalışma alanının çok geniş olması ve birçok sektörde iş seçeneği sunması, bölümü ayrıcalıklı bir noktaya taşıyor. Unutmayın ki Türkiye gibi geniş mutfak kültürüne sahip ülkelerde, hizmet sektörü özellikle de yiyecek ve içecek sektörü belki de en son işsiz kalacağınız alanlar. Bu sebeple işsiz kalmak korkunuz olmasın.
 
Sadece Aşçı Mı Olabilirsiniz?
Gastronomi okumak, genel kanının aksine sadece aşçı olmak anlamına gelmiyor. Elbette bölümde mutfak dersleriyle beraber aşçı olarak çalışmak için yeterli eğitimi alıyorsunuz. Ancak geniş ölçüde bakıldığında Gastronomi bölümü, bir İşletme bölümü gibi ülkenin çoğu üniversitesinde yer almıyor. Giderek yeni üniversitelere eklenen Gastronomi bölümünde akademik kadroya her zaman ihtiyaç var.
 
gastronomi bölümü puanları nelerdir?
Doğal olarak isterseniz gerekli sınavlara ve mülakatlara girip akademik hayata adım atabilirsiniz. Bir diğer yandan isterseniz şarap tadımcılığı yapabilir veya büyük gıda firmalarında yönetici pozisyonda yer alabilirsiniz. Son sene formasyon alarak meslek liselerinde öğretmenlik yapabilir, üniversitede size verilecek olan işletme açma hakkıyla kendi işletmenizi açabilir, başka işletmelerin yöneticiliğini yapabilirsiniz.
 
Mutfaktaki Hiyerarşi Sizi Çok Yıpratır Mı?
Televizyonlarda gördüğünüz mutfak şovlarındaki kavgalar veya bölümle ilgili insanların anlattıkları korku hikayeleri sizi bölümden soğutmasın. Elbette mutfak zamanla yarışılan bir yer ve insanlar gergin olabiliyorlar ancak  bu anlatıldığı gibi sizi kaynar kazanlarda kaynatacakları anlamına gelmiyor. İş hayatının her alanında karşılaşacağınız gibi burada da gergin zamanlarla karşılaşabilir ve stres yönetimi yapmak zorunda kalabilirsiniz.
 
gastronomi bölümü hakkında bilgi
Unutmayın ki kolay iş yoktur ve stres yönetimi insan olarak olgunlaşmanızın en iyi yollarından biridir. Ancak yine de bu hiyerarşi ve gerginlik sizi korkutuyorsa, yukarıda da belirttiğimiz gibi gastronomi okumak sadece mutfakta yer almanız anlamına gelmiyor. Keyif alacağınız bir alanda uzmanlaşmaya bakın.
 
Şef Olmak! 18 Soruda Gastronomi Bölümü
 
gastronomi bölümü  Çok Mu Pahalı?
Gastronomi bölümünde birinci sınıfta teorik dersler göreceğiniz için her bölümde olduğu gibi kitap masrafınız olacaktır. İkinci sınıftan itibaren mutfak dersleri başlayacak ve ekipmanları sizin temin etmeniz gerekecek. Bıçak seti ve mutfak kıyafetleri, eğitim hayatınızda sadece bir kere alacağınız parçalar. Ancak üniversite tercihi yaparken dikkat etmekte fayda var.
 
gastronomi bölümü nedir
Bazı üniversiteler zengin bütçeleri sayesinde mutfakta ihtiyacınız olacak günlük harcamaları karşılarken bazılarında tüm yük öğrenciye kalıyor. Ancak genel itibariyle Gastronomi okumak, altından kalkılamayacak kadar masraflı değildir.
 
Aşçı Kimdir? Aşçının Görevleri Nelerdir?
- Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder,
- Yapılacak yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tarif eder,
- Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar,
- Yemeği cinsine göre (zeytinyağlı, etli vb.) pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir,
- Yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir, (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar.)
- Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler,
- Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar
- Mutfağın, kullanılan araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar veya
- yaptırır.
 
Mutfakta Kullanılan Alet Ve Malzemeler
- Her türlü mutfak araç ve gereci (bıçak, tencere, karavana, mikser vb.),
- Havagazı fırını, elektrikli fırın, ızgara, fritöz,
- Hamur yoğurma makinesi, sebze doğrama makinesi, ekmek kesme makinesi, salam ve kıyma makinesi, buharlı istim (sebze, et pişirirken), dondurma makinesi gibi aletler kullanır.
 
Aşçılık Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler
Aşçı olmak isteyenlerin;
- Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
- Bedence güçlü ve sağlıklı,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- Temiz, titiz, sorumlu,
- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.
 
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
 
Aşçıların Çalışma Ortamı Ve Koşulları
Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim kurarlar. Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
 
Aşçıların Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları
Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Bunlar;
 
I- Okul Mutfağı,
II- Hastane Mutfakları,
III- Fabrika Mutfağı,
IV- Ordu Mutfağı,
V- İşyeri Mutfağı,
VI- Yemek Fabrikaları Mutfağı,
VII- Otel Mutfağı,
VIII- Restoran mutfağı,
IX- Gemi Mutfağı,
X- Uçak Mutfağı,
XI- Tren Mutfağı,
XII- Otobüs Mutfağıdır.
 
İstanbul Culinary Institute | Beyoğlu'nda Aşçılık Kursları | Culinary Classes İn Beyoglu
 
 
Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.
Çeşitli yollarla iş bulma imkanlarına sahiptirler. Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak, gazete, dergi vb. yayınlar aracılığıyla, meslektaşları yardımıyla, mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye İş Kurumu yardımıyla iş bulma imkanlarına sahiptirler.
 
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler
Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde "Yiyecek İçecek Hizmetleri" alanı "Aşçılık" dalında verilmektedir. Ayrıca, meslek liselerinin "Yiyecek İçecek Hizmetleri" alanı "Mutfak" dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
 
Bunun yanısıra;
- Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde,
- Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında,
- Halk Eğitim Merkezlerinde,
- Özel Turizm Meslek Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir.
- Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezleri, Selçuk/İzmir, Balçova/İzmir, Kastamonu, Kütahya'da bulunmaktadır.
 
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
 
Meslek liselerinde mesleğin eğitimini görmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve meslek liselerine giriş şartlarını taşımak gerekmektedir.
- Turizm Bakanlığına bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde eğitime 16-22 yaşları arasında en az ilköğretim okulu mezunu olanlar, yazılı sınav ve mülakatla kabul edilirler. Eğitim ücretsizdir.
- Özel turizm meslek kurslarında eğitime 16-25 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretlidir. Büyük illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yörelerde çok sayıda özel kurs bulmak mümkündür.
- Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarına en az ilkokul mezunu olanlar alınır. Eğitim ücretsizdir. Turizm elemanına ihtiyaç olduğu tespit edilen illerde kurs açılmaktadır.
 
Aşçıların Eğitimin Süresi Ve İçeriği
"Aşçı" mesleğinin eğitim süresi mesleki eğitim merkezlerinde ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.
 
- Özel turizm meslek kurslarında eğitim süresi 5-6 ay arasında değişmektedir.
- Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde eğitim süresi 7 aydır.
- Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında eğitim süresi en az 5 aydır.
 
Aşçılık eğitiminde;
- Görgü kuralları ve genel kültür,
- Turizmin tanımı ve çeşitleri,
- Turizm eğitimi öğretimi,
- Konaklama endüstrisi,
- Otel işletmelerinin sınıflandırılması,
- Yeme, içme ve konaklama yerlerinin çeşitleri,
- Türkiye Turizm Coğrafyası,
- Mesleki İngilizce,
- Temizlik (Kişisel temizlik, çalıştığı ortamın temizliği, kullanılan malzemelerin temizliği),
- Kullanılan araç, gereçler, kullanıldığı yerler,
- Ana gıda maddeleri, satın almanın önemi, dikkat edilmesi gereken hususlar,
- Et, balık, sebze, tavuk sularının elde edilişi,
- Çorbalar, soslar, deniz mahsulleri,
- Etler, çeşitleri ve et yemekleri,
- Pilav, makarnalar, börekler,
- Zeytinyağlılar, soğuk sıcak mezeler, kanapeler,
- Salatalar, garnitürler,
- Beynelmilel alakart yemekler,
- Kümes hayvanları ve bunlardan yapılan yemekler,
- Av etleri,
- Sebze yemekleri,
- Tatlılar, pastalar, kekler yapmasını,
- Mutfakta olabilecek kazalar ve bunları önleme çareleri,
- Beslenme bilgisi (proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler vb.)
- Servis bilgisi öğrenilir.
 
Aşçılık Mesleginde İlerleme
- Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir.
- Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir.
- Çıraklık eğitimini tamamlayanlar "Kalfalık" sınavına alınırlar ve başarılı olanlar kalfa olarak ustalık eğitimine katılabilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup; Ekonomi, İşletme Bilgisi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Muhasebe, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Çalışma Hukuku ve İleri 
Meslek Bilgisi derslerinden oluşmaktadır. 2 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
 
MSA - Sanal Tur
 
 
- Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.
- Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
- İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açıköğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
Burs, Kredi Ve Ücret Durumu
- Turizm Bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde, öğrencilere öğle yemekleri ücretsiz verilir. Ayrıca ücretsiz olarak yatılı kalma imkanı vardır. Yatılı öğrencilerin sabah, öğle ve akşam yemekleri de ücretsizdir. Uygulamalı eğitim süresince çok olmamakla birlikte ücret alırlar, ancak, işletme için ücret ödeme zorunluluğu yoktur.
- Özel turizm meslek kurslarında öğrenci kendisi ücret ödemek zorundadır.
- Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında eğitim ücretsizdir, ayrıca, kursiyerlere kurs süresi boyunca zorunlu giderlerini karşılamaları için her yıl yeniden belirlenen miktarda günlük maddi yardım sağlanır. Bu kurslardaki staj süresince işletme bir ücret ödeme zorunluluğunda değildir, ücret ödeyecekse bunu kendisi belirler.
- Mesleki eğitim merkezleri ve meslek lisesi öğrencileri beceri eğitimi süresince asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir. Primler devlet tarafından ödenir. Eğitim süresince tedavi ve muayene masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından karşılanır. Ayrıca işletmenin diğer sosyal yardımlarından yararlanır (yemek, servis vb.).
- Kazanç, işletmenin büyüklüğüne, kişinin tecrübe ve niteliğine göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret ile asgari ücretin 3 katına kadar aylık ücret alınabilmektedir. Bu ücretler yükselebilmektedir. Aşçıbaşılıkta ise ücretler çok yüksek miktarlarda olabilmektedir. Yabancı dil bilen ve çok tecrübeli aşçılar çok yüksek rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde çalışabilmektedir.
 
Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler
- İlgili Eğitim Kurumları,
- Meslek elemanları
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.
 
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi Yunanca’daki “gaster” ve “nomos” sözcüklerinden gelmektedir. Yemek kanunu olarak çevrilebilir. Yiyeceklerin damak ve göz zevkine hitap ederek sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma konusunu oluşturur.
 
Bir zaman ülkemizde usta-çırak ilişkisiyle edinilen meslek gruplarından olan mutfak sanatları artık okulların gözde bölümlerinde yer alıyor. Gastronomi ve mutfak sanatları; yeme-içme olan ilginin artması, restoran zincirlerinin sürekli kendilerini yenilemesi ve yeni restoranların açılmasıyla önem kazanmıştır. Belki de en önemlisi, insanların kendilerini ifade edebileceği yaratıcılık alanı olarak görülmesi gastronomi sanatlarının günümüzdeki yerini almasına neden olmuştur. Gastronominin gelişimiyle işletmecilik ile anılan restoranlar artık şefleriyle anılmaya başladı.
 
Türkiye’deki popülerliğini son yıllarda kazanan mutfak sanatlarının dünyadaki tanınırlığı ise eskiye dayanmaktadır. Bir çok restoran şefleriyle ün kazanmış ve gastronominin hem sanat hem de bir bilim olarak ele alınmasının yolu açmıştır. Öyle ki tarihi 1900’lü yıllara dayanan rehberler geliştirilerek işletmelerin değerlendirilmesiyle prestij kazanmalarının önü açılmıştır. En çok bilinen “Michelin Yıldızları” yla işletmelerin mutfak sanatlarına verdiği önemin artmasına neden olmuştur. Birçok genç şefin de hayallerini süsleyen “Michelin Yıldızları” mutfak sanatlarının da bugün ki ününü almasını sağlamıştır.
 
Günümüzde geleceğin mesleği olarak anılan gastronomi, her gün yeni tadlar ve görsel sanatlar sunarak kendini yenilemektedir. Bölümün gelişmesi ve gençlere sunduğu imkanlar ise tercih edilirliğini cazip kılmaktadır.
 
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Neler Öğretiliyor?
Gastronomi ve mutfak sanatları alanı sektöre mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, uluslararası mutfaklardan sunumlar yapabilecek şef aşçılar ve pastacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Gastronomi ve mutfak sanatları denilince akla ilk gelen aşçılık ve pastacılıktır.
 
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimleri üniversitelerde alınabileceği gibi sertifika veren eğitim kurumlarında da alınabilir. Üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatları alanında önlisans ve lisans düzeyinde eğitim programları bulunmaktadır. Bunun dışında kısa süreli aşçılık ve pastacılık eğitimleri veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okulları da bulunmaktadır. Bu okullar temel, orta ve süper düzeyde eğitim programları düzenleyerek öğrencilerine sertifika vermektedirler. Yurtdışında gastronomi ve mutfak sanatları okulları öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise, alanında uzmanlaşmış okullardan alınan eğitimlerin daha kısa sürede ve daha verimli olmasıdır.
 
Gastronomi Eğitiminde En çok Tercih Edilen Ülkeler?
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimleri birçok ülkede alınabilir ancak, işin mutfağında pişmek oldukça önemli. Eğitimde ülke tercihi yaparken, uzmanlaşmak istediğiniz alana göre destinasyon seçmeniz başarılı ve verimli bir öğrenim için büyük bir etkendir. Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimlerinde en çok tercih edilen ülkelerin başında; Amerika, İngiltere, Fransa, Avustralya, İtalya ve İsviçre gelmektedir. Hangi ülkeyi tercih edeceğiniz ise, uzmanlaşmak istediğiniz eğitim içeriğine göre çeşitlilik gösterebilir. Ülke seçimi yaparken Gkr eğitim danışmanlarımız ihtiyaç ve isteklerinizi birlikte belirleyerek sizin için en ideal seçimin yapılmasında yardımcı olacaklardır.
 
Kesme Ve Doğrama Teknikleri | Eyüp Şefin Seçtikleri | 5. Bölüm
 
 
Okul Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimleri için öğrencilere üniversitelerden sertifika eğitimleri veren özel kurumlara kadar seçenekler sunulmaktadır. İyi bir kariyer başlangıcında ise mezun olunan okulun önemi oldukça büyük. Sektörde öncü işletmelerin ne istediğinin bilincinde olan kurumlardan eğitim almak ise size mesleğe bir adım önde başlama fırsatı sunacaktır. Mutfak sanatları mezunları işe alımlarda eğitimleri kadar stajlarıyla da değerlendirilmektedir. Eğitimlerinin pratik olmasının yoğunluğu da dikkat edilen bir diğer noktadır.
 
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında birçok hotel ve restoran yabancı şefler ile çalışmayı tercih etmektedir. Bunun dışında uluslararası eğitim deneyimi kazanmış şefler de işletmelerin tercihleri arasındadır. Uluslararası deneyim gastronomi mezunlarına bu alanda faydalı olacaktır.
 
Okul seçimindeki diğer etkenler arasında ise, bünyelerinde ana mutfak, istasyonlu mutfak ve pastane gibi farklı pratik alanlarının ve uygulama restoranlarının olması yer almaktadır. Bir çok okul seçeneğinin arasından danışmanlarımız sizin için en uygun olanın seçilmesinde yardımcı olacaklardır.
 
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Yabancı Dilin Önemi?
Gastronomi eğitiminin yurtdışında alınmasının en büyük faydalarından biri şüphesiz ki yabancı dil eğitimlerine katkı sağlamasıdır. Meslekte yabancı dil ve kültür bilmenin önemi olukça büyükken yurtdışında alacağınız eğitim ile kendinizi bu alanlarda da geliştirebilirsiniz. Mutfak kültüründe sınırların kalktığı bir zamanda yemeğe dair her şey kadar yemeğin kültürünü ve yabancı dil de edinmenin faydası oldukça büyüktür. Uluslararası dolaşımın en kolay olduğu mesleklerin başında gelen aşçılık alanında en çok İngilizce ve Fransızca dilleri tercih edilir.
 
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okullarımız
Gkr eğitim danışmanlarımız size birçok ülkede birden fazla okul seçeneği sunabilmektedirler. Ülke ve okul tercihleri ise sizin beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlenmekte olup, sizin için en uygun seçenekler hakkında danışmanlık verilmektedir. En çok tercih edilen ülkeler ise İtalya, Fransa, İngiltere, Amerika ve Avustralya’dır. Bu ülkelerdeki okullarımızı incelemek gerekirse;
 
Fransa Mutfak Sanatları Okulları
Gastronomi merkezi olarak anılan Fransa, eğitim almak için öğrencilerin hayallerini süsleyen ülkelerin başında gelmektedir. Yemek kültürü olarak dünyanın en iyi ülkeleri yer alan Fransa’nın tercih edilmesinin nedenlerinin başında mutfak sanatlarının Fransız kültürüne işlemiş olmasıdır. Profesyonelliği ön plana çıkaran bir çok okul bulunması da tercih sebeplerindendir. Yine diğer bir neden olarak Fransa’da dünyaca ünlü ve Michelin Yıldızlı bir çok restoranı bulunması gösterilebilir.
 
Türkiye'deki aşçılık okullarının listesi...
2 Yıllık Aşçılık Bölümleri
Adıyaman Üniversitesi  -Adıyaman –Aşçılık
Afyon Kocatepe Üniversitesi-Afyon-Aşçılık
Aksaray Üniversitesi-Aşçılık
Amasya Üniversitesi-Amasya-Aşçılık
Akdeniz Üniversitesi-Antalya-Manavgat Meslek Yüksekokulu-Aşçılık
 
Adnan Menderes Üniversitesi-Aydın-Didim Myo-Aşçılık
Abant İzzet Baysal Üniversitesi-Bolu-Mengen Aşçılık
Uludağ Üniversitesi-Bursa-Aşçılık
Dicle Üniversitesi-Diyarbakır-Aşçılık
Anadolu Üniversitesi-Eskişehir-Aşçılık
 
Gaziantep Üniversitesi-Gaziantep-Aşçılık
Süleyman Demirel Üniversitesi-Isparta-Aşçılık
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi-Muğla-Aşçılık
Nevşehir Üniversitesi-Ürgüp Myo-Aşçılık
Harran Üniversitesi-Şanlıurfa-Aşçılık
 
Yalova Üniversitesi-Yalova-Aşçılık
2 Yıllık Özel Aşçılık Bölümleri(Ücretli)
Bülent Ecevit Üniversitesi-Zonguldak-Devrek Myo-Aşçılık
Avrupa Meslek Yüksekokulu-İstanbul-Aşçılık
Haliç Üniversitesi-İstanbul-Aşçılık
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi-İstanbul-Aşçılık
İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu-İstanbul-Aşçılık
Okan Üniversitesi-İstanbul-Aşçılık
Kapadokya Meslek Yüksekokulu-Nevşehir-Aşçılık
 
4 Yıllık Gastronomi Bölümleri
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi-Gökçeada-Gastronomi
Gazi Üniversitesi-Ankara-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Gaziantep Üniversitesi-Gaziantep-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
 
Nevşehir Üniversitesi-Nevşehir-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Abant İzzet Baysal Üniversitesi-Bolu Mengen -Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Necmettin Erbakan Üniversitesi-Konya Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
 
4 Yıllık Özel Gastronomi Bölümleri(Ücretli)
Okan Üniversitesi-İstanbul-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Girne Amerikan Üniversitesi-Kıbrıs-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Lefke Avrupa Üniversitesi-Kıbrıs-Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Özel Eğitim Veren Kursların Bazıları
 
Mutfak Sanatları Akademisi
İstanbul Culinary Institute, amatörler için düzenlenen kısa süreli atölyelerin ve uygulamaya yönelik temel eğitim programlarının yanı sıra sektöre eğitimli aşçılar yetiştirmek amacıyla profesyonel bir sertifika programı da sunuyor. Aşçılık eğitim programları, uygulama restoranı Enstitü ve öğrenciler tarafından hazırlanan ürünlerin satıldığı Enstitü Shop ile pratik düzeye taşınıyor.
 
 
Chefschool - Uygulamalı Mutfak Eğitimi Sertifika Programı
İstanbul Culinary Institute, 2008  yılında Chefschool adı altında Uygulamalı Profesyonel Mutfak Eğitimi Sertifika Programı’nı başlatı. Chefschool, Kadir Has Üniversitesi Yaşam boyu Eğitim Merkezi işbirliği ve Institute of Culinary Education New York katkıları ile hazırlanan ortak bir sertifika programı. Üç modülden oluşan eğitim toplamda altı ay sürüyor. İlk iki ay boyunca, yani birinci modülde Fransız tekniklerini baz alan temel eğitimde Institute of Culinary Education, New York’un müfredatı kullanılıyor. Bu daha çok bireysel teknik ve beceri geliştirmeye yönelik bir dönem. Modül bitimde öğrencilere okulun özel  sertifikası da veriliyor.
 
İkinci modülde Türk mutfağının temellerine yoğunlaşılıyor. Tarihsel bir bakış açısı hakim bu modülde. Konuk şeflerin katılımıyla yorum ve tarif farklarını tanıma fırsatı oluyor öğrencilerin. Yine bu modülde sektöre ürün tedarik eden firmaların günlük eğitimleri ve sektördeki çeşitli kuruluşlara yapılan geziler ile öğrencilere farklı deneyimler kazandırmak hedefleniyor.
 
Üçüncü modül, üç aylık temel eğitimin ardından başlayan uygulamalı eğitim dönemi. Türkiye’nin ilk uygulama restoranı olan Enstitü’de mevsimin gereklerine göre yemek pişirme amacı ön planda. Restoran müşterilerine günlük olarak değişen, Türk ve Akdeniz yemekleri sunuyor. Öğrenciler üç ay boyunca istasyon ve vardiyalarda rotasyonla, gerçek bir mutfak deneyimi yaşıyorlar.
 
Kayıt ve ücretler
Yeni dönemin ilk programı 10 Eylül’de başlıyor. Programın ücreti 2012 yılı boyunca, yüzde 20 Kadir Has Üniversitesi Eğitim Bursu ile 11,500 TL.  Nakit veya kredi kartı ile altı aya kadar vade farksız taksit imkânı var. Ayrıca program ücreti Akbank ve Tekstilbank iş birliği ile 12 ile 60 aya kadar krediyle taksitlendirilebiliyor.
 
İstanbul Kitchen's Academy'De Pasta Dersleri
Profesyonel Aşçılık Programı
Reçetesiz eğitim şekli ile bilindik eğitimlerden daha farklı bir sistemi olan okulda öğrencilere genel mutfak eğitimi veriliyor. Konular ve modüller sebep-sonuç ilişkisi ile temel bilgiler ve teknikleri birleştirip mutfakta yenilikçi olmayı, reçete geliştirmeyi öğretiyor. Özel tasarlanmış U düzendeki mutfakta her katılımcının kendisine ait ocağı ve tezgâhı oluyor.  Pratik ve teorik eğitim eş zamanlı olarak veriliyor. Mutfak teknolojisini yakından takip ediyor şef Serkan Bozkurt.  Profesyonel Aşçılık Programı 13 hafta sürüyor. Dersler haftada dört gün, günde üç saat. İsteğe bağlı olarak uluslararası otellerde dört aylık staj imkânı da sağlanıyor.
 
Kayıt ve ücretler
Chef’s Table Mutfak Okulu’nda 10 Eylül’de beşinci dönem profesyonel aşçılık eğitimi başlıyor. Eğitimin ücreti 8,260 TL. Dileyenlere senet karşılığında üç taksit yapabiliyorlar.Chef’s Table Mutfak Okulu
 
Profesyonel Aşçılık Programı’nın katılımcıları mutfakta son teknoloji ürünü aletlerle çalışıyor, sektörün deneyimli şefleri yepyeni bir kariyere doğru giden yolda onlara rehberlik ediyor. Programda dersler hafta içi dört gün, günde dört saat ya da hafta sonu iki gün, günde altı saat olarak veriliyor. Bu yolculuğun başında beslenmenin ilkeleri, gıda hijyeni ve güvenliği gibi en temel konularla tanışan öğrenciler, zamanla teknik yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyorlar.
 
Sunumlar, porsiyonlama, maliyet kontrolü gibi ince detaylar da programa dahil.  Sekiz ay süren eğitimde, öğrenciler dört ay boyunca işin mutfağında hem teorik hem de pratik dersler alıyor. Geri kalan dört ayda ise okul tarafından belirlenen restoranlarda veya otellerde staj yapma imkânı buluyorlar. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere Okan Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan Uluslararası Aşçılık Sertifikası veriliyor.
 
 
Kayıt ve ücretler
İKA’da yeni dönem hafta sonu dersleri 15 Eylül Cumartesi, hafta içi dersleri ise 17 Eylül Pazartesi başlıyor. Programın ücreti 12,500 TL. Finansbank ve Şekerbank, İKA öğrencilerine düşük faizli kredi imkânı sunuyor.
 
Türkiye’deki en iyi özel aşçılık okulları ve kursları
Eğer yemek yapmayı seviyorsanız ve bu yeteneğinizi profesyonel olarak kullanma niyetiniz varsa Türkiye’deki en iyi özel aşçılık okulları ve kurslarından birine kayıt olarak aşçılık yeteneklerinizi daha ileriye taşıyabilirsiniz. Türkiye’de ki en iyi aşçılık okulları ve kurslarını sizin için derledik. Eğer eklemek istediğiniz bir aşçılık okulu ya da kursu varsa yorum bölümünden önerebilirsiniz.
 
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir özel okul olmasının yanı sıra dünyanın en büyük akreditasyon kurumlarının başında gelen İngiltere kökenli City & Guilds tarafından onaylı Türkiye’deki tek okul.
 
MSA kampüsünde, profesyonel aşçılık ve profesyonel pasta-ekmekçilik
eğitim mutfakları, uygulamalı barmenlik ve miksoloji sınıfı, mutfakseverlere yönelik etkinlikler için tasarlanmış mutfak, seminer odaları, Türkiye’nin ilk ve tek mutfak oditoryumu, ‘Yeme – İçme Konulu Uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ ve yiyecek – içecek tarihi konusunda özel bir koleksiyona sahip müzesi, AR-GE çalışmalarının yürütüldüğü mutfak laboratuvarı ve Okulun Mutfağı isimli restoranı yer alıyor.
 
İstanbul Culinary Institute
İstanbul Culinary Institute’de, kısa süreli atölyelerin ve uygulamaya yönelik eğitimlerin dışında profesyonel aşçılar yetiştirmek amacıyla bir sertifika programı da sunuyor. Aşçılık eğitim programları, uygulama restoranı, Enstitü ve öğrenciler tarafından hazırlanan ürünlerin satıldığı Enstitü Shop ile güzel bir seçenek.
 
Chef’s Table Mutfak Okulu
TV’deki yemek programlarının tanınan ismi Serkan Bozkurt tarafından kurulan Chef’s Table Mutfak Okulu Türkiye’nin ilk butik mutfak okulu iddiasını taşıyor. Tematik atölyeler de düzenleniyor, ama asıl amaç sektöre bilgili, deneyimli çalışanlar yetiştirmek.
 
İstanbul Kitchen’s Academy
İstanbul Kitchen’s Academy, Türk ve dünya mutfağının bütün inceliklerini amatör şeflere aktarmak, şeflerin doğru bilgi, estetik bilinci ve tam donanımla mezun olmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. İKA öğrencileri, mutfakta son teknoloji ve sektörün en deneyimli şefleriyle çalışarak hem Türk mutfağını dünyaya tanıtmakta yardımcı olacak, hem de sektöre yeni bir soluk kazandıracak.
 
İstanbul Kitchen’s Academy Okulda profesyonel aşçılık ve pastacılık eğitimlerinin yanı sıra piyasada çalışan profesyonel şeflere yönelik eğitimler de bulunuyor. Amatör hobi kursları, yemek kültürü dergisi, paneller, söyleşiler, kütüphane, teras restoranı ve café’si sadece profesyonelleri değil yemekle ilgilenen herkesi kucaklıyor.
 
İstanbul Kitchen’s Academy’nin kurucuları Monad İletişim Hizmetlerinin sahibi Hülya Durmaz ve deneyimli şef Fatih Kaya’nın ortak amaçları bu okulda dünya standartlarında aşçılar yetiştirmek ve yemek kültürünü herkese sevdirmek.
 
Şövalyelerin okulu
Dünyadaki mutfak okullarının en ünlüsü Le Cordon Bleu, Özyeğin Üniversitesi’yle bir iş birliği yaparak Türkiye’ye de adım attı. Özyeğin Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı bu yıl ilk öğrencilerini kabul etti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nın genç öğrencileri, Le Cordon Bleu usta şefleri tarafından verilen dört yıllık eğitimin sonunda üniversite diploması ile birlikte ve Le Cordon Bleu sertifikası da alacaklar. Böylece dünyanın dört bir yanında parlak bir mutfak kariyerinin kapıları açılmış olacak. Detaylı bilgisi Özyeğin Üniversitesi web sitesinden alabilirsiniz.
 
EKS Mutfak Akademisi
2011 yılında Anadolu yakasının diplomalı eğitim veren ilk profesyonel aşçılık okulu olarak kurulan EKS Mutfak Akademisi. Diplomalı uzun dönem profesyonel eğitimlerin yanı sıra kısa dönem temel eğitimler, dünya mutfağı eğitimleri ve günlük workshop çalışmaları yapıyor. Değişik ilgi alanları ve damak zevklerine uygun program seçenekleri sunuyorlar. Başta Türk mutfağı olmak üzere Akdeniz, Fransız, İtalyan, İspanyol, Meksika, Hint, Japon ve Uzak Doğu mutfakları gibi dünya mutfaklarından seçmeleri kapsayan derslerin yanı sıra Pastacılık, Sushı, Etler ve Pişirme Teknikleri, Renkli Macaronlar, El Yapımı Makarna ve Soslar, Davet Menüleri gibi ders seçenekleri ile farklı taleplere hitap etmeye çalışıyorlar.
 
İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü
Ege Bölgesi’nin ilk ve tek profesyonel aşçılık ve pastacılık okulu olan İMSE, tüm dünya mutfağındaki derin deneyimli ve bilgili eğitmenleri ile profesyonelliği hedefleyenlere uzmanlaşmış eğitim vermektedir. İMSE öğrencilerine mutfak kültürünü, en iyi olma yolunda ihtiyaçları olacak profesyonel eğitimi, mükemmeliyetçiliği, kendi farklarını yaratabilme yeteneğini ve tüm dünya mutfaklarını tanıma şansını sunarak; aşçılık sektörüne girdiklerinde profesyonel ortamlara en iyi şekilde uyum sağlamalarını ve yeteneklerini göstererek en kısa sürede kariyerlerinde yükselmelerine yardımcı oluyor. Eğitim programlarında öğrenciler günümüzde gelişen ve yenilenen mutfak tekniklerini kullanarak öğreniyor ve profesyonel hayatına en iyi şekilde hazırlanıyor.
 
Uluslararası standartlara sahip kurumsallaşmış yiyecek ve içecek işletmelerinde Mutfak Yönetimi ve Restoran Yönetiminde Mutfak Danışmanlığı ile ilgili “örnek” Yönetim Sirkülerini inceleyebilirsiniz...
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler