Geleneksel Türk Mutfağında En Lezzetli Köfteler Nasıl Yapılır? Nefis Köfteler Yapmanın Püf Noktalar Nelerdir?
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu haberde Geleneksel Türk Mutfağında en iyi köfte nasıl yapılır? Osmanlı Saray Mutfağında lezzetli köfteler için kıyma karışımları nasıl yapılırdı?
Yöresel Mutfakların lezzetli köfte çeşitlerine hangi baharatlar konulurdu? Osmanlı Yemek Kültüründe köfte kebabın yeri ve önemi nelerdir? Osmanlı ve Türk Mutfağında fırın yemeklerinde, tencere yemeklerinde, ızgarada köfte çeşitleri nasıl pişirilirdi? İste bunların hepsi haberimizde….
Bulgurdan sebzeye, tavuktan balığa kadar farklı malzemelerle köfte hazırlamak mümkün olsa da köfte denilince akla ilk olarak kırmızı etle yapılan çeşitleri gelir. Bu da temel olarak, dana veya kuzu eti kıymasına soğan ve baharat eklendikten sonra yoğurularak hazırlanır.
Tarife göre içine yumurta, ekmek, un, maydanoz, bulgur, pirinç gibi malzemeler de ilave edilebilir. Ramazan beslenmesinde ana besin gruplarının sofrada bulunması önemli olduğundan, kırmızı et tüketmenin en lezzetli şekillerinden biri olan köfte çeşitlerine yer verilmesi de önerilir.
Ayrıca kıymaya eklenen malzemeler de köftenin besin değerini arttırır. Ancak oruç boyunca susamamak için, Ramazan'da hazırlayacağınız köftelerin tuz ve baharat oranını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Yöresel Mutfaklarımızdan En Lezzetli Köfteler İçin:
Kıymayı önceden çekilip hazırlanmış şekilde almak yerine taze çektirin.
Kasabınıza eti çektirmeden önce üzerindeki fazla yağları aldırın.
Köfte için orta yağlı kıyma tercih edin.
Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlarsanız daha lezzetli olur.
Kıymayı hemen kullanmayacaksanız, derin dondurucuya kaldırın.
Dondurucudan alıp kullanacağınız kıymayı kesinlikle oda ısısında çözdürmeyin.
Çözdürme işlemini, kıymayı buzdolabının alt rafına koyarak yapın.
Kıyma ne kadar iyi yoğurulursa o kadar lezzetli olur.
Yoğurma işlemi sırasında harcı arada bir tepsiye vurup kaldırın.
Yoğurmayı kolaylaştırmak için ellerinizi suyla ıslatın.
Kıyma yoğurduğunuz kaba ve parmaklarınızın arasına yapışıyorsa kıvama gelmiştir.
Yoğurduğunuz köfteyi buzdolabına alıp, 30 ile 60 dakika kadar dinlendirin.
Izgarada veya tavada köfte pişirirken, önce harlı ateşte her iki tarafını da hafifçe kabuk bağlayana kadar pişirerek mühürledikten sonra normal ısıda pişirirseniz köfteniz daha lezzetli olur. Çünkü bu şekilde etin suyu içinde kalır.
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler olarak tavsiyemiz Kullanacağınız kıymanızın orta yağlı olması köftenizin kuru olmaması demektir. Kıymayı orta yağlı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Dilerseniz damak zevkinize göre dana ve kuzu kıymayı karıştırabilirsiniz. Kıymanızı satın alırken mutlaka aldığınız yerden iki defa çektirmesini rica edin.
Ekmek içi mutlaka bayat olmalı ve kabuğunu kullanmamalısınız. Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Köftenize bir diş sarımsak eklerseniz daha lezzetli olacaktır. Eğer tadından hoşlanmıyorsanız sadece soğanla devam edebilirsiniz.
Bir diğer püf nokta; yoğurma kabınıza aldığınız tüm malzemeleri elinizle güzelce yoğurmanız gerekiyor. Yoğurmak için herhangi bir aparat kullanmayın. Ellerinizle yoğurduğunuz malzemeler birbirine iyice karışmalı ve macun kıvamına gelmeli.
Eğer vaktiniz yoksa hazırladığınız köfte harcını 24 saat yerine 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kızartma işlemine geçebilirsiniz.
Şeklini verdiğiniz köftelerinizi kızartma aşamasında ise bir tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ koymanız yeterlidir. Fazla yağ koymayın ve köftenizin her iki tarafını eşit miktarda kızartın. Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir. Köfteleri tavaya aldıktan sonra ocağın altını kısıp, o şekilde pişirme işlemine devam edin.
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler olarak tavsiyemiz Dışarıdan satılan ya da kafelerde yediğimiz köftelerin her zaman daha lezzetli ve enfes olduğunu elbette küçük büyük demeden herkes düşünür. Peki kafelerde yapılan köftenin sırrı nedir?
Köftenin lezzetli olması için nelere dikkat emek gerekir? Anne köftesi gibi dağılmayan köfte nasıl yapılır? Tüm bu merak edilen soruların yanıtı haberimizde.
Ünlü bir şefe göre köfte yapmak incelik ister. Bu yüzden mutlaka yaparken bazı noktalara dikkat etmek aynı zamanda yaparken özen göstermek gerekir. 7'den 70'e herkesin severek tükettiği, yanında patates kızartması ile dünyanın en leziz sofralarının baş köşesine yerleştiği müthiş tarifler arasında.
Peki lezzetli köftenin sırrı nedir? İşte cevabı...
Köfte yapmanın en önemli noktası seçtiğiniz etin iyi bir yerden alınması ve dikkat edilerek seçilmesi gerekir. Örneğin yağsız kıyma tavada çabuk toparlanacağı için lezzetli olmayacaktır. Mutlaka kıymanızın orta yağlı olmasına dikkat edin. Eğer seviyorsanız damak zevkinize göre dana ve kuzu kıymayı karıştırabilirsiniz.
Kullandığınız kıymanın 1 kez çekilmesi çok önemlidir. İki kez çekilen kıyma eriyebilir. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte yapmak daha lezzetli olur.

Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler olarak tavsiyemiz Eğer puf puf kabaran bir köfte yapmak istiyorsanız mutlaka harcın içerisine karbonat koymayı unutmayın. Köftelerin kabarması 600 gram kıymaya 1/2 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonatın ölçüsünü kaçırmamaya çalışın, yoksa köfteleriniz sert olacaktır.
Köfteyi hazırladıktan sonra 1 saat kadar dinlendirin.
Kıyma, yoğurduğunuz kaba ve parmaklarınızın arasına yapışıyorsa köfte kıvamına gelmiş demektir. Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.

Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler olarak tavsiyemiz Köfte harcını hazırlarken iki çay bardağı kadar zeytinyağı eklemek yumuşak olmasına yardımcı olacaktır. Rendelenmiş soğan, irmik kıvamında çekilmiş ekmek içi, maydanoz, karabiber, yenibahar ve tuz köfte içi gerekli malzemelerdir. Bunun dışında ekmek içini su yerine et suyunda ıslatabilirsiniz.
Köfte yaparken kullandığınız ekmeğin kabuk kısmı değil, mutlaka bayat ve iç kısmı olmasına özen gösterin. Köftenin iyisi kısık ateşte pişirilenden çıkar. Bu yüzden dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir.