Geleneksel Türk Mutfağında Yabanpancarı olarak ta bilinen sebze Yöresel Mutfaklarımızda Yabancı ıspanak olarak ta bilinir. Osmanlı Saray Mutfağında pazı bir çok yemek çeşidi olarak ta yapılmıştır. Bunlarda bazıları pazı kavurması, pazı yoğurtlusu, mastabe, pazı mıhlaması olarak sofralara zenginlik katmıştır. Ayrıca pazı çoğunlukta hamur islerinden börek çeşitlerinde de ciddi anlamda kullanılarak yemeklere lezzet katmıştır.
Yöresel Mutfaklarımızdan Pazı Kavurması Tarifi
Pazı Kavurması Kullanılan Malzemeler
* 1 Demet Pazı (600-700 Gram),
* 2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık,
* 1 Orta Boy Soğan,
* Tuz,
* 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı,
* Karabiber.
Pazı Kavurması Yapılış Tarifi
Pazıları yıkayın, herbir yaprağını uzunlamasına ortadan kesin, damarlı kısmını çıkartıp 2 santim uzunluğunda doğrayıp bir kenara ayırın, yaprakları ince ince kıyın.
Soğanın kabuğunu soyun, küçük küp şeklinde çentin.
Geniş bir tava veya tencereye zeytinyağını koyun, soğanları atın, çevirerek iki dakika kavurun, pazı saplarını atın, üç dakika daha kavurun, fıstıkları ekleyin. İki dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin, en son pazı yapraklarını atın.
Hepsini alt üst ederek beş dakika daha pişirin, tuzunu ve biberini ekleyin, ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Arzu ederseniz üzerine yoğurt (Sarımsaklı) koyabilirsiniz.
Pazının Faydaları Nelerdir?
Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazıda yok yok! Başta kanser olmak üzere, şeker ve hemoroid gibi hastalıklardan koruyan pazı, aynı zamanda kemikleri ve gözleri güçlendiriyor.
Yeşil yapraklı sebzelerin faydaları saymakla bitmiyor. Pazının da hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyen uzmanlar, "Bol bol pazı tüketin" diye öneriyor. Besin değeri olarak ıspanağa benzeyen pazı A, C ve K vitamini ile folik asit bakımından zengin. Ayrıca E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bulunuyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç pazının sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor...
Pazı Şekerden Koruyor
Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız ya da şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.
Pazı Ve Güçlü Kemikler
Pazı, önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar.
Pazı Yemek Kanserle Savaş
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz.
Hemoroid
Hemoroid yani basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroide fayda sağlar. Aynı zamanda vücutta oluşabilecek deri hastalıklarına ve şişliklere de iyi gelir.
Keskin Gözler
Yüksek miktarda beta karoten içeren pazı, bu özelliğiyle göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına
iyi gelir.
Pazı Nasıl Tüketilir?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve yemeği yapılır. Ayrıca yumurta kırılarak kavurması yenilebilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.
Pazı Suyu Da Şifa Veriyor
* Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir.
* Haşlanan pazının suyu da tüketilebilir. Pazı suyu damar sertliğinin giderilmesinde fayda sağlar. Ayrıca kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
* Hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.